У Парижі відкрився Книжковий салон. Без українського павільйону

У Парижі відкрився Книжковий салон. Без українського павільйону

Укрінформ
У Парижі у четвер відкрився щорічний Міжнародний книжковий салон (Salon du livre), на ньому Україна не буде представлена традиційним павільйоном через брак коштів, хоча українські автори відвідають літературний ярмарок.

Про це власному кореспондентові Укрінформу повідомила директор Українського культурно-інформаційного центру при посольстві України у Франції Наталя Кочубей.

«На жаль, Україна не буде представлена на Паризькому книжковому салоні окремим павільйоном, як це було у минулі роки через брак коштів. Водночас, за моєю інформацією, салон мають відвідати українські автори, добре знані у Франції і молоді письменники. Зокрема, Андрій Курков має прилетіти до Парижа разом з двома українськими авторами», - зазначила Кочубей.

Інформацію також підтвердила викладач Національного інституту східних мов і цивілізацій Франції (INALCO) Ірина Дмитришин. За її словами, раніше можливість для франкомовних читачів ознайомитися і отримати книгу з автографом українських письменників давали міністерство культури України та українські спонсори.

«Судячи з усього, цьогоріч ситуація з фінансуванням українського павільйону у рамках Паризького книжкового салону вкрай важка», - зазначила Дмитришин.

Головна книжкова виставка Франції проходитиме до 20 березня в одному із найпрестижніших виставкових комплексів Європи - паризькому «Порт де Версаль». Напередодні, перед офіційним відкриттям, салон відвідав президент Франції Франсуа Олланд. Почесним гостем цьогорічного книжкового салону у Парижі є Південна Корея. У національному павільйоні близько 30-ти її авторів, література та ведучі видавництва будуть представлені у всьому своєму розмаїтті.

Париж у цьому сенсі може бути цікавим для українських авторів навіть більше, ніж традиційний книжковий салон у Франкфурті, де головний акцент робиться на інноваціях видавничого ринку, продаються та купуються права. Натомість у Парижі створена надзвичайно тепла атмосфера спілкування авторів з читачами. Французький стиль книжкового салону - це справжнє шоу, з відвертою розмовою письменників та їхніх шанувальників в прямому ефірі телеканалів та радіостанцій, зі змістовними коментарями та інтерв'ю на шпальтах ранкових газет. Сюди приходять зірки футболу, політики, митці, відомі громадські діячі та красуні-моделі. Останні, зазвичай, беруть участь у фотосесіях авторів і разом з ними охоче роздають автографи. Місцевий салон - це справжнє шоу «нон-стоп» автограф-сесії, змістовні коментарі та інтерв'ю на шпальтах газет та журналів. Окрім сучасних французьких авторів, виставка широко представляє творчість авторів та видавців з інших країн.

Французький ринок книговидання є надзвичайно ємним. Лише торік у Франції видали близько 40 тис. нових книг, а на базі літературних творів зняли 220 нових кінострічок.

Як повідомляв Укрінформ, Україна офіційно брала участь у роботі Паризького міжнародного книжкового салону з 2012 року. На національному стенді Українську державу представляли вітчизняні книговидавці та відомі письменники сучасної української літератури. Зокрема, Андрій Курков, Юрій Андрухович, Любомир Дереш, Ірен Роздобудько Євгенія Кононенко, Антон Кушнір, Тимофій Гаврилів, Лариса Денисенко, Марія Матіос, Євген Положій, Іриса Ликович, Марина Гримич, Іван Рябчій, Сергій Жадан та Дмитро Чистяк.

Фото: chytomo.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-