Україна зараз ближче до деокупації Криму, ніж перед повномасштабною війною - депутатка

Україна зараз ближче до деокупації Криму, ніж перед повномасштабною війною - депутатка

Укрінформ
Україна нині перебуває ближче до деокупації захопленого росіянами Криму, ніж була до 24 лютого 2022 року.

Таку думку висловила в ефірі Українського радіо народна депутатка, заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук, підбиваючи підсумки парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, який відбувся напередодні у Празі, передає Укрінформ.

"Нагадаю, що з 2021 року Кримська платформа існує. Вперше вона відбулася в Києві. Це була тоді урядова частина на рівні Президента, на рівні прем'єр-міністрів. Зрештою додалася і експертна частина і, що дуже важливо для парламенту, - парламентська частина. І якщо порівняти з минулим роком, а ми зустрічалися в Загребі, у Хорватії, то цього року кількість делегацій зросла. Причому додалося кілька країн із так званого Глобального Півдня. Це якраз той регіон, де Росія намагається впливати пропагандою. Попри це, представник Сьєрра Леоне під час виступу в Празі зірвав найгучніші оплески. Тому це міф, що Росія повністю підкорила собі чи затуманила країни Африки і Південної Америки. А присутні були представники абсолютно всіх континентів", – розповіла Кравчук.

За її словами, Ізраїль не відправив своїх представників на цей саміт фізично. "Але вони написали листа від Кнесету і абсолютно підтримали Україну, ще раз висловили свою підтримку територіальній цілісності. Звичайно, була пересторога, що увага може десь похитнутися, бо так багато воєн у світі. Але, насправді, багато хто з ораторів пов'язували напад ХАМАСу на Ізраїль із ось цією віссю зла, яка зараз включає Росію, Іран та різні терористичні угруповання. Дуже важливо, що наша війна за незалежність, за своє існування не сприймається як регіональний конфлікт, а сприймається як війна демократії проти автократії. Від цього залежить, як виглядатиме світ у найближчі 30, 50, 100 років. Про це, власне, і говорив спікер парламенту Руслан Стефанчук – це визначить світовий порядок. І дуже важливо, це якраз підкреслив Президент України Володимир Зеленський, що ми маємо результати", – зазначила Кравчук.

Читайте також: Агресія РФ має завершитися звільненням усієї території України, включно з Кримом - Стефанчук

На її думку, "як би це не здавалося дивним, але ми зараз ближче до деокупації Криму, ніж були до 24 лютого 2022 року": "Тому що ми забезпечили практично самостійно новий зерновий коридор. Україна, яка не має флоту, фактично своїми креативними рішеннями звільнила принаймні західну частину Чорного моря для проходу суден. А Чорноморський флот (РФ – ред.) задумується, як ближче підібратися до берегів окупованої частини Грузії, до Абхазії. Це, насправді, досягнення. І те, що здавалося неймовірним практично з 2014-2015 року, зараз стає все більше реалістичним – Україна повернеться. Більше того, не тільки українська делегація чи представники кримськотатарського народу говорили, що ми обов'язково зустрінемося в Криму, але й інші спікери різних парламентів теж казали, що ми обов'язково приїдемо в Крим на фінальну Кримську платформу".

При цьому Росія, безумовно, не хоче, щоб взагалі хтось говорив, що Крим – український, вважає Кравчук. "Але якщо порівняти між попереднім самітом і нинішнім, то кількість делегацій зросла з 56-ти до 69-ти. Тобто рух триває у правильному напрямі, попри будь-які спроби росіян вплинути пропагандою... Дуже важливо, що питання Криму не розчиняється серед інших. Але всі, хто виступали, не бачать різниці між окупацією Криму і окупацією Луганська чи Донецька. І міф про те, що Крим – це дещо інше, принаймні в цивілізованому світі, не прижився", – підсумувала вона.

Як повідомляв Укрінформ, другий парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи відбувся 24 жовтня у Празі. У спільній декларації учасників саміту парламентарії світу висловили намір надалі посилювати санкції проти Російської Федерації.

Перший парламентський саміт пройшов торік у хорватському Загребі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-