22 квітня. Пам’ятні дати

22 квітня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні світове співтовариство відзначає Всесвітній день Матері-Землі

День проголошений спеціальною резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 квітня 2009 року і проводиться як міжнародний захід з метою об’єднання людей планети у справі захисту довкілля. Назва «Мати-Земля» була обрана через те, що є досить поширеною назвою для нашої планети в багатьох країнах і регіонах світу (зокрема і в українців), а ще відображає взаємозв’язок між людиною, іншими живими істотами і планетою. Земля і всі її екосистеми є нашою спільною домівкою. Тема Дня 2016 року: «Дерева для планети». Чому саме дерева? Дерева допомагають боротися зі змінами клімату. Вони поглинають з атмосфери надлишки вуглецю. Лише за один рік акр дорослих дерев поглинає об’єм вуглецю, що викидається звичайним автомобілем за  42 000 км. пробігу. Дерева допомагають дихати нам чистим повітрям. Вони поглинають різноманітні запахи і газоподібні забруднення (наприклад, оксиди азоту, аміак, діоксиди сірки) і затримують їхні часточки на своєму листі та корі. Дерева допомагають у протидії зменшенню біорозмаїття. Висаджуючи певні види дерев, ми компенсуємо скорочення біорозмаїття, а також зв’язуємо між собою ареали середовища існування в різноманітних лісових масивах. А ще, дерева допомагають суспільствам у досягненні довготермінової економічної та екологічної стійкості, а також є джерелом харчування, енергії та доходу. Вперше День Матері-Землі відзначався у Сполучених Штатах Америки в 1970 році за підтримки організації Earth Day Network. Мета цієї організації – популяризація і диверсифікація в усьому світі екологічного руху, який повинен стати найбільш дієвим інструментом у створенні здорового та стійкого середовища, розв’язання проблем зміни клімату і збереження планети для майбутніх поколінь. До 50-ї річниці святкування Дня (а це відбудеться в 2020 році), а також у рамках теми цього року, Earth Day Network планує висадити 7,8 млрд дерев протягом п’яти років. У США день Матері-Землі надзвичайно популярний. Один із його засновників – екологічний активіст Гейлорд Нельсон, за свій внесок у становлення традиції святкування навіть отримав у 1995 році найпрестижнішу відзнаку США – «Медаль Свободи», а сенат США скасував свої засідання на 22 квітня – цього дня сенатори мають спускатися з Капітолійського пагорба на землю (у прямому значенні цього слова) і працювати на ній. Цьогорічне святкування  Дня Матері-Землі співпадає з церемонією підписання Паризької угоди щодо клімату, яка відбудеться сьогодні в Центральних установах ООН у Нью-Йорку. Угода була ухвалена всіма 196 країнами-учасницями Рамкової конвенції ООН про зміну клімату 12 грудня 2015 року в Парижі.

Європейський день діагностики меланоми – найнебезпечнішої шкіряної злоякісної пухлини. Проводиться в Європі з 1999 року. Вперше День меланоми в Україні провели 2009 року. З 2012 році захід набув всеукраїнського масштабу. Всього за 7 років (2009-2015 рр.) проведення заходу в Україні було оглянуто 140 608 осіб, серед яких було виявлено 546 випадків меланом. Цього дня з нагоди Всеукраїнського дня діагностики меланоми державні спеціалізовані медичні заклади країни, а також деякі приватні, проводитимуть безоплатний прийом громадян з метою виявлення меланоми та інших злоякісних новоутворень шкіри. Статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є найбільш поширеним видом онкології в Україні.

Ювілеї дня:

