Битва за Україну. День сімсот сімдесят шостий

Битва за Україну. День сімсот сімдесят шостий

Укрінформ
Безпілотники ГУР атакували авіаційний центр у Воронезькій області РФ. Прем’єр-міністр Шмигаль доручив створити справедливу систему бронювання від мобілізації

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Безпілотники Головного управління розвідки Міноборони атакували Борисоглiбський навчальний авіаційний центр у Воронезькій області Росії уночі 9 квітня – Укрінформу повідомив обізнаний співрозмовник у розвідці. За попередніми даними розвідки, було уражено виробничий цех.

- Правоохоронці розслідують 27 кримінальних справ за фактами страти росіянами 54 українських військовополонених з початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну – Офіс генпрокурора.

- Рада національної безпеки й оборони України (РНБО) ухвалила рішення про примусове вилучення акцій приватного акціонерного товариства «Завод з виробництва ядерного палива». Відповідний документ підписав президент України – ЗМІ. Акції належали акціонерному товариству «ТВЕЛ» (Російська Федерація), бенефіціаром якого опосередковано є державна корпорація РФ з атомної енергії «Росатом». Протягом місяця уряд має забезпечити примусове вилучення зазначеного майна.

- Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) 9 квітня повідомило про атаку безпілотників на навчальний центр окупованої росіянами Запорізької атомної станції (ЗАЕС), який розміщений на її майданчику. Цього разу прямої загрози ядерній безпеці немає – допис Агентства в соцмережі Х. В ГУР України зазначили, що російські окупаційні війська 9 квітня вчергове зімітували удар по Запорізькій атомній електростанції за допомогою дронів, Україна не вчиняє жодних військових дій чи провокацій щодо станції. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після дронової атаки на Запорізьку атомну електростанцію заявив, що Росія повинна залишити ЗАЕС.

ЦИТАТА

Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Я чітко сказала на зустрічі голів МЗС НАТО минулого тижня в Брюсселі, … що ми повинні «мапувати» всі системи Patriot у Європі та по всьому світу і зробити все можливе, щоб доставити ці системи в Україну».

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Над нами, безсумнівно, нависає війна… і звичайна війна високої інтенсивності в Європі більше не є фантазією... Нам потрібен новий механізм міжурядового фінансування... який можна порівняти з тим, що ми створили під час фінансової кризи».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Харківської області ознайомився з процесом зведення оборонних споруд та укріплень поблизу кордону з Росією – пресслужба Президента. Володимир Зеленський ознайомився із ситуацією в зоні відповідальності ОУВ «Харків», вручив нагороди захисникам України та провів нараду, де обговорили посилення протиповітряної оборони та способи боротьби з носіями керованих авіабомб.

- Наближені до кібердепартаменту Служби безпеки України хакери з групи BLACKJACK знищили ІТ-інфраструктуру компанії «Москоллектор». Наразі вона не може реагувати на аварії та надзвичайні події – ЗМІ.  Компанія відповідає за експлуатацію підземних водопровідних труб, кабелів зв’язку, силових кабелів та тепломереж російської столиці.

- В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили два штурми окупантів на Оріхівському напрямку та шість штурмів – на лівобережжі Дніпра – пресслужба Сил оборони півдня.

- Командувача оперативного командування «Південь» генерал-майора Андрія Ковальчука та командувача оперативного командування «Захід» генерал-майора Сергія Литвинова звільнили з посад – ЗМІ. За інформацією нардепа Олексія Гончаренка, командувачем ОК «Південь» призначено полковника Геннадія Шаповалова – колишнього комбрига 59-ї бригади. А ОК «Захід» очолить бригадний генерал Володимир Шведюк.

- Російський ракетний корабель проєкту 21631 «Буян-М» – «Серпухов», схоже, вийшов із ладу після пожежі 7 квітня, і відновлювати його буде важко – Дмитро Плетенчук, речник Військово-морських сил ЗСУ.

- США 4 квітня передали українським військовим зброю та набої, які конфіскували в межах позову проти сил Корпусу вартових ісламської революції – Центральне командування США (CENTCOM). Україна отримала понад 5000 автоматів АК-47, кулеметів, снайперських гвинтівок, гранатометів РПГ-7 та понад пів мільйона набоїв калібру 7,62 мм. Цієї кількості достатньо для оснащення однієї бригади.

