Комедією

Комедією "Дами і гусари" відзначать ювілей Олександра Задніпровського в театрі Франка

Укрінформ
Національний академічний драматичний театр ім.Івана Франка запрошує на бенефіс народного артиста України Олександра Задніпровського. З нагоди ювілею відомого актора 9 листопада тут відбудеться прем'єрна вистава "Дами і гусари" за твором польського драматурга Александра Фредро.

Про це Укрінформ повідомила керівник літературно-драматичної частини театру, заслужений діяч мистецтв України Наталія Пономаренко.

"Бенефіс присвячений одразу двом датам - 60-річчю від дня народження Олександра Задніпровського та 40-річчю його творчої діяльності. У головній ролі вистави "Дами і гусари" - сам ювіляр", - сказала Пономаренко.

Олександр Задніпровський понад чверть століття віддав театральній сцені, більш ніж двадцять років - сцені франківській, нагадала завліт. Творчу діяльність він розпочав на сцені Київського російського драматичного театру ім. Лесі Українки - одразу після закінчення театрального інституту ім. Карпенка-Карого. З 1980 року працює в столичному театрі ім. Івана Франка.

"Перші ж роботи актора на кону театру імені Франка стали свідченням непересічності його таланту. Мабуть, не останню роль тут зіграло генетичне коріння Олександра Михайловича - представника славнозвісної династії Задніпровських-Ткаченко, які впродовж багатьох десятиліть були окрасою колективу нашого театру", - зазначила Пономаренко.

За її словами, кожною своєю роботою Задніпровський відкриває нові, незнані грані свого таланту. Його мистецькій палітрі притаманні м'яка самоіронія і гострота зовнішнього малюнку, що виявлялося, зокрема, в роботах над виставами "Конотопська відьма" Григорія Квітки-Основ'яненка, де він зіграв Судденка, "Енеїда" Івана Котляревського (Турн), "Блез" Клода Моньє (Блез), "Сто тисяч" Івана Карпенка-Карого (Невідомий), "Різдвяна ніч" за Миколою Гоголем (Вакула), які стали класикою національного мистецтва. І поруч - образи героїко-романтичного плану, як Генрі у виставі "Я, Генрі II..." Джеймса Голдмена та Нельсон в "Леді і Адмірал" Теренса Реттігана.

Про різноплановість актора, легкість, з якою він однаково успішно працює в будь-якому жанрі, свідчать ролі останніх років. Це Йосип в "Ревізорі" Гоголя, Федір Павлович в "Братах Карамазових" за Федором Достоєвським (цю роботу актора удостоєно премії "Київська пектораль"), Ботвел у виставі "Віват, королево!" Роберта Болта, Лепле в "Едіт Піаф. Життя в кредит" Юрія Рибчинського й Ігоря Афанасьєва, Хома Кичатий у "Назарі Стодолі» за Тарасом Шевченком, а також Майор - в новій виставі "Дами і гусари" Александра Фредро.

"Кожного разу Задніпровський по-новому відкриває і образи героїв, і неповторні грані свого творчого діапазону. Говорячи про Олександра Михайловича, не можна не сказати, що протягом багатьох років він не просто активно суміщає роботу в театрі із численними виступами на радіо і телебаченні, а є однією з найпопулярніших, знакових фігур української культури", - підкреслила Пономаренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-