Рух

Рух "перекрило" НАТО

Укрінформ
7 липня о 12.00 відбувся брифінг на тему: "Тимчасове припинення малого прикордонного руху на українсько-польському кордоні та поточні результати операції "Кордон - 2016". (Зала 1)

Організатор: Державна прикордонна служба України.

Інформував - помічник голови Держприкордонслужби - прес-секретар Олег Слободян.

Підсумкові матеріали:

Українська ДПС разом з польськими колегами не допустять провокацій на кордоні під час міжнародних заходів у Польщі - Слободян

Державна прикордонна служба України у взаємодії з українськими правоохоронцями спланувала операцію «Безпека», метою якої є недопущення у тісній співпраці з польськими колегами будь-яких провокацій на українсько-польському кордоні під час проведення у Польщі важливих міжнародних заходів.

Про це у четвер під час брифінгу в Укрінформі повідомив речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

«Держприкордонслужба проводитиме спеціальні заходи з метою не допустити перетину кордону зловмисниками чи будь-яких провокацій на українсько-польському кордоні під час важливих міжнародних заходів у Польщі», - сказав Слободян.

Він нагадав, що 4 липня польська сторона тимчасово призупинила малий прикордонний рух між Україною і Польщею. Такі обмеження діятимуть протягом місяця у зв'язку із посиленням заходів безпеки під час саміту НАТО в Варшаві, проведенням Всесвітнього Дня молоді у Кракові та приїзду до Польщі Понтифіка. Подібні заходи безпеки, за словами Слободяна, Польща вживає й на кордонах з іншими державами.

Разом з цим, 4 липня мешканці прикордонних районів, які були незадоволені тимчасовими обмеженнями малого прикордонного руху, блокували траси поблизу пунктів пропуску «Краковець», «Рава-Руська», «Шегині» та «Грушів», що призвело до суттєвого скупчення автотранспорту по обидва боки кордону та навіть до конфліктних ситуацій.

«За ініціативою Державної прикордонної служби було створено міжвідомчі штаби, до складу яких увійшли, окрім прикордонників, представники фіскальної служби, Національної поліції, СБУ та органів місцевого самоврядування. В ході кропіткої роз'яснювальної роботи правоохоронцям вдалося знайти порозуміння із мітингувальниками та розблокувати пункти пропуску», - зазначив Слободян.

Він повідомив, що за станом на 7 липня усі пункти пропуску на українсько-польському кордоні, які були частково заблоковані кількома днями раніше,  працюють у штатному режимі.

 «Зараз усі пункти пропуску на українсько-польському кордоні працюють в штатному режимі. Суттєвого скупчення автотранспорту у пунктах пропуску немає, за виключенням пунктів пропуску «Ягодин» та «Краковець». На інших напрямках туристи, які слідують за кордон, можуть перетнути державний кордон без зайвих очікувань», - сказав речник.

Ягоди в Білорусі українці можуть збирати лише з паспортами - Слободян

В ході сезонного збору дикоросів на території білоруського заповідника «Ольманські болота» українські любителі ягід мають дотримуватися законодавства щодо перетину кордону та мати при собі відповідні документи.

Про це у четвер під час брифінгу в Укрінформі нагадав речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Він повідомив, що сезонний пропуск громадян для збору дикоросів розпочався з 1 липня й триватиме до 10 серпня, другий етап такого пропуску буде відкрито з 1 вересня по 15 листопада.

«Відповідно до двосторонніх домовленостей, прикордонники здійснюватимуть пропуск жителів прикордонних районів щоденно з обов'язковим поверненням на територію України у день перетину державного кордону», - сказав Слободян.

За його словами, на сьогодні пропуск здійснюється в Рокитнівському районі Рівненської області для мешканців 12 населених пунктів України. Для перетину кордону таким громадянам потрібно мати при собі паспорт, довідку місцевої ради, білоруську прикордонну перепустку та квитанцію на оплату відвідування заповідника. Перетин державного кордону громадяни можуть здійснювати лише пішки або на велосипедах.

Речник ДПС наголосив на необхідності для мешканців прикордонних районів ретельно  дотримуватися прикордонних формальностей.

