Порошенко: Потенціал культури потрібен для реформ

Порошенко: Потенціал культури потрібен для реформ

Укрінформ
Наразі необхідно використати потенціал культури України як для реалізації реформ, так і для протистояння російському агресору.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час вручення Національної премії України ім. Т.Шевченка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я переконаний, що культура є ціннісною основою, на якій можлива консолідація суспільства. Необхідно ефективно використати той потенціал культури і для реалізації реформ, і для протистояння  російському агресору, рівно як і для реінтеграції окупованих територій у гуманітарний простір України", - сказав Порошенко.

За його словами, Україна успадкувала радянську систему розуміння державної культурної політики винятково  як утримування створених владою закладів культури, яким ставлять завдання і планують заходи, а також контролюють їх виконання і оцінюють результат згори. Заклади культури відповідно до плану створювали культурний продукт, який централізовано розподілявся і безальтернативно споживався населенням.

"Оцінки багатьох елементів культурної спадщини в період Незалежності змінились як "мінус" на "плюс". Але принцип планування і виробництва культурного продукту згори, на жаль, в мережі закладів залишився", - зауважив він.

Водночас, Президент наголосив, що зараз в Україні з'явилися творчі особистості і структури, здатні працювати в нових умовах. Вони демонструють приклади успіху і займають певні ніші на національному ринку, навіть експортують культурний продукт. Це "Океан Ельзи", сучасне візуальне мистецтво, оперні виконавці, що виступають на кращих світових сценах.

"У той же час, існуючі установи і заклади офіційної культури не можуть ефективно працювати на українському ринку через систему бюджетних і правових обмежень. Ці два культурних середовища розділені інституційно та на особистісному рівні і часом демонструють взаємну недовіру. Між тим, реформування державної культурної політики вимагає використання позитивного досвіду обох середовищ та їхньої співпраці. Для об'єднання зусиль і старту реформи потрібні  платформи довіри і партнерства. Однією з таких платформ може стати Національна премія України імені Тараса Шевченка", - констатував Глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-