Круглий стіл: «Новий формат українсько-російських відносин: як вони зміняться при президентові Порошенку»

Круглий стіл: «Новий формат українсько-російських відносин: як вони зміняться при президентові Порошенку»

Укрінформ
03 червня, о 12.30 у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ (інформаційно-аналітичний центр "Єдина країна") (зал на 2-му поверсі) відбулося засідання "круглого столу" на тему: «Новий формат українсько-російських відносин: як вони зміняться при президентові Порошенку». Організатор - Інститут соціально-політичного проектування «Діалог».

03 червня, о 12.30 у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ (інформаційно-аналітичний центр "Єдина країна") (зал на 2-му поверсі) відбулося засідання "круглого столу" на тему: «Новий формат українсько-російських відносин: як вони зміняться при президентові Порошенку». Організатор - Інститут соціально-політичного проектування «Діалог».

Учасники: Ірина Геращенко - народний депутат України, член групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Російською Федерацією; Сергій Каплін - народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони; Борис Безпалий - народний депутат Верховної Ради України 3, 4 і 5 скликань; Андрій Миселюк - директор Інституту соціально-політичного проектування «Діалог»; Георгій Чижов - віце-президент Центру політичних технологій (Москва); Володимир Лупацій - виконавчий директор Центру соціальних досліджень «Софія»; Михайло Гончар - президент Центру глобалістики "Стратегія XXI"  ; Андрій Окара - представник Центру східноєвропейських досліджень (Москва); Микола Акулич - координатор громадської організації «Русские за Майдан».
Учасники "круглого столу" обговорять основні вузли протиріч, які склалися у відносинах України та Росії на даний момент, проаналізують підходи Києва і Москви до їхнього вирішення. Акцент буде зроблений на заявах нового президента України Петра Порошенка, які він вже виголосив з тематики українсько-російських відносин. Будуть розглянуті ті практичні кроки, які зробить найближчим часом Україна для посилення своїх позицій у цих відносинах.

Розглянуті теми:

1 . Окупований Крим та перспективи його повернення до складу України.
2. Російська участь в ескалації ситуації на Донбасі та шляхи врегулювання становища в регіоні.
3. Як Україні відстояти курс на зближення з ЄС та НАТО.
4. Відторгнуті нафтогазові активи України, газові борги, поставки та транзит російського газу.
5. Перспективи міжособистісного спілкування громадян двох країн, а також перспективи співробітництва між Україною і Росією у культурній, спортивній та в інших сферах.

За підсумками "круглого столу" організаторами заходу буде підготовлений аналітичний документ « Україна - Росія: Експертна карта рішень».

Підсумкові матеріали:

У Верховній Раді створюється група Кремля - нардеп Каплін

За декілька тижнів у Верховній Раді України планується створити депутатську групу під патронатом політтехнолога Кремля та радника президента РФ Владислава Суркова, яка буде фінансуватися на гроші Росії. До цієї групи увійдуть колишні депутати Партії регіонів та КПУ.
Про це у вівторок на "круглому столі" в Укрінформі на тему "Новий формат українсько-російських відносин: як вони зміняться при президентові Порошенку" заявив народний депутат від партії "Удар" Сергій Каплін.
"Мені достеменно відомо, що у Верховній Раді цього скликання упродовж наступних кількох тижнів буде сформовано депутатську групу, яку куруватиме безпосередньо головний політтехнолог Путіна Сурков, яка матиме назву на зразок щось "За мир та розвиток (чи реформи)", та яка буде створена з числа народних депутатів України, екс-членів Партії регіонів України", - сказав Каплін.
За його словами, такі дії є прикладом "перефарбування за рахунок грошей Путіна і Януковича, вивезених за межі України і формування повноцінної п'ятої колони у Верховній Раді".
Як стверджує ударівець, до цієї групи також мають намір увійти депутати Комуністичної партії після можливої заборони її Конституційним судом за позовом самого Капліна.
У цьому зв'язку нардеп від "Удару" наголосив, що для України "за будь-яку ціну" необхідне переобрання Верховної Ради.
Крім цього, на думку Капліна, стосовно України Путін має чіткий план з відновлення СРСР, який глава РФ впроваджує вже шість років. У цьому контексті, впевнений нардеп, Росія переслідує низку цілей, зокрема заміщення політичних еліт, які підтримуються українцями, на політичні еліти, що фінансуються Кремлем. Росія також, за словами депутата, ставить за мету економічне знищення України та створення постійної дестабілізації на її території, щоб унеможливити в країні прихід нових інвестицій та проведення необхідних реформ.
Як повідомляв Укрінформ, народний депутат Віталій Грушевський заявив у вівторок, що 20 депутатів Партії регіонів, які на засіданні Верховної Ради у вівторок вийшли із фракції Партії регіонів, планують створити нову фракцію. За його словами, нова фракція може складатися з мінімум з 40 депутатів. Про час створення нової фракції, за словами Грушевського, поки рано говорити.

Росія звернула з модернізаційного на мобілізаційний шлях - Окара

Росія в результаті анексії Криму і дестабілізації Донбасу повернула з модернізаційного шляху розвитку на мобілізаційний і відмовилася від всього, до чого президент Путін прагнув останні 15 років.
Таку думку у вівторок на круглому столі «Новий формат українсько-російських відносин: як вони зміняться при президентові Порошенку» в Укрінформі висловив російський політолог, керівник Центру східноєвропейських досліджень (Москва) Андрій Окара.
«З модернізаційного шляху на мобілізаційний шлях Росія повернула через Крим і через Донбас. Тобто це відмова від модернізації, відмова від всього того, до чого Путін прагнув протягом 15 років», - вважає Окара.
Він також вважає, що в цій ситуації Росія навіть більше, ніж Україна, зацікавлена в діалозі. «У Петра Порошенка, мені здається, є можливість для діалогу. Але зараз виявляється, що Кремль не готовий до такого діалогу, про що вчора сказав Пєсков, прес-секретар Путіна. Але, мені здається, в нинішній ситуації Кремль у цьому діалозі зацікавлений більше, ніж Порошенко», - зазначив політолог.
На думку Окари, така позиція російської влади - «це мінус Кремлю і це послаблює позиції Росії», оскільки «з Порошенком готовий зустрітися Обама ще до інавгурації і лідери західного світу хочуть з ним дружити, вести діалог і про щось домовлятися».
 

Відео с прес-конференції:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-