«З 1-го липня у зв'язку з невідповідністю або відсутністю необхідних документів прикордонники не пропустили через кордон понад 620 дорослих та 240 дітей. Щороку у визначених місцях пропуску за сезон оформлюється більше 30 тисяч місцевих мешканців. В той же час минулого року прикордонники не пропустили майже 2300 дорослих та 860 неповнолітніх, які намагалися незаконно потрапити на територію сусідньої держави для збору чорниці та журавлини», - сказав речник ДПС.

Порушники правил перетину кордону притягуватимуться до адміністративної відповідальності, і пропуск на територію Білорусі може бути скасовано на весь сезон, попередив Слободян.

З квітня через кордон не були пропущені понад 1300 іноземців - ДПС

З квітня поточного року українські прикордонники затримали 78  незаконних мігрантів, ще понад 1300 іноземців не  були пропущені в Україну як потенційні незаконні мігранти.

Таку інформацію у четвер під час брифінгу в Укрінформі повідомив речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

«Під час операції «Кордон-2016», яка розпочалася наприкінці квітня, вже затримано 599 порушників державного кордону, 1313 порушників  прикордонного режиму та 78 незаконних мігрантів. Понад 1300 іноземців не були пропущені через кордон, як потенційні незаконні мігранти», - сказав О.Слободян.

За його словами, за цей же час на державному кордоні виявлено та затримано більше 21 тони контрабандного спирту, 883 тисячі пачок сигарет, понад 150 кг бурштину, 13 кілограмів наркотичних засобів та 98 одиниць зброї.

Прикордонники перехопили рекордну партію контрабандних цигарок вартістю майже на мільйон гривень

Українські прикордонники у минулу середу на Буковині затримали одну з найбільших партій контрабандних тютюнових виборів, які направлялися до Румунії.

Таку інформацію у четвер під час брифінгу в Укрінформі оприлюднив  речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

«Завдяки завчасно отриманій інформації на відстані близько 1 км від кордону мобільні підрозділи затримали 6 місцевих мешканців, які чотирма підводами намагалися перемістити через кордон 115 ящиків цигарок. Загалом зловмисники намагалися перемістити до Румунії 56 тисяч 300 пачок цигарок попередньою вартістю близько мільйона гривень», - повідомив Слободян.

Він зауважив, що почастішали випадки, коли зловмисники намагаються долучити до контрабанди цигарок неповнолітніх, чим піддають їхнє життя небезпеці.

«Відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень настає з 16 років, чим і намагаються скористатися злочинні угруповання. Затримані діти згідно із Законом України до відповідальності не притягуються, а передаються батькам, які вже за них відповідають перед законом», - застеріг речник ДПС.

Слободян нагадав, що у ці дні тривають заходи з посилення українсько-румунської ділянки кордону. За його словами, на цьому напрямку суттєво збільшено щільність охорони кордону, активізовано використання технічних засобів та посилено взаємодію із румунськими прикордонниками.

Російські найманці продовжують обстріли транспортних шляхів в зоні АТО та пунктів перетину лінії розмежування - Слободян

Протягом тижня, що минає, підрозділи російських окупаційних військ вели обстріл українських позицій вздовж транспортних шляхів та власне пунктів перетину лінії розмежування в зоні АТО.

Про це у четвер під час брифінгу в Укрінформі заявив речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

«Протягом тижня, з 30 червня, сталою залишається активність обстрілів з боку російсько-терористичних військ позицій українських захисників на лінії дорожніх коридорів та, власне, безпосередньо контрольних пунктів. Російсько-окупаційні війська у п'яти випадках відкривали вогонь в напрямку контрольних постів «Майорськ», «Мар'їнка» та «Золоте». Обстріли велися зі стрілецької зброї, гранатометів та 120-мм мінометів», - сказав Слободян.

Він також повідомив, що російські найманці продовжують активну повітряну розвідку. За словами Слободяна, протягом тижня вздовж лінії бойових зіткнень українські військові зафіксували 20 БПЛА. Крім того, 4 липня прикордонники Херсонського загону зафіксували проліт російського вертольоту вздовж адміністративної межі з тимчасово окупованим Кримом без її перетину.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-