У Франції вийшла книга про

У Франції вийшла книга про "друзів Путіна"

Укрінформ
У Франції видали унікальну книгу-розслідування «Тенета Кремля у Франції», що розповідає про конкретних французьких політичних та громадських діячів, на яких спирається «російський режим» в реалізації своєї зовнішньої політики на Заході.

Автор книги французький політолог, професор університету Ренн II Сесіль Вессьє наводить численні приклади діяльності нового кремлівського «Комінтерна», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

На думку автора, на відміну від «Комінтерна» часів Радянського Союзу, ідеологія Путіна заснована на консервативних цінностях та спробі партій європейських «сувереністів» об'єднатися навколо Росії. Тому дослідниця і відводить перше місце у Франції Національному фронту (який легко може позичати гроші в Росії), а за ним «Республіканцям» (партію Саркозі, чиї представники постійно відвідують Москву та виступають за скасування санкцій). Книга-розслідування розкриває деталі їхньої роботи з впливу.

Сесіль Вессьє викриває режим Путіна, який тривалий час намагався заручитися підтримкою представників колишньої білої еміграції у Франції, і досяг мети, шляхом створення «Союзу співвітчизників».

«Ця структурована організація, що значною мірою фінансується російською владою, стала ефективним провідником її інтересів за межами РФ», - пише автор, іронічно викриваючи цинізм Кремля, який «вдома» переслідує «іноземних агентів».

Автор також викриває російські «фабрики тролів» і пропагандистських ЗМІ, що здійснюють мовлення французькою. Розслідування надає можливість читачеві уявити «масштаби фінансових зусиль Кремля для підтримки пропагандистської машини».

У книзі згадуються два російські мільярдери, що фінансували забаганки Кремля. Зокрема, йдеться про наближених до Путіна мільярдера Володимира Якуніна та Костянтиня Малофєєва.

Сесіль Вессьє також згадує знайдений в "Межигір’ї" Януковича сплачений французькому журналісту AFP Дімітрію де Кошко рахунок в розмірі 5 тис. за організацію у Франції перебування кількох членів Партії регіонів, які намагалися захистити імідж режиму президента-втікача. А пізніше, пише Вессьє, Дімітрій де Кошко став постійним гостем на телевізійних шоу, де поливав брудом Україну «представляючи себе як журналіста». Автор книги згадує й інших симпатиків Путіна. Зокрема, політолога та історика Каррер д'Анкосс, які могли сказати, що «КДБ об’єднав російську еліту», економіста Жака Сапіра, науковця Олександра Латаса, депутата Тьєррі Маріані або російського громадянина Жерара Депардьє.

Як пілсумовують критики у виданні Liberation, насправді у французькій пресі публікувалися статті, в яких автори намагалися викрити існування у Франції пропутінської колони, але книга Сесіль Вессьє пішла набагато далі.

 «По-перше, тому що вона пов'язує цю аморфну масу з Росією, яка її фінансує й організовує», - зазначають вони. По-друге, книга забезпечує широкий огляд роботи цієї так званої коаліції в інтересах Кремля у Франції.

«І, нарешті, тому що вона розкриває джерела їхньої діяльності, щоб навчити нас, як не потрапити в лещата дезінформації «фабрики тролів» месьє Путіна», - підсумовують критики.

Французький політолог, професор університету Ренн II Сесіль Вессьє є автором кількох книг про взаємозв'язок між культурою і владою в Росії. 

Фото: Courtesy Image

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-