Роботу Павленського зняли з конкурсу без пояснення причин

Роботу Павленського зняли з конкурсу без пояснення причин

Укрінформ
Акцію художника Петра Павленського "Загроза", під час якої він підпалив двері будівлі ФСБ на Луб'янці, зняли з престижного російського арт-конкурсу "Інновація".

Про це повідомляє The Art Newspaper Russia з посиланням на журналіста і арт-критика Анну Толстову, яка висувала акцію Павленського на конкурс.

«Вчора перед початком засідання експертної ради гендиректор ДЦСМ (державного центру сучасного мистецтва, - ред.) Михайло Міндлін оголосив нам, що оргкомітет премії знімає «Загрозу» Петра Павленського з конкурсу без пояснення причин і без обговорення (у положенні про премію є такий пункт: «2.8. Організатори Конкурсу мають право відхилити будь-яку подану заявку без пояснення причин»)», - пише Толстова.

Вона нагадала, що «премія «Інновація» присуджується не прокурором, а експертним співтовариством». І потім вийшла зі складу експертної ради «Інновації», заявивши, що «не вважає себе зобов'язаним погоджуватися з цензурою і ставати частиною репресивної машини держави». Після того, як «Загрозу» Петра Павленського зняли з конкурсу, зі складу ради вийшли ще сім експертів. Правда, четверо з них потім все ж повернулися і продовжили голосування по інших номінаціях.

Нагадаємо, в ніч з 8 на 9 листопада Павленський підійшов до будівлі ФСБ й облив вхідні двері з каністри, потім підніс запальничку і підпалив. Після цього з'явилися співробітники поліції, які затримали художника. Павленский назвав акцію «Палаючі двері Луб'янки» і пояснив, що таким чином виступив проти засудження «за тероризм» Олега Сенцова й Олександра Кольченка.

Художник-акціоніст і в попередніх акціях торкався української теми: він і ще кілька осіб підпалювали шини в Петербурзі на Малому Конюшеному мосту в Петербурзі, відтворюючи атмосферу протестів на Майдані в Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-