"Радіф. Остання дитина" – інсталяція про депортацію кримських татар

Фото
Укрінформ
У Києві відбулася презентація інсталяції харківського художника "Радіф. Остання дитина", присвячена депортації кримських татар 18 травня 1944 року.

Як повідомив на прес-конференції в Укрінформі автор інсталяції Роман Михайлов, робота вже виставлена в арт-галереї PinchukArtCentre.

«Мій проект складається з трьох частин. По-перше, книга, зроблена з металу товарних вагонів, якими депортували кримських татар. Важить вона 330 кг та символізує пам`ять про трагедію, а непідйомні сторінки книги - тяжкість злочину», - сказав автор.

За його словами, друга частина інсталяції - триканальне відео. На екранах зображені кримські степи (рідна земля), узбецька пустеля (місце депортації) та Азовське море, де втопили кримських татар Арабатської стрілки, яких "забули" депортувати.

«А третій важливий елемент проекту - це вода з Азовського моря, яку налито у мінімалістичний посуд. Протягом виставки вона буде випаровуватися, але там залишиться соляний слід. Це абстрактний образ, оскільки щось зникає, переходить в інший стан, але пам'ять залишається назавжди», - сказав Михайлов.

Харківський художник пояснив, що ідея створити цю інсталяцію, присвячену трагедії депортації, виникла завдяки книзі Лілі Хайд «Омріяний край». «Особливо мене вразив епізод про кримських татар Арабатської стрілки, яких просто забули завантажити до ешелонів. Їх вивезли на баржах у відкрите море та втопили. Не дивлячись на те, що депортація відбулася минулого століття, вона вкрай актуальна в умовах нинішньої анексії Криму», - наголосив він.

Як зазначила, у свою чергу, радник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар, у контексті тих подій, що відбуваються в Криму, ця виставка є дуже важливою. «На фоні всіх тих арештів, обшуків, тиску, залякувань, шантажу, доносів, які активно використовуються репресивною машиною окупаційної влади стосовно мого народу, дуже важливо розповідати про нього, про історію. Адже через історію можна багато чого зрозуміти в сьогоденні», - сказала Джеппар.

На її думку, подібні культурні проекти допомагають українцям сприймати історію кримськотатарського народу як невід'ємну частину історії України.

Захід відбувся в межах безстрокової інформаційної кампанії «Крим - це Україна», до якої в березні 2015 року приєдналося Міністерство інформаційної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-