У Києві вручили дебютну літературну премію

У Києві вручили дебютну літературну премію "Воїн світла"

Укрінформ
Сьогодні у Києві вручили дебютну літературну премію "Воїн світла" за кращу прозову книжку, що відстоює свободу, справедливість та людські ідеали.

Про це сказав голова Київської міської організації Національної спілки письменників України Володимир Даниленко під час вручення літературної премії "Воїн світла" біля пам'ятника Жизневського в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Премія вручається в день народження Михайла Жизневського і присвячується йому. В цьому році від України лауреатом, за рішенням журі, став Богдан Жолдак за роман про російсько-українську війну на Донбасі "Укри" та білоруському письменнику Анатолію Боровському за книжку "Волею обраний" про національно-визвольну боротьбу білоруського народу проти Російської імперії (1863-1864 рр.)", - сказав Даниленко та додав, що з Білорусії та України було по п'ять номінантів на премію, але визначили по одному від кожної країни.

Даниленко також поінформував, що цьогоріч вручення премії - дебютне, проте в планах організаторів зробити таке нагородження щорічно ба навіть вирішити більш складне завдання - відродити в Україні напрямок лицарських романів.   

"Це перший рік, коли ми вручаємо цю премію. Лауреатам вручається спеціальний диплом, грошова премія і статуетка "Воїн світла" з написом. Ця премія вручатиметься щорічно. Ми хочемо повернутися до витоків лицарського роману, адже українському суспільству не вистачає позитивних, сильних, активних героїв, з яких можемо брати приклад. Минули часи, коли ми описували богему, коли ми описували маргіналів", - пояснив голова Київської міської організації НСПУ. 

Він нагадав, що, за задумом організаторів, у конкурсі беруть участь письменники з Білорусі та  України, а за результатами відбору визначається по одному переможцю від країни. 

"Ця премія заснована національною спілкою письменників України і опозиційною спілкою білоруських письменників. Вона вручається двом кращим письменникам року - одному українському та одному білоруському - за кращу книжку прози, в якій розповідається про сильного благородного героя, борця за високі ідеали", - сказав Даниленко.

Переможець конкурсу від України письменник Богдан Жолдак під час вручення розповів, що його роман присвячений реальній історії, а саме загиблому бійцеві АТО. 

"Головна ідея моєї книжки - показати величезну несправедливість до бійців АТО. Книжка присвячена чоловікові, який мав поранення, мав нагороди, в музеї має свою експозицію, а матері загиблого не дають ще й досі посвідчення, що він учасник АТО... Сюжет писався на реальній історії, на реальних подіях і присвячений герою, який загинув, коли йому було 18 років. Його вбили вночі в поїзді і викинули з вагону. Визначним є й те, що хлопець додав собі віку, щоб потрапити в АТО", - розповів Жолдак.  

Письменник висловив обурення, що попри написану ним книгу бюрократи не звернули особливої уваги на проблему матері загиблого бійця в АТО. 

"За книгою був створений телефільм, радіопередача. Жодної реакції від влади. Ці бюрократи, бачте, вирішують проблему самі", - висловив обурення письменник. 

Лауреат премії поділився також і спогадами про те, як він писав роман. 

"Коли я дізнався про історію вбивства, мене прорвало, і я написав книгу десь за місяць-півтора, а видавець опублікував її за п'ять днів", - поділився спогадами Жолдак. 

Другий переможець конкурсу білоруський письменник Анатолій Боровський розповів, що дуже радий отриманій нагороді, та висловив сподівання, що український народ переможе у своїй боротьбі за свободу. 

"Якщо казати про мій роман про Калиновського (Калиновський - головний герой роману "Волею обраний" Анатолія Боровського. - Ред.), то там простягнулися шляхи до ваших окраїн... Мені дуже приємно знаходитися серед вас, серед українського народу і особливо на цих пам'ятних місцинах, які зворушили не тільки Україну а й усю земну кулю. Добивайтеся своєї волі, бо Жизневський загинув за Україну, за Білорусь... Я думаю, що ми переможемо. Спочатку ви, а ми слідом за вами", - поділився емоціями Боровський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-