14 лютого. Пам’ятні дати

14 лютого. Пам’ятні дати

Укрінформ
У багатьох країнах світу сьогодні святкують День усіх закоханих – День святого Валентина

Історія походження цього свята оповита легендами та міфами. Начебто був такий собі простий римський священик Валентин, якого під час гонінь на християн імператором Клавдієм стратили у 269 році (спочатку жорстоко побили палицями а потім відтяли голову). Тіло Валентина християни поховали у катакомбах біля Фламінієвої дороги. Вже у 350 році на місці його могили спорудили базиліку. У 496 році папою Геласієм був встановлений день пам’яті цього святого (14 лютого), але в 1969 році дата була викреслена з календаря католицької церкви, оскільки Валентина визнали постаттю міфічною. Так чи інакше, але наприкінці середніх віків в Англії з’явився звичай у день святого Валентина надсилати коханій записку з освідченням у коханні. Такі послання почали називати «валентинами», і дівчата навзаєм відповідали коханим, називаючи їх так само - Валентинами. Не в останню чергу це було пов’язане зі стародавнім повір’ям, що саме 14 лютого паруються птахи. Згодом вигадали ще одне пояснення: буцімто у стародавньому Римі був звичай серед підлітків писати імена своїх коханих на записках, які присвячувалися богині Фебруаті Юноні. Так чи інакше, але звичай обмінюватися «валентинками» зберігся і по сьогодні. І не лише на заході - після падіння комуністичного режиму «день святого Валентина» став надзвичайно популярним неофіційним святом на теренах колишнього Радянського Союзу. Втім забули головне: у день святого Валентина заприсягалися не взагалі в коханні, а саме у вічному коханні. Пам’ять про мученика, котрий постраждав не заради коханої, а заради Христа, була пам’яттю про те, що вічність є, що любов – це не просто весняне бродіння гормонів у крові, і що любов, яка не зберігає вічності вічно – і не любов взагалі. У цей світлий і радісний день варто пам’ятати, що Україна – лідер у Європі за кількістю розлучень. За даними Держкомстату в Україні розлучаються 44,3% подружніх пар. А якщо взяти до уваги цивільні шлюби, які також розпадаються, то рівень розлучень сягає 61%. Тому ж, хто не хоче замислюватися над сумною статистикою, не вірить у вічне кохання і має сумніви щодо існування святих, можна порадити просто послухати гарну пісню на цю тему. Приміром, Тома Вейтса Вlue Valentines.

Події дня:

70 років тому (1946) у Пенсильванському університеті США фірмою IBM був представлений ENIAC – один із перших у світі комп’ютерів, створений під керівництвом американських учених Д. Маучлі та Д. Еккерта.

Напередодні XXIII з’їзду ЦК КПРС, через 10 років після початку хрущовської відлиги з її розвінчанням культу особи Сталіна, 14 лютого 1966 року з’явився лист 25 діячів радянської науки, літератури і мистецтва до тодішнього генсека Леоніда Брежнєва проти спроб реабілітації Сталіна. Лише 10 років знадобилося країні, аби забути криваве минуле й відчути ностальгію за «сильною рукою». У листі наголошувалося на необхідності оприлюднення фактів щодо здійснених тираном злочинів. Серед підписантів був академік Андрій Сахаров, балерина Майя Плісецька, письменник Віктор Некрасов, актор Іннокентій Смоктуновський, театральний режисер Георгій Товстоногов.

