Експерти ООН підтвердили, що уламки ракет під час обстрілу Росією України належать КНДР

Експерти ООН підтвердили, що уламки ракет під час обстрілу Росією України належать КНДР

Укрінформ
Група спостерігачів ООН із питань дотримання санкцій проти Північної Кореї підтвердила, що після обстрілу російськими військами Харкова у січні були виявлені уламки північнокорейської балістичної ракети Hwasong-11.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Троє експертів ООН прибули в Україну на початку цього місяця, щоб оглянути уламки цієї ракети, і не знайшли доказів того, що ракета була виготовлена Росією.

У своїй доповіді з 32 сторінок наданої комітету Ради безпеки ООН вони вказують, що «уламки ракети, яка впала в українському Харкові 2 січня 2024 року, походять від ракети КНДР серії Hwasong-11», що своєю чергою є порушенням торговельного ембарго на поставки зброї з Північної Кореї.

Читайте також: Євросоюз засудив КНДР за запуск ракет та постачання Росії зброї

Експерти ООН також нагадали, що балістичні ракети серії Hwasong-11 були вперше публічно випробувані Пхеньяном у 2019 році.

Офіційно Північна Корея перебуває під санкціями ООН за її випробування балістичних ракет та роботою над ядерною програмою ще з 2006 року, і ці обмежувальні заходи лише були посилені з роками.

Зазначається, що на засіданні Ради Безпеки ООН у лютому США звинуватили Росію у щонайменше дев’яти запусках балістичних ракет наданих КНДР проти України.

Читайте також: В Україні зафіксували близько 50 випадків застосування Росією ракет КНДР - прокуратура

Як повідомляв Укрінформ, група експертів ООН Комітету з санкцій проти Північної Кореї, яка здійснювала моніторинг дотримання санкційного режиму щодо цієї країни і продовження роботи якої в Раді Безпеки ООН заветувала Росія, припиняє роботу після закінчення її мандату у вівторок 30 квітня.

Фото: Сергій Болвінов / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-