Джамала гідна Євробачення, але її пісня не для шоу - Бистряков

Джамала гідна Євробачення, але її пісня не для шоу - Бистряков

Укрінформ
Джамала, яка перемогла в національному відборі і представить Україну на конкурсі "Євробачення-2016", заслуговує на участь у цьому конкурсі. Але сама пісня "1944" - не для шоу, до того ж великий ризик того, що на результат підрахунку голосів вплинуть багато чинників.  

Таке переконання висловив у коментарі Укрінформу відомий композитор, голова і член журі багатьох музичних конкурсів і фестивалів Володимир Бистряков, відмітивши при цьому, що досвід суддівства і знання європейського музичного середовища надають йому право мати свій, досить критичний погляд на проведення музичних змагань.

"Джамала - співачка професійна, в неї хороший голос. Вона дуже переконлива і гідна їхати на "Євробачення". У цьому плані треба їй побажати добре засвітитися. Я думаю, що якщо вона візьме друге або третє місце, це буде велика перемога для нашого мистецтва. Єдине "але" - пісня не та. Андрій Данилко правий, що ця пісня не для "Євробачення", ця пісня зі сльозою і вона не для цього яскравого, святкового шоу. Тут би потрібно щось просте, ясне, таке, що запам'ятовується, як, скажімо, у Олександра Рибака. А Джамала хоче їхати з проблемною піснею. На мій погляд, на "Євробаченні" потрібна яскравість. Ось "АВВА" - для мене приклад того хорошого, позитивного "Євробачення", яке було", - сказав Бистряков. 

Він вважає також, що при голосуванні під час національного відбору відбилася політична складова. А Європа навряд чи перейметься до нас співчуттям, адже вона не особливо налагоджена нам допомагати і тим більше не налаштована розбиратися в наших проблемах, особливо тих, які виникли 60-70 років тому.

Крім усього іншого, Бистряков сумнівається і через економічну складову. Він вважає, що  організатори "Євробачення" можуть прораховувати заздалегідь, де конкурс може відбутися наступного року, і навряд чи допустять його проведення в економічно слабкій країні.

"Це приватне шоу. Це бізнес. Як би Джамала не заспівала, як би не виступила, будь-який наш вибір - поїхав би SunSay або хтось інший - першого місця нам не бачити, тому що визначають його абсолютно інші речі - комерція, як у розважальних шоу, конкурсах, які проходять на телебаченні, де частенько вкидають свідомо сильних, лідируючих співаків, щоб був рейтинг, присмак скандалу тощо. І це до конкурсу не має ніякого відношення, тому що на конкурсі мають перемагати найсильніші. Тут же переважає економічна складова, коли наступний конкурс має приймати благополучна країна", - підкреслив Бистряков.

При цьому він навів приклад Греції, в якої не було шансів на перемогу під час економічного дефолту, хоча у грецького співака була дуже хороша пісня. І припустимо, що, ознайомившись зі складом учасників і їх репертуаром, організатори вже могли визначитися, хто буде переможцем.

"Організатори дивляться, де комерційно найвигідніше проводити конкурс. З цієї точки зору їм дуже підходять скандинавські країни або такі як Велика Британія, Німеччина, де можна добре показати це шоу. Що можна показати в Україні? Країна у війні, країна в розрусі, так що навіть у цьому плані нам нічого не світить", - скептично зазначив він.

Він також не дуже вірить у прозорість підрахунку голосів, вважаючи, що вірогідні масові вкидання смс.

"Підрахунок голосів - це не дуже прозора процедура. Якщо раніше голосували один за одного країни-сусіди, то тепер, як за командою, всі раптом починають голосувати за якусь пісню. Пам'ятаю, перемогла якась німкеня, в якої і пісня була якась невиразна, напіврепова, - тому що Німеччина, економічно благополучна країна. Це все шоу. Існують такі речі, як масове вкидання смс-повідомлень. Я знаю це по талант-шоу "Народна зірка". Ніхто ж не знає, хто підраховує. Хіба підраховують на очах у глядачів? Тут варіанти всілякі", - сказав Бистряков.

Він оцінив інших конкурсантів національного відбору і вважає, що SunSay про себе ще заявить - це музикант, що склався, у нього свій цікавий звук, хоча й менше концертного досвіду, ніж у Джамали. Група The Hardkiss, на його думку, - теж непогані музиканти, і національний відбір став для них "хорошим засвітом". "Наскільки добре вони б виглядали на "Євробаченні", не знаю, там таких груп багато. Що стосується групи "НеАнгели" - це типова клубна тема, я від них не в захваті", - відзначив Бистряков. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-