Жінок слід призивати і створювати з них бойові підрозділи - морська піхотинка

Жінок слід призивати і створювати з них бойові підрозділи - морська піхотинка

Станція Краматорськ
Укрінформ
Жінок, так само як і чоловіків, треба призивати до лав ЗСУ та створювати жіночі бойові підрозділи.

За це в черговому випуску проєкту «Станція Краматорськ» висловилася бойова медикиня, морська піхотинка й поетеса Ярина Чорногуз.

«Я - велика прихильниця мобілізації жінок. Більше того, я вважаю, що в нас жорстким відбором має бути створено жіночий бойовий підрозділ. Не обов’язково це має бути батальйон, можна почати з роти. Якщо це запрацює, то можна буде потім масштабувати», - сказала Чорногуз.

Вона вважає, що жінки також мають підлягати обов’язковій мобілізації відповідно до потреб армії та проходити відбір на відповідність військовій посаді.

«Оскільки війна стає дедалі більш технологічною, будь-яка мотивована жінка, яка хоче брати участь в очищенні нашої території від окупантів, може, наприклад, бути пілотом або штурманом дронів. Якщо вона водить машину, працює з ноутом і взагалі нормально почувається з технікою, то вона може опанувати, наприклад, цю професію. Або бойовий медик взводу - тут потрібна «фізуха» (фізпідготовка - ред.), не боятися крові, велика відповідальність і ретельність», - сказала військова.

На її думку, деякі жінки не поступаються чоловікам у фізичній і моральній витривалості та навіть перевершують їх у цьому.

«Є жінки, які фізично і морально витягнуть те, чого не зможуть деякі навіть сильніші чоловіки. Я не кажу, що це статистика, але такі жінки є, і вони мають право потрапити на посади (військові - ред.), які хочуть», - вважає морська піхотинка.

Водночас, за її словами, у підрозділах, де служать жінки, до виконання бойових завдань частіше залучають чоловіків. Щоб усунути цю конкуренцію, слід створювати суто жіночі бойові підрозділи, вважає Чорногуз.

«Якщо жінка й чоловік приходить, наприклад, на посаду кулеметника, будь-який командир візьме чоловіка через його фізичну силу. Жіночий бойовий підрозділ позбавить ось цієї конкуренції щодо фізо (фізпідготовки - ред.). Жінки не конкуруватимуть з чоловіками за кількістю м’язів, вони будуть всі рівні і працюватимуть у своєму темпі. Це буде повільніший, ніж у чоловіків темп. Але це темп. На війні не так важлива швидкість, як ретельність, підготовка і точність», - пояснює військова.

Берет морської піхотинки Чорногуз отримала у 2021 році, до цього служила за контрактом і була волонтеркою батальйону «Госпітальєри». Брала участь у боях за Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасну та Бахмут.

Читайте також: Жінки на війні: у боротьбі за свободу стать не має значення

Ярина Чорногуз є авторкою двох поетичних збірок. За книгу поезій «[dasein: оборона присутності]» її удостоєно Шевченківської премії.

Проєкт «Станція Краматорськ» - це серія інтервʼю з військовими. Головна мета проєкту - через відверту розмову показати особисту життєву історію героя, а також дати відповіді на основні фейкові російські ІПСО на тему армії та війни в Україні.

Ведучі програми Костянтин та Влада Ліберови - документальні фотографи, які фіксують події в Україні з перших днів повномасштабного вторгнення РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-