5 років тому (2011) у Королівстві Бахрейн, під час хвилі Арабської весни, почалися заворушення. Серед усіх держав Перської затоки, а всі вони за виключенням Іраку монархії, Бахрейн виявився найслабшою ланкою. Нафтові ресурси цієї маленької острівної держави майже вичерпані, вона є найбіднішою країною Перської затоки (звісно, у порівнянні з супербагатими Саудівською Аравією чи Катаром). Країною впродовж тривалого часу править сунітська династія, а суніти є меншістю, й складають лише 30% населення країни. Звісно, що шиїтам це не подобається і вони вийшли на вулиці з протестами проти фактичної дискримінації – ані в уряді, ані в парламенті країни не було жодного шиїта, до того ж в країні відбувалося декілька голосних політичних процесів проти їхніх одновірців. Досить швидко ситуація набула загрозливого характеру – на головній площі столиці Манами зібралося 100 тисяч протестувальників (при 500-тисячному населенні країни) з вимогами рівності. У відповідь король розігнав табір опозиціонерів. Утім, протести не вщухали і в березні 2011 року Саудівська Аравія і ОАЕ на прохання влади ввели до Бахрейну військово-поліцейський контингент і придушили повстання. Для Саудівської Аравії, чиїм сателітом по суті і є Бахрейн, та й для інших сунітських держав Затоки варіант приходу до влади в Бахрейні шиїтів – неприпустимий. Їх непокоїть посилення впливу в арабському світі шиїтського Ірану. Стабільність у цьому маленькому королівстві важлива і для США, адже з 90-х років минулого століття в столиці Бахрейну базується П’ятий флот американських ВМС. Під час рогзгону мирних демонстрацій владою Бахрейну у 2011 році Сполучені Штати обурення не висловлювали.

Ювілеї дня:

150 років з дня народження Миколи Прокоповича Василенка (1866–1935), історика, громадського, державного діяча, члена Української Центральної Ради, голови Ради Міністрів, міністра закордонних справ і народної освіти УНР, президента Української академії наук (1921-1922). Дата відзначається на державному рівні згідно з Постановою Верховної Ради України від 2 лютого 2016 року. У 2006-2008 роках Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України видав вибрані твори Миколи Василенка у трьох томах (видавництво «Юридична думка»). На честь Миколи Василенка у 1991 році названо вулицю у Солом’янському районі столиці.

120 років від дня народження Едуарда Артура Мілна (1896-1950), англійського астрофізика і математика, президента Лондонського математичного товариства і Лондонського королівського астрономічного товариства. Основні наукові праці стосуються фізики зоряних атмосфер, теорії внутрішньої будови зірок, космології.

115 років від дня народження Амді Гірайбая (справж. – Лятіф Абдулафат; 1901–1930), кримськотатарського поета, історика. Народився в селі Єні-Кале, у сім’ї мусульманського богослова. Закінчив початкову школу в Карасубазарі, навчався в середній школі-рушдіє у Сімферополі. У 1921  році вступив на робітфак Кримського Державного університету, але незабаром залишив його з матеріальних причин. Працював у Наркомнаці. У 1918-1923 роках написав свої кращі поетичні твори. У 1923 році за сприяння відомого діяча першого уряду Кримської АРСР Велі Ібрагімова, направлений на навчання до Туреччини. Навчався на філософському факультеті Стамбульського університету, підготував дисертацію «Історія Криму», в якій розвивав ідеї пантюркізму. У 1926 році повернувся до Криму. Працював у облраді Товариства нового алфавіту. 1928 року заарештований у справі кримськотатарської національної партії Міллі-Фірка. Звинувачений у націоналізмі і шпигунстві. 17 грудня 1928 року Судовою колегією ОГПУ засуджений до вищої міри покарання. Розстріляний 13 вересня 1930 року в Бутирській в’язниці. Реабілітований у 1991 році.   

105 років від дня народження Віллема Йогана Колфа (1901-2009), нідерландського уролога, одного з піонерів у галузі створення штучних внутрішніх органів. З 1950 року – в США. Створив і вперше застосував (1943) штучну нирку для боротьби з нирковою недостатністю. Керівник програм і відділів зі створення штучних органів у США.

