Денис Іванов, кінознавець, продюсер, генеральний директор компанії Артхаус Трафік
Фільм про Революцію Гідності має всі шанси на «Оскар»
28.02.2016 16:36

А цього року дуже різні думки. За одними прогнозами, має перемогти «Шалений Макс: Дорога гніву» Джорджа Міллера. За іншими - «Гра на пониження». Ця картина, безумовно, добре зроблена, але це ще і меседж про світову фінансову кризу, який кіноакадеміки можуть захотіти просунути.

     З іншого боку, «Оскар» може отримати незалежне кіно «У центрі уваги» Тома МакКарті, яке зараз іде у нас в кінотеатрах. Просто тому, що іноді у битві між Давидом і Голіафом перемагає не Голіаф. Наприклад, в 2010-му, коли на кращий фільм номінувалися «Аватар» і «Повелитель бурі», переміг «Повелитель бурі» - досить камерне кіно порівняно з «Аватаром». Так само і тут в центрі уваги - журналістське розслідування в Бостоні. Цей незалежний фільм може отримати нагороду несподівано.

А «Той, що вижив» і «Шалений Макс» - так, лідери за кількістю номінацій. Тому в тій ситуації, яка є сьогодні, «Той, що вижив» спокійно може отримати низку великих нагород - наприклад, за режисуру, може навіть розглядатися як кращий фільм.

Що стосується режисури, тут така ж ситуація, з моєї точки зору, як і в головному «Оскарі». Тобто, може перемогти або Джордж Міллер за «Шаленого Макса», тому що це було б найбільш логічним. Якби давав я, то віддав би Міллеру за режисуру. Або так само можуть отримати і МакКарті за «У центрі уваги», і Іньярріту за «Той, що вижив». Тобто всі ці картини, як я говорив, гідні, безумовно. Але тому, що немає явного фаворита, робити тут прогнози - справа невдячна.

- Як щодо «Кімнати» або «Дівчини з Данії», скажімо?

- «Дівчина з Данії», швидше за все, «пролетить» повз велику частину оскарівських номінацій, наскільки я розумію. Маю на увазі, в основних категоріях. Теоретично міг би щось отримати Едді Редмейн, номінований на кращу чоловічу роль, але це якщо б не було Ді Капріо.

- Більшість фільмів, номінованих на головний «Оскар», вже виходили в український прокат. Компанія Артхаус Трафік теж їх випускала?

- Так, більшість фільмів-номінантів виходили в прокат, але ми випускаємо тільки «У центрі уваги», «Керол», «45 років» і «Трамбо» - незалежне кіно. Інші картини випускалися іншими прокатниками.

- Денисе, самі розумієте, в цьому році нас особливо цікавить номінація Найкращий документальний фільм, оскільки в ній представлено стрічку про Майдан. Це - «Зима у вогні. Боротьба України за свободу» Євгена Афінєєвського. Деякі критики пророкують йому перемогу. Букмекери вважають фаворитом британський фільм «Емі» про співачку Емі Уайнхаус. Яка ймовірність того, що переможе фільм про Україну?

- Я дивився фільм «Емі», і, на жаль, він не є хорошим документальним фільмом. Він, скоріше, експлуатує тему. На час минулої церемонії «Оскара» був, наприклад, фільм про Курта Кобейна «Чортів монтаж». Не знаю, чому він не номінувався, але він був реально на дві-три голови вище, ніж фільм про Емі. Я просто порівнюю фільми про двох ікон, які виходили на екрани приблизно в один і той самий час. Якщо можна порівнювати ці жанри - байопік про музиканта.

Тому, з одного боку, букмекери можуть говорити все, що завгодно, але якщо у людини є очі, а я думаю, що кіноакадеміки саме такі, то «Емі» не є абсолютним фаворитом.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-