У Криму мусульманську громаду оштрафували на 100 тисяч рублів за «екстремістські матеріали»

У Криму мусульманську громаду оштрафували на 100 тисяч рублів за «екстремістські матеріали»

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму російський “суд” призначив незалежній мусульманській громаді “Алушта” штраф у сумі 100 тисяч рублів (на сьогодні - 41623.31 грн) за зберігання та поширення “екстремістських матеріалів”, внесених у відповідний федеральний список.

Про це повідомляється на сайті громадського об’єднання “Кримська солідарність”, передає Укрінформ.

“Незалежну мусульманську громаду “Алушта” зобов’язали сплатити штраф у 100 тисяч рублів за зберігання книг ісламських богословів у приміщенні міської мечеті”, - йдеться в дописі.

За словами захисника Рустема Кямілева, ця неприбуткова організація функціонує з 1994 року. Всі місцеві жителі знають цю релігійну громаду, її імама, голову та інших членів організації, і що ці люди ніколи не закликали до екстремізму. Вони вели свою діяльність відповідно до закону та не вчиняли жодних протиправних дій.

Крім того, протокол за статтею про поширення екстремістських матеріалів склали лише 30 листопада 2023 року, тобто через тиждень після обшуку в мечеті, коли в ній вилучили книги.

Зазначається, що кілька членів мусульманської громади “Алушта” вже заарештовані та етаповані в Росію. Імама мечеті Юсуфа Аширова двічі штрафували за “незаконну місіонерську діяльність”, а громаду — за “немарковану” літературу.

Читайте також: У Криму російські силовики затримали правозахисницю Луфтіє Зудієву

Кямілев поінформував, що імам Юсуф Аширов працює з моменту заснування громади, а з 1995 року його не раз обирало місцеве населення. Після 2014 року громаду в Алушті перереєстрували, і вона залишилася автономною.

Як повідомляв Укрінформ, 23 листопада 2023 року в тимчасово окупованому Криму російські силовики провели обшуки і затримали трьох членів мусульманської релігійної громади “Алушта” – Юсуфа Аширова, Вілена Усеїнова та Зінура Аппазова. Всі вони жителі села Верхня Кутузовка.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-