Як святкують 8 Березня у світі. Інфографіка

Як святкують 8 Березня у світі. Інфографіка

Укрінформ

Міжнародний жіночий день (англ. International Women's Day) — щорічне свято, що відзначається 8 Березня, започатковане як пролетарське феміністське свято «Міжнародний день жінок-робітниць». У деяких країнах відзначається подібно до західноєвропейських свят — Дня матері й Дня св. Валентина. Однак, окремі діячі православної церкви і деяких інших релігійних спільнот світу не визнають свято 8 Березня з огляду на його політичне походження.

Відтак Укрінформ підготував інфографіку з цікавими фактами про жінок, а також – як святкують 8 березня у світі.

Як святкують 8 березня у світі: традиції різних країн

Польща

В Польщі, як і в Німеччині, в цей день не роблять вихідний, але чоловіки не забувають вітати жінок з цим святом. На квіткових базарах з'являються весняні квіти, які надзвичайно швидко розбирають. Деякі люди вважають що це комуністичне свято і його не потрібно святкувати, але зазвичай на них ніхто не звертає увагу. 

Литва

Литовці вважають, що 8 березня - свято приходу Весни, яка в свою чергу асоціюється з любов’ю та жінкою. Однак в Литві можна зустріти безліч протилежних думок стосовно "Міжнародного жіночого дня". Хтось думає, що це гарне свято Весни і його потрібно святкувати. Деякі ж, в тому числі і жінки, не бачать сенсу у святкування 8 березня. Багато для кого це свято асоціюється з  радянськими часами, коли школярі-дівчата дарували хлопцям квіти на 23 лютого, а хлопчики приносили по тюльпанчику 8 березня. 

Німеччина

У цій країні свято 8 березня не має великої популярності, і цього дня вихідний також не роблять. Раніше, коли Німеччина була розділена на дві частини, Східна вітала жінок, а Західна -  навіть не чула про таке свято. Сьогодні у деяких засобах масової інформації 8 березня згадують про "Міжнародний жіночий день", але тут прийнято вітати жінок у травні на День матері.

Італія

У цій країні чоловіків не пускають до жіночих компаній. Ви скажете: "Нічого собі!". Саме таким чином жінки Італії відзначають свою незалежність і свій жіночий день.

Вони йдуть в кафе або бари, п’ють легкі коктейлі. Пізніше прямують до чоловічих стрип-барів, бо тоді для жінок вхід - безкоштовний.

Франція

У Франції «Міжнародний жіночий день» не є популярним. Його святкують тут тільки комуністи та "ліві". Жінок у Франції вітають у травні, на День матері. До молодих дівчат це свято також не має жодного відношення, їх вітають на День св. Валентина.

Греція

Якщо ми заглянемо в Грецію на святкування «Бабосів» – жіночого свята, – то ми побачимо, як відзначають найбільш шанобливу і шановану жінку міста чи села. За традицією, жінки користуються своєю тимчасовою владою над своїми чоловіками, обливаючи їх водою.

Болгарія

У Болгарії свято 8 березня не стало державним. Це звичайний робочий день, і у чоловіків є можливість привітати не тільки свою дружину, а й жінок-колег на роботі. Зазвичай на роботі після обіду влаштовуються гуляння, або ж всім колективом відправляються в ресторан чи кафе. Останнім часом у деяких жінок у Болгарії ставлення до свята трішки охололо, інші ж почали сприймати його як атрибут радянських часів. Деколи помічається і факт, що жінки, на відміну від чоловіків, із великим ентузіазмом вітають один одного.

Також 8 березня є національним вихідним в Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї-Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго (там свято не «міжнародних», а конголезьких жінок), Лаосі, Македонії, Монголії, Непалі, Північній Кореї і Уганді.

10 цікавих фактів про жінок:

  • Жінки кліпають приблизно удвічі частіше, ніж чоловіки.
  • Зазвичай жінка спершу одягне сорочку, потім – штани. Чоловіки роблять навпаки.
  • Займаючись коханням, жінка думає про те, чи гарно вона виглядає.
  • У XII столітті в ході війни німецький король дозволив жінкам безперешкодно залишити місто і забрати з собою що побажають. Винахідливі дружини винесли на плечах своїх  чоловіків.
  • Середній зріст жінок в Україні становить 165 см, а середня вага – близько 58 кг. Ці показники сильно різняться зі світовими, оскільки спостерігаються відмінності в харчуванні та допологовому догляді.
  •  Близько 95% всіх українок у віці до 50 років були або є заміжніми.
  • Найбільше українок працюють у сфері освіти, охорони здоров'я та соціальної допомоги. У цих трьох галузях промисловості задіяно майже третину всіх працюючих жінок країни.
  •  Справжній колір волосся відомої блондинки Мерлін Монро – рудий.
  •  Гонконзька жінка має повне право вбити свого чоловіка, але за дотримання однієї умови – вбивство необхідно здійснювати виключно голими руками.
  • Жінка краще бачить у темряві. Крім цього, у жінок набагато краще розвинений периферичний зір, і вони з легкістю сприймають побачене ними в цілому.

Підготували: Мирослав Ліскович, Ігор Любшин

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 279-40-06 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-