250 років від дня народження Анни Луїзи Жермени де Сталь (1766-1817), французької письменниці, теоретика культури. Автор романів «Дельфіна» і «Корінна, або Італія», книг по літературі, мемуарів «Десятиліття вигнання». Була не лише обдарованим романістом, але й талановитим непересічним мислителем.  «Необыкновенная женщина, которую удостоил Наполеон гонения, монархи доверенности, Європа своего уважения» (О. Пушкін). Між Наполеоном і мадам де Сталь дійсно були далеко не люб’язні стосунки. Тоді, коли всі складали йому панегиріки, вона мала сміливість назвати Наполеона «Робесп’єром на коні», але у той самий час наполягала на тому, що він – не син французької революції, а її убивця. Звісно, будь-якому тиранові не сподобається, коли його називатимуть саме тираном і злодієм – хіба що вже з епітетом «геніальний» (тоді це навіть лестить), але Сталь уперто не бажала називати імператора «геніальним злочинцем», вважаючи (як і Пушкін), що «гений и злодейство» – речі несумісні. Варто сказати, що вже наприкінці свого життя, на острові Святої Єлени, Наполеон усе ж таки віддав належне цій жінці, від гострого язика якої стільки потерпіло його честолюбство: «Будинок мадам де Сталь зробився справжнісіньким арсеналом моїх ворогів. Утім, по щирості кажучи, вона була жінкою великого таланту, високої гідності і величезної сили характеру».

140 років від дня народження Роберта Барані (1876-1936), австрійського отоларинголога, лауреата Нобелівської премії з фізіології і медицини (1914). Автор праць з фізіології і патології вестибулярного апарату, методам його дослідження і хірургічного лікування.

130 років від дня народження Євгена Яковича Сагайдачного (1886–1961), українського художника і педагога. Художню освіту здобув у Петербурзі. З 1920 року викладав у навчальних закладах Києва, Дніпропетровська, Миргорода, Косова. Серед учнів Сергій Григор’єв, Віктор Пузирков.

100 років від дня народження Ієгуді Менухіна (1916-1999), американського скрипаля, диригента і музично-громадського діяча, віртуоза ХХ ст. Він увійшов у світ музики, коли в ньому панували такі відомі скрипалі як Фріц Крейслер, Міша Ельман і Яша Хейфец. Проте він не загубився в їхній тіні. «Можливо, це і не надто розумно звучить, але Менухін продемонстрував зрілу концепцію бетховенського концерту. І це факт», – писав про нього Олін Доунс в «Нью-Йорк таймс» у листопаді 1927 року, коли 11-річний Менухін дебютував у нью-йоркському «Карнегі-холі». Його батько походив з гомельських євреїв, мати народилася в Ялті. Сам Ієгуді був американським громадянином, але більшу частину свого життя провів у Європі. В 1985 році Менухін отримав британське підданство, а дещо раніше – рицарський титул і став сером Ієгуді. Американець за походженням, європеєць за духом, Менухін знав і любив Схід. Його знамениті записи «Схід зустрічається з Заходом» відкрили світові великих музикантів – сітариста Раві Шанкара і Акбар Хана, що грав на сароді. Менухін навіть став автором передмови до книги «Світло йоги», написаної його гуру Белуром Йенгаром. Проте сенсом усього його життя була музика. Він був справжнім «генієм скрипки». Альбер Енштейн якось сказав Менухіну: «Сьогодні ви знову довели мені, що Бог є на небесах». І це не були слова простої ввічливості, або  лестощів. Це була чистісінька правда, пересвідчитись в якій можна, послухавши записи скрипаля.

60 років від дня народження Наталії В’ячеславівни Сумської (1956), української актриси театру і кіно, телеведучої, народної артистки України (2000), лауреата Шевченківської премії (2008). На противагу молодшій сестрі Ользі, вічній Роксолані українського кінематографа, пані Наталя стійко асоціюється з театром, хоча теж не мало зіграла яскравих ролей і в кіно. У наступному році виповниться 40 років відтоді, як 21-річна випускниця Київського театрального інституту ім. Карпенка-Карого, донька відомого акторського подружжя Сумського-Опанасенко, переступила поріг театру ім. Івана Франка. Відтоді він став її домом. Не першим і не другим, а єдиним. На сцені театру  Наталя Сумська зіграла майже 30 ролей. Серед найвідоміших – Жанна д’Арк («Біла ворона»  Юрія Рибчинського), Маша («Три сестри» Чехова), Еліза Дулітл  («Пігмаліон» Бернарда Шоу), Матільда («Моя професія – синьйор з вищого світу» Ренцо Тарабуззі, Джулліо Скарначчі), Кайдашиха («Кайдашева сім’я» Івана Нечуя-Левицького), Мадам Гортензія («Грек Зорба» Нікоса Казандзакіса). Наталя Сумська працює також у театральній компанії «Бенюк і Хостікоєв». Чоловік – народний артист Анатолій Хостікоєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-