Корпус Ханського палацу в окупованому Бахчисараї дав тріщину після «реставрації»

Корпус Ханського палацу в окупованому Бахчисараї дав тріщину після «реставрації»

Фото
Укрінформ
В окупованому Криму один із корпусів Ханського палацу в Бахчисараї дав тріщину після так званих реставраційних робіт на території пам'ятки кримськотатарської палацової архітектури.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на «Крим.Реалії».

«На стіні одного з корпусів Ханського палацу в Бахчисараї під час проведення "реставрації" з'явилася велика тріщина», - йдеться у повідомленні.

За словами так званого керівника «Дирекції з централізованого обслуговування та розвитку закладів сфери культури» Іллі Алимчева, постраждав світський корпус Ханського палацу.

Як стверджує представник окупаційної влади, тріщина у стіні корпусу з'явилася через помилки в проєкті «реставрації». За його словами, «в цьому немає нічого страшного, це все можна усунути, серйозної шкоди не заподіяно».

Кримські активісти публікують у Фейсбуці світлину корпусу, що руйнується, Ханського палацу.

Читайте також: Росія привласнила автотрасу «Таврида» в окупованому Криму

Раніше колишній «міністр культури» Криму Арина Новосельська заявляла, що на «реставрацію» 16 об'єктів Бахчисарайського історико-культурного заповідника (БІКЗ) передбачено 2 млрд рублів (близько 742 млн грн). Так звану реставрацію Ханського палацу окупаційна влада планувала завершити у 2021 році.

Як повідомлялося, у вересні 2021 року ЮНЕСКО опублікувала доповідь, в якій ідеться про те, що реставраційні роботи в Ханському палаці в Бахчисараї «створюють реальну загрозу знищення історико-культурної цінності пам'ятки».

Читайте також: «Скіфське золото»: у МЗС прокоментували скаргу Росії на рішення суду

Ханський палац у Бахчисараї – пам'ятка історії та культури всесвітнього значення, в Україні офіційно визнаний пам'яткою національного значення. У приміщеннях палацу розташовані музей історії та культури кримських татар, художній музей, виставка холодної та вогнепальної зброї. Територія палацового комплексу займає 4,3 га, раніше площа комплексу становила 18 га.

Фото: Дилявер Кайданов, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-