- У Росії виникли проблеми з виробництвом ракет повітряного базування AS-23a KODIAK (позначення для ракет Х-101, Х-102 за стандартами НАТО) через санкції і поспіх – розвідка Британії.

- На війні загинув провідний актор Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені Івана Кочерги Андрій Доманський, який добровольцем пішов захищати Україну – пресслужба Житомирської обласної ради. Захищаючи Батьківщину, загинув майстер спорту міжнародного класу, колишній наставник паралімпійської збірної України з кульової стрільби Валентин Дондіков.

***

- Минулої ночі сили ППО знищили всі 20 «Шахедів», які атакували Україну – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

- У ніч на 9 квітня РФ атакувала обʼєкти енергетичної інфраструктури у Полтавській та Львівській областях, на Харківщині застосовуються обмеження споживання електроенергії – Міненерго.

- На Одещині внаслідок падіння уламків збитого дрону пошкоджено приватне обійстя, обірвана лінія електропередач – ОВА.

- Уламки збитих цієї ночі російських безпілотників пошкодили обʼєкт критичної інфраструктури у Львівській області. Була пожежа. Її оперативно загасили. Обійшлося без жертв та постраждалих – ОВА.

***

- Російські війська завдали удару по Харкову, ймовірно керованими авіабомбами. Наразі відомо про щонайменше трьох поранених – ОВА.

- НАЕК «Енергоатом» розцінює російські фейки про нібито атаку на Запорізьку АЕС з боку України як спробу росіян приховати власні наміри чи події, що вже відбулися на об'єкті – пресслужба компанії.

- У Запоріжжі кількість жертв російського ракетного удару 8 квітня зросла до чотирьох людей, ще восьмеро поранені – ОВА.

- Внаслідок обстрілу Полтавщини 8 квітня 1 людина загинула, 16 зазнали поранень – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 171 захисника України, 102 із них – посмертно – сайт президента.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль

  • доручив профільним міністерствам внести оновлену та більш справедливу постанову про бронювання, а також визначити вичерпний перелік об’єктів та підприємств критичної інфраструктур;
  • провів нараду, де доручив профільним міністерствам напрацювати рішення щодо забезпечення й можливості закупівлі необхідного обладнання для енергосистеми держави.

Кабінет Міністрів

  • призначив новим в.о. керівника Бюро економічної безпеки Сергія Перхуна;
  • виділив понад 176,5 млн грн на відновлення об’єктів водо- та теплопостачання в Херсонській області, пошкоджених внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції;
  • визначив транспортні засоби, які ввозяться в Україну за декларативним принципом як гуманітарна допомога.

- Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Литвиненко обговорив із головою представництва НАТО в Україні Карен Мак-Тір посилення взаємодії й реалізацію євроатлантичних прагнень України – РНБО.

- Українське національне інформагентство «Укрінформ» запускає нові щоденні розсилки (зранку і ввечері по буднях читачі отримуватимуть дайджести із найважливішими новинами й оперативними публікаціями), а також тематичні розсилки, присвячені новинам у галузі економіки та відеопродуктам агентства – Укрінформ.

- Керівник Служби безпеки України Василь Малюк відсторонив керівника департаменту кібербезпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов’язків на час перевірки обставин, оприлюднених у ЗМІ журналістами «Слідство-інфо» – пресслужба СБУ. Журналісти «Слідства-інфо» розповіли про спробу СБУ мобілізувати її журналіста Євгена Шульгата в помсту за його професійну діяльність. Йдеться про розслідування щодо майна родини глави департаменту кібербезпеки спецслужби Іллі Вітюка.

- Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого розробило рекомендації щодо створення безбар’єрного простору у публічній бібліотеці – Мінкультури.

- В України та Польщі співробітники Національного антикорупційного бюро та польські правоохоронці провели обшуки у межах справи щодо можливої закупівлі озброєння за завищеними цінами у квітні 2022 року – лютому 2023 року – НАБУ. Зібрані докази будуть використані детективами НАБУ для надання правової оцінки діям посадовців. Розслідування триває.

- Тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв заявив, що хейт навколо теми бронювання працівників сфери культури та медіа є неповагою до тих, хто чесно та якісно виконує свою роботу – Мінкультури. Наразі за поданням Міністерства культури та інформполітики статус заброньованих по всій країні мають 1150 працівників сфери культури та трохи більше 700 працівників медіа.

