Кириленко розповів, що треба міняти в охороні пам'яток

Кириленко розповів, що треба міняти в охороні пам'яток

Укрінформ
Новий закон про збереження культурної спадщини буде спрямований на дерегуляцію і децентралізацію. При цьому він виключатиме можливість різнотлумачення і корупційних дій.

На цьому наголосив віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко, представляючи  концепцію реформування у цій сфері.

"Наше завдання - домогтися однозначного в нормативному сенсі нового закону, який не передбачає жодних різнотлумачень і в цьому зв'язку не лишає жодного місця навіть потенційній корупціогенності. І наше завдання - домогтися дерегуляції і децентралізації в пам'яткоохоронній сфері", - підкреслив Кириленко.

Для цього, за його словами, пропонується спростити і децентралізувати процедуру занесення об'єктів нерухомої культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток. Оскільки наявний реєстр "не витримує жодної критики", до того ж існує в паперовому вигляді, буде створюватися електронний реєстр, до якого занесуть усі пам'ятки.

"Пропонується також скасувати близько 70% всіх дозволів і погоджень, які є у цій сфері, - це 46 із 64-ох дозволів і погоджень. Лишити тільки те, що має найпринциповіший характер. Зокрема, ті підходи, які забезпечують ефективну охорону понад усе об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, державних історико-культурних заповідників, їх охоронюваних зон і ареалів історичних місць, які з ними пов'язані", - зазначив віце-прем'єр.

Необхідно узгодити пам'яткоохоронне законодавство із законами "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" і "Про адміністративні послуги" та іншими. "Зокрема, пропонується встановити виключний перелік та вимоги до документів, що подаються на погодження, термін надання адміністративної послуги - до 30 днів, і виключний перелік підстав для відмови. Необхідно передбачити відкритий моніторинг всіх звернень щодо надання дозволів та адміністративних послуг - все це має бути в он-лайн режимі", - сказав Кириленко.

На місцевий рівень пропонується передати повноваження щодо видачі приписів, розпоряджень, дозволів, надання адмінпослуг, пов'язаних із охороною усіх категорій пам'яток, окрім тих, які відносяться до об'єктів ЮНЕСКО, державних історико-культурних заповідників - а їх 63 різного підпорядкування, охоронюваних археологічних територій. При цьому передбачити на центральному рівні дієвий механізм контролю за діями  і рішеннями місцевих органів охорони культурної спадщини.

Також пропонується істотно спростити процедуру укладання охоронних договорів, скасувати їх погодження на центральному рівні, відмінити обов'язкове укладання цих договорів для власників чи орендарів окремих квартир та приміщень і покласти цей обов'язок на балансоутримувачів цілісних майнових комплексів.

Реформа передбачатиме заборону розміщення реклами на пам'ятках об'єктів ЮНЕСКО та державних історико-культурних заповідників і обмеження її в буферних зонах та на інших пам'ятках в межах їх територій, в зонах охорони, в історичних ареалах населених місць.

В ній також ітиметься про посилення адміністративної і кримінальної відповідальності за порушення пам'яткоохоронного законодавства, введення ефективних інструментів для негайного припинення виявлених порушень.

"Ми запропонуємо інші підходи, більш драконівські - і навіть якщо буде зареєстрована позивна заява щодо припинення якихось робіт, які зашкоджують пам'ятці, з того моменту ці роботи мають бути обов'язково зупинені", - сказав Кириленко.

Він також наголосив, що буде максимально спрощено процедуру виключення з реєстру об'єктів, пов'язаних із діячами комуністичного режиму і комуністичною пропагандою, і усунено всі нормативні перешкоди для видалення таких об'єктів із реєстру і публічного простору.

"Ми повинні забезпечити підхід, який буде схвалений громадськістю - з огляду на численні скандали навколо знищення чи спроб руйнації пам'яток, які мали місце в останні роки при злочинній попередній владі. З іншого боку, ми повинні дати абсолютно однозначні і вивірені норми з експертної точки зору, які дозволять нам вже після нового закону не міняти нескінченну кількість разів пам'яткоохоронне законодавство", - зазначив віце-прем'єр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-