Фільм про кримських татар показали на Незалежному кінофестивалі в США

Фільм про кримських татар показали на Незалежному кінофестивалі в США

Укрінформ
Повнометражна документальна стрічка "Боротьба за дім: Кримські татари" американського кінорежисера з українським корінням Христини Пащин бере участь у конкурсній програмі Вашингтонського Незалежного кінофестивалю – 2016, який триває цими днями в американській столиці.

Офіційний показ фільму відбувся в четвер, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Картина розрахована на міжнародну аудиторію, здебільшого, на західну. Ми говоримо про Сполучені Штати, Канаду, Західну Європу. Вона знята для людей, які не надто обізнані про ситуацію в Україні, передусім, у Криму", - зауважила в коментарі агентству Христина Пащин.

Вона наголосила, що основна мета фільму полягає в тому, щоб "розповісти більше про кримських татар, про цей народ, про його історію". За її словами, зараз кримськотатарське  питання сприймається передусім під призмою політичного контексту російської окупації Криму та протистояння України російській агресії.

Стрічка також спростовує міф, поширений російською пропагандою, що історично Крим нібито належить РФ. "Я хотіла показати іншу частину історії, що кримські татари проживають на півострові набагато більший період часу, ніж хто-небудь, і є корінним народом Криму", - зауважила режисер.

Очевидно, що рівень обізнаності про кримських татар у США є дуже низьким, погодилась творець картини. "Я знаю, що New York Times та деякі новинні видання висвітлювали це питання, але не так часто, як було би потрібно", - зазначила вона. Тим не менше, за її словами, дуже важливо донести до американців історію народу, який у 1940-х роках пережив справжній геноцид.

Режисер зізналася, що участь фільму у Вашингтонському незалежному кінофестивалі – не випадкова. Адже тут зосереджено багато політиків, лідерів, громадських діячів, лобістів. Тому акцентувати на цьому питанні в такому середовищі дуже важливо.

Фільм "Боротьба за дім: Кримські татари" ("A Struggle For Home: The Crimean Tatars", - англ.) розповідає про багатовікову історію цього мусульмансько-тюркського народу. Російська імперія, яка захопила півострів у 1783 році, уже з того часу змусила людей боротися за свою батьківщину й свободу. Картина також знайомить глядача з трагічними сторінками сталінської депортації 1944 року, повернення кримських татар на півострів після набуття Україною незалежності та повторної російської окупації Криму в 2014-му. Фільм включає інтерв'ю кримчан, активістів, істориків, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, а також де-факто прем'єр-міністра окупованого півострову Сергія Аксьонова.

"Попри те, з чим вони зіткнулися, кримські татари, як і раніше, не бажають здаватися у своїй боротьбі за свободу", - зазначають автори картини.

Вашингтонський незалежний кінофестиваль є щорічним заходом. У конкурсі змагаються не тільки американські, але й світові прем'єри. Нинішній фестиваль проходить з 3 по 13 березня. Стрічка "Боротьба за дім: Кримські татари" представлений в категорії "документальні фільми" разом з іншими 15-ма роботами. Крім того, існують категорії "художні фільми", "анімація", "короткометражні стрічки", а також "роботи студентів", які вже зробили серйозні кроки в кіномистецтві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-