Оновлений фундамент Десятинної церкви відкрили для прогулянок

Оновлений фундамент Десятинної церкви відкрили для прогулянок

Укрінформ
У суботу у Києві відбулося офіційне відкриття оновленого фундаменту Десятинної церкви.

Участь у заході взяв віце-прем'єр-міністр – міністр культури В'ячеслав Кириленко, повідомляє Міністерство культури. 

"Відновлення оригінального контуру фундаменту церкви Богородиці є добрим кроком у збереженні нашого культурного надбання, у якому Міністерство культури завжди буде надійним партнером громадськості. Я особисто не лише як член уряду, але й як громадянин України виступаю проти того, аби хтось плюндрував історичний центр Києва безглуздими, шкідливими і ворожими для навколишнього середовища забудовами, і роблю все, що в моїх силах, аби перешкоджати такій діяльності", - наголосив Кириленко. 

За його словами, Міністерство культури не дає жодних погоджень таким горе-забудовникам, що хочуть збудувати багатоповерхівки і на Дитинці старого міста, і на Печерських пагорбах, і на інших локаціях історичного ареалу Києва та інших українських міст. "Найближчим часом Мінкультури запропонує кардинально новий проект закону про охорону культурної спадщини, наступного тижня буде винесено на громадське обговорення перший варіант цього проекту закону", - сказав урядовець.  

Голова ГО "Андріївська пейзажна ініціатива" Марина Соловйова подякувала всім, хто долучився до фінансування та реалізації проекту відновлення фундаменту Десятинної церкви та наголосила, що роботи з благоустрою цієї території продовжуватимуться надалі. 

"Цей проект тривав 9 місяців і був реалізований спільнокоштом. До збору коштів долучилась велика кількість громадян та організацій. Навесні ми озеленимо цю ділянку і зробимо її улюбленим місцем для відпочинку киян та гостей міста. Другим етапом нашого проекту буде відновлення паркану, ліхтарів та гранітних сходів, при цьому територія буде повністю відкрита для прогулянок", - зазначила вона.

Голова Національного музею історії України Тетяна Сосновська висловила сподівання, що такі добрі для громади справи будуть реалізовуватись на постійній основі. 

"Зараз відновлений фундамент Десятинної церкви відкритий для прогулянок і кожен  відвідувач може на власні очі побачити місце, наповнене силою, духовністю та культурою нашого народу, що передалися нам генетично. Якби ми не мали підтримки Міністерства культури, міста, громади, ця ініціатива не була б втілена", - підкреслила вона.

Фото: Мінкультури

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-