Сьогодні православні вшановують пам'ять святого апостола Андрія Первозваного

Сьогодні православні вшановують пам'ять святого апостола Андрія Первозваного

Укрінформ
Православна церква 13 грудня вшановує пам'ять святого апостола Андрія Первозваного, першого проповідника християнства на українських землях.

Згідно з переказами, Андрій Первозваний - брат Петра, рибалив на «морі Галілейському» і входив до общини учнів Івана Хрестителя, а потім став першим, хто був покликаний Ісусом Христом у апостоли (звідси - Андрій Первозваний). Згодом проповідував християнство балканським та причорноморським народам, зокрема скіфам, і був розп'ятий на хресті за наказом римського магістрату у грецькому місті Патри.

Святий Андрій - апостол, якого вельми шанують в Україні та вважають одним з покровителів нашої країни. За легендою, він поширював Слово Боже на наших землях і, зокрема, проповідував на самих Київських пагорбах. У «Повісті временних літ» Нестор-літописець пише, що апостол нібито пророкував, що на місці нинішнього Києва буде споруджено град великий із багатьма церквами, і, сказавши це, поставив хрест. У пам'ять про цю подію на тому місці у ХІ ст. споруджено дерев'яну церкву. Згодом у 1744-1767 рр. на тому ж пагорбі за проектом Бартоломео Растреллі було збудовано собор св. Андрія Первозваного, який став справжньою окрасою нашої столиці.

Незважаючи на те, що Андрій - християнський святий, обряди й традиції цього дня сягають дохристиянських часів.

У народі це свято називали ще Калитою, бо хлопці кусали калиту - солодкий корж, підвішений до стелі. Хто дострибне до калити, тому й поталанить цього року.

У цей день жінки намагалися не пекти хліба, не шити й не прясти. А дівчата на Андрія багато ворожили, завбачуючи свою долю.

Цікаво, що іноді українці називали останній місяць року «андрійцем».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-