100 років від дня народження Масакі Кобаясі (1916-1996), відомого японського кінорежисера і сценариста, якого вважають майстром воєнної тематики, хоча хорор і «самурайські» фільми він теж знімав чудово. Режисер-постановник фільмів «Умови людського існування» (10-годинний епос про війну; автор називав його найголовнішим своїм фільмом), «Повість про китайські привиди», «Квайдан» (спецприз МКФ у Канні, 1965), «Харакірі» (спецпремія МКФ в Канні, 1963), «Повсталий» (1967, приз ФІПРЕССІ на МКФ у Венеції), «Дім без обіднього столу» (1985). Декілька років працював над документальною стрічкою про воєнних злочинців «Токійський процес» (1983, премія ФІПРЕССІ на МКФ у Західному Берліні). За фахом Масакі Кобаясі філософ, і якщо кажуть про нього як про майстра воєнної тематики, то мають передусім на увазі не майстерність батальних зйомок, а перш за все вміння піддавати тонкому аналізу мілітаристську психологію японського суспільства, починаючи з Середньовіччя, й закінчуючи новітнім часом, ганьбою й трагедією Другої світової війни. До того ж Кобаясі майже 6 років прослужив на фронті рядовим. «Якби був офіцером, не зняв би стільки фільмів про війну», – іронізував режисер. Упродовж деякого часу Кобаясі співпрацював з відомим японським письменником, послідовником європейських екзістенціоналістів Кобо Абе, разом вони зняли антивоєнну драму «За товстою стіною», але в подальшому їхні творчі шляхи розійшлися. В Японії Масакі Кобаясі, як і Акіра Куросаву, називають космополітом, для націоналістів за «Токійський процес» він зрадник, але для більшості японців Кобаясі – совість нації, адже у своїх фільмах режисер не оспівував квітучу сакуру й красу гейш, а розповідав безжальну правду про криваву історію своєї країни, про її злочини і пороки.

86 років від дня народження Георгія В’ячеславовича Якутовича (1930-2000), українського графіка, ілюстратора. Народний художник України, академік АМ СРСР, лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка (1983, 1991). Визначний майстер у галузі книжкової та станкової графіки, кінодекораційного мистецтва. Був художником-постановником фільмів «Тіні забутих предків», «Захар Беркут».

80 років від дня народження Анни Герман (1936-1982), популярної польської естрадної співачки.

Роковини смерті:

5 років тому пішов із життя сер Джордж Ширінг (1919–2011), джазовий піаніст-віртуоз і композитор, дворазовий володар «Греммі». З народження був незрячим. Грі на фортепіано Ширінг навчався з трьох років, проте вищої музичної освіти не здобув, натомість грав у місцевих лондонських пабах. У 1947 році Ширінг емігрував до США, де прославився як видатний джазовий піаніст. Саме в Америці у 1949 році він зібрав перший «Квінтет Джорджа Ширінга», з яким записувався на найбільших американських лейблах. Через два роки квінтет Ширінга виконав композицію «September in the rain», яка стала першим хітом групи, а широку популярність гурту принесла композиція «Lullaby of Birdland» (присвячена легендарному саксофоністу Чарлі Паркеру; пісня стала джазовим стандартом). Всього у творчому доробку Ширінга понад 300 творів, багато з яких у період з 1950-х по 1990-і роки потрапляли в американські чарти. У 1978 році квінтет розпався, проте кар’єра Дж. Ширінга на цьому не закінчилася. Він продовжував грати, кілька разів номінувався на «Греммі», а його композиції незмінно опинялися в чартах Billboard. Остання його платівка вийшла у 2006 році. Протягом життя Джордж Ширінг встиг співпрацювати з рядом легендарних музикантів, серед яких Нет Кінг Коул і Біллі Екстайн. Ширінг згадується у культовому романі американського письменника-бітника Джека Керуака «На дорозі».

Роковини смерті Мікеле Ферреро (1925–2015), італійського бізнесмена, власника концерну Ferrero. За свідченням Forbes Мікеле Ферреро був найбагатшою людиною Італії, його статки оцінюються у 17 мільярдів доларів. Володів торговельними марками Nutella, Ferrero Rocher, Rafaello, Кіндер-сюрприз, Tic Tac.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-