- Печерський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для військовослужбовця Управління державної охорони, якому інкримінують убивство підлітка під час конфлікту на станції столичного фунікулеру – Укрінформ.

***

- У  березні зростання споживчих цін в Україні прискорилось з 0,3% у лютому до 0,5%. Водночас річна інфляція сповільнилась до 3,2% – дані Держстату.

- У І кварталі 2024 року українські підприємства металургійної галузі виробили в середньому на третину більше продукції, ніж за аналогічний період минулого року – ОП «Укрметалургпром».

- У березні 2024 року до місцевих бюджетів великими платниками податків сплачено 5 млрд грн, що в 2,2 раза або на 2,8 млрд грн більше, ніж у березні минулого року – Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

- Вдень 8 квітня Україна передавала Польщі надлишок електроенергії, натомість увечері аварійна допомога з трьох країн залучалася для компенсації дефіциту при максимальному споживанні – Міненерго.

- Протягом березня публічні замовники через систему Prozorro оголосили закупівлі на 87,8 млрд грн – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Офіційний Вашингтон зберігає позицію, що Україна може приєднатися до Північноатлантичного альянсу після завершення війни, яку розв’язав Кремль – Метью Міллер, речник Держдепартаменту США.

- Компанія Rheinmetall отримала від федерального уряду Німеччини замовлення на постачання в Україну додатково 20 бойових машин піхоти Marder – сайт виробника.

- Частиною компромісного рішення країн ЄС щодо введення обмежень на імпорт з України певних видів сільськогосподарської продукції стало введення експортних тарифів проти російських поставок аналогічної продукції – Девід Кларінвал, міністр середнього класу, самозайнятості, сільського господарства та інституційних реформ головуючої в ЄС Бельгії.

- Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон зустрівся з експрезидентом США республіканцем Дональдом Трампом, щоб обговорити питання підтримки України – The Guardian. Кемерон сподівався переконати Трампа не перешкоджати виділенню нового пакета допомоги Україні, який затримується в Конгресі частково за його вказівкою.

- У парламенті Румунії з 12 по 15 квітня буде проведено саміт Світового конгресу українців (СКУ), який об’єднає понад 200 очільників та представників українських громад із 55 країн та 5 континентів світу – сайт СКУ.

- Глава французького МЗС Стефан Сежурне заявив, що Франція більше не зацікавлена в розмовах з російськими чиновниками – RFI.

- У вівторок увечері в Тбілісі відбувається марш, учасники якого виступають проти скандального закону про «іноагентів», схвалення якого загрожує конфліктом Грузії з ЄС – SOVA.

- У Центральному командуванні США заявили про знищення системи протиповітряної оборони і безпілотника єменських хуситів у районі Червоного моря – Reuters.

- В Організації Об'єднаних Націй у вівторок закликали грузинський уряд відкликати повторно ініційований законопроєкт про «іноземних агентів» – пресрелізі ООН.

ВОРОГ

- Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї після переговорів із російським колегою Сергієм Лавровим у Пекіні заявив, що Китай сподівається на якнайшвидше припинення вогню і завершення збройного протистояння в Україні. Сторони обговорили посилення співпраці КНР та Росії – Укрінформ.

- Росія звернулася до Казахстану з проханням бути готовим поставити їй 100 000 тонн бензину в разі дефіциту, який може виникнути через атаки українських безпілотників і перебої в постачанні – Reuters. У Казахстані заявили, що не отримували запитів від Росії щодо створення резерву бензину для РФ на випадок дефіциту через атаки безпілотників на російські нафтопереробні заводи.

- У РФ слідчий комітет відкрив кримінальну справу щодо фінансування тероризму «посадовцями США та країн НАТО» – росЗМІ. У слідчому комітеті вважають, що для здійснення терактів у росії, а також за її межами «з метою усунення відомих політичних та громадських діячів» нібито використовувалися кошти, які надходили в тому числі через «нафтову газову компанію Burisma Holdings, що діє на території України».

- Перший пуск важкої ракети-носія «Ангара-А5» з космодрому Східний із розгінним блоком «Оріон» мав відбутися 9 квітня, проте його скасували в останній момент  – за 2 хв. до старту – росЗМІ. У «Роскосмосі» заявили, що пуск скасували через збій системи наддуву бака окислювача центрального блока. Повторна спроба пуску призначена на середу, 10 квітня.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-