Про Українську бібліотеку в Москві написали в ООН, ЮНЕСКО та ОБСЄ

Про Українську бібліотеку в Москві написали в ООН, ЮНЕСКО та ОБСЄ

Укрінформ
Активісти і керівники українських організацій Росії написали відкритого листа Президенту України, генеральному директору ЮНЕСКО, верховним комісарам з прав людини ООН і ОБСЄ у справах національних меншин, президентові РФ із закликом запобігти закриттю Бібліотеки української літератури в Москві.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, лист розміщено у Фейсбуці в співтоваристві «Українці Росії».

Українські активісти в Росії наголосили, що ситуація щодо БУЛ не поліпшується. Продовжуються розмови про її «переформатування», що фактично рівнозначно закриттю. «Закликаємо не допустити прийняття рішення, яке на догоду політичній кон'юнктурі буде являти собою не що інше, як свідоме знищення культурних цінностей, і призведе до закриття доступу до вершин української літератури для російських читачів, обмеження задоволення національно-культурних потреб громадян Росії українського походження», - йдеться в листі.

Лист підписаний членами правління Українського конгресу Росії, активістами громадської організації «Українці Москви», очільниками інших громадських організацій Москви, Петербурга, Волгограда, Омська, Владивостока, Воронежа, Уфи, Новосибірська, Тольятті, Калінінграда, Камчатки, Петрозаводська, Мурманська, Сургута, Томська.

Серед іншого в листі нагадується про сумний досвід закриття бібліотеки під час сталінських репресій 1938 року. Підкреслюється, що після поновлення бібліотеки, яке розпочалося 1989 року, в ній створено унікальний бібліотечний фонд українською, російською та іншими мовами, «рівного якому нема в жодній бібліотеці Росії».

Нагадаємо, директор Бібліотеки української літератури в Москві Наталія Шаріна з 30 жовтня знаходиться під домашнім арештом за обвинуваченням у "поширенні екстремістської літератури" (в січні арешт було продовжено до квітня). У грудні проходили обшуки та вилучення в інших співробітників Бібліотеки, а також в офісі БУЛ. 

Незважаючи на обіцянки президента РФ Володимира Путіна та мера Москви Сергія Собяніна зберегти Бібліотеку української літератури в Москві, її планують переформатувати на Мультимедіацентр східнослов'янських народів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-