У ЄС розпочали аудит наданого Україні озброєння - ЗМІ

У ЄС розпочали аудит наданого Україні озброєння - ЗМІ

Укрінформ
Брюссель проводить аудит того, скільки зброї держави-члени ЄС надали Україні після повномасштабного вторгнення Росії на тлі заяв про те, що деякі країни відправили менше озброєння Києву, ніж могли.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Financial Times із посиланням на три поінформовані джерела в ЄС.

За даними джерел, аудит проводить Європейська служба зовнішніх дій (EEAS), яка має намір представити свої результати країнам-членам до позачергового саміту лідерів ЄС 1 лютого.

Дипломати зазначили, що аудит спиратиметься на матеріали, подані державами ЄС у відповідь на запити EEAS.

Перевірка вже зустріла опір з боку деяких країн, які не бажають видавати повних даних, йдеться у повідомленні.

Як пише видання, рішення про початок розслідування виникло після прохання канцлера Німеччини Олафа Шольца підрахувати та порівняти військові поставки з країн ЄС до Києва. «Поставки зброї для України, які планує наразі більшість країн-членів ЄС, надто малі. Нам також потрібен огляд того, який конкретний внесок зроблять наші європейські партнери для підтримки України цього року», — сказав він журналістам.

Читайте також: У ЄС впевнені, що зможуть виготовити мільйон снарядів на рік для України

Хоча зауваження Шольца сприйняли як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові обіцянки набагато менші, його публічний заклик до більшої прозорості в приватному порядку підтримали високопосадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати Києву більше зброї у критичний момент конфлікту.

Деякі країни ЄС, окрім Німеччини, зокрема на сході блоку, також наполягають на розширенні Європейського фонду миру (EPF), спільного фонду, який частково фінансує поставки зброї в Україну, щоб збільшити постачання та розділити тягар витрат.

«Ми повинні переконатися, що EPF повернувся на правильний шлях і ми можемо знову використовувати його для подальших траншів підтримки України», — сказав високопоставлений дипломат ЄС. Він додав, що без EPF «деякі країни-члени» ЄС не надаватимуть жодної військової підтримки».

Читайте також: ЄС хоче переконати Орбана розблокувати допомогу Україні - FT

Аудит проводиться в той момент, коли Брюссель і Вашингтон намагаються знайти політичний консенсус, який дозволив би їм підписати нові пакети фінансової допомоги Києву разом на суму близько 110 мільярдів доларів.

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина від початку війни надала Україні різноманітної допомоги майже на 28 млрд євро та продовжить підтримувати і цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-