Реформа державної служби. Час «Ч»

Реформа державної служби. Час «Ч»

Укрінформ
25 листопада о 10.00 відбувся прес-брифінг на тему: «Реформа державної служби. Час «Ч». (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатори: Укрінформ, Національне агентство України з питань державної служби.

Учасники: Костянтин Ващенко, голова Національного агентства України з питань державної служби; Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ, головний експерт групи «Реформа публічної адміністрації» ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ; Денис Бродський, екс-голова НАДС, експерт ініціативи Реанімаційного Пакету Реформ; Сергій Сорока, експерт громадянської платформи "Нова країна".

Під час заходу експерти в сфері державного управління та публічної адміністрації презентували публічну заяву з вимогою ухвалити законопроект «Про державну службу» в цілому. Законопроект стоїть у порядку денному Верховної Ради на четвер, 26 листопада. Учасники заходу публічно розкажуть про всі підводні камені, які стоять на шляху ухвалення законопроекту, назвуть імена політиків та партій, які на можуть спробувати саботувати старт реформи виконавчої влади через свої власні інтереси.

Довідка. Законопроектом №2490 «Про державну службу» передбачається створення правових передумов для підвищення престижності державної служби, врегулювання статусу державного службовця, рівного доступу до державної служби, запровадження прозорого механізму прийняття на державну службу, створення Комісії з питань вищого корпусу державної служби, введення в дію ефективного механізму запобігання корупції, а також підвищення рівня соціального та матеріального захисту державних службовців.

За додатковою інформацією звертайтесь: Андрій Андрушків – 096 609 5976.

Підсумкові матеріали:

Голова Нацагентства з питань держслужби сподівається, що за проект закону «Про державну службу» у четвер проголосують усі фракції парламенту

Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко сподівається, що за законопроект «Про державну службу», який у четвер розглядатиметься в парламенті, проголосують усі фракції.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції «Реформа державної служби. Час Ч» в Укрінформі.

«На сьогодні можемо констатувати, що нам вдалося знайти консенсус усередині Комітету Верховної Ради стосовно законопроекту «Про державну службу», в якому представлені всі фракції парламенту. Я маю надію, що завтра Верховна Рада, і не лише фракції коаліції, проголосує за новий законопроект», - зазначив він.

За словами Ващенка, у законі, над яким працювали рік, збережені основні базові принципи і підходи європейської держслужби - це деполітизація державної служби, запровадження інституту державних секретарів, розмежування політичних і адміністративних посад, конкурсний відбір на держслужбу.

«Ми знаходимося у ситуації, коли Верховна Рада має зрозуміти, що у разі непідтримки цього законопроекту ми збережемо корумповану, неефективну державну службу і зробимо серйозний крок назад від виконання Угоди про асоціацію. Ми в очікуванні завтрашнього дня і сподіваємося, що ВР підтримає цей законопроект», - наголосив Ващенко.

У свою чергу голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко зауважив, що для того, щоб отримати державну службу європейського зразка, треба зробити перший крок: підтримати зазначений законопроект. Завдяки прийняттю законопроекту, на його думку, відкриються нові можливості. «За рік чи два ми зможемо сформувати дуже серйозну державну службу, принаймні на рівні центральних органів виконавчої влади», - сказав Коліушко.

Представник ініціативи Реанімаційний пакет реформ Денис Бродський зауважив, що зазначений законопроект - це компромісний документ, який відповідає всім побажанням. «Сьогодні немає логічних аргументованих заперечень стосовно статей цього законопроекту», - вважає Бродський.

Він зауважив, що цей законопроект отримав підтримку Президента, Прем'єр-міністра, Голови Верховної Ради, представництва ЄС в Україні та громадянського суспільства України.

Бродський зачитав звернення РПР, в якому організація закликає уряд, лідерів коаліції, всіх народних депутатів України мобілізувати зусилля для прийняття 26 листопада законопроекту в цілому у редакції, запропонованій Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. "Ми переконані, що реформа державної служби - базис та необхідна умова для успішного впровадження всіх реформ в Україні», йдеться у заяві РПР.

Ващенко пояснив звідки братимуть гроші на утримання держслужбовців європейського зразка

Голова Національного агентства України з питань державної служби Костянтин Ващенко повідомив, що зарплата держслужбовців буде збільшена протягом перехідного періоду - трьох років.

Про це він сказав на прес-конференції, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Є три шляхи, якими ми будемо йти у питанні фінансування держслужбовців. Перший - це фінансування з бюджету, яке відбуватиметься поступово впродовж перехідного періоду - трьох років. Тому що в ситуації, в якій сьогодні країна, одномоментно збільшити зарплату не можна», - зазначив Ващенко.

Він зауважив, що поступово мають прийти до ситуації, коли мінімальний посадовий оклад держслужбовця становитиме не менше двох мінімальних зарплат в Україні.

За його словами, є і другий шлях, по якому можна збільшувати зарплати.

«Прийняття закону «Про державну службу» відкриє нам можливості залучити кошти Євросоюзу на реформу державної служби, у тому числі обговорюється питання грантової допомоги на заробітну плату державного службовця», - зазначив він.

Як поінформував Ващенко, буде створено відповідний бюджетний фонд за прозорою процедурою та затверджений урядом, буде визначено, яким чином реформатори і державні фахівці зможуть отримувати доплати.

За словами Ващенка, є і третій шлях - це паралельно з прийняттям закону мають відбутись реформи у Кабміні. «У нас уже є одна з працюючих схем, коли кожен орган зберігає фонд заробітної плати. І в наступному році він не буде знижуватись, а, при скороченні державних службовців, тим, хто залишається, можна буде доплачувати відповідну суму за рахунок скорочених для того, щоб стимулювати їх», - сказав він.

Нагадаємо, що необхідність невідкладного ухвалення законопроекту «Про державну службу» є одним з міжнародних зобов'язань України. Після прийняття закону Україна зможе отримати фінансову допомогу від Євросоюзу в розмірі понад 20 млрд гривень.

Нагадаємо, що у квітні ВР прийняла у першому читанні законопроект про державну службу. Документ був розроблений за участю експертів та громадських активістів, представників Євросоюзу. Законопроект передбачає повне розмежування політичних та адміністративних посад, відкриті конкурси при призначенні на держслужбу та низку норм, які істотно підвищують відповідальність чиновників. Крім того, він фактично скасовує так звані спеціальні пенсії, додаткові відпустки та надбавку за вислугу років бюрократичному апарату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-