Пам’яті вченого-фізика Руслана Шуліпи

Пам’яті вченого-фізика Руслана Шуліпи

Хвилина мовчання
Укрінформ
Герой не дожив лише тиждень до свого 38 дня народження

Головний інженер Інституту прикладної фізики НАН України Руслан Шуліпа загинув 30 грудня 2023 року внаслідок артобстрілу. Він став 75-м науковцем, який загинув в результаті російського вторгнення до України.

Руслан народився 6 січня 1986 року в Сумах. Після навчання на спільній із Сумським державним педагогічним університетом ім. А. С. Макаренка кафедрі експериментальної і теоретичної фізики його направили на роботу до Інституту прикладної фізики НАН України. 

«Бувають люди, довкола яких живе колектив. Саме таким центром тяжіння у моєму 11-В школи №25 м. Суми був наш Руслан Шуліпа. Він умів щиро та відкрито підтримати, перевести на жарт будь-який провал, вирішити задачі з фізики для усього класу і при цьому довести вчителю, що якщо комусь “не дано”, то не варто теплити себе марними сподіваннями. На лабораторці з хімії він зливав реагенти в одну пробірку і розважав клас жартами про ту зелену рідину… Наш Руслан неординарний, щирий, справжній… не можу написати “був”, бо в серці кожного однокласника для нього є особливе місце. Дякую, тобі, наш центр тяжіння 11-В!!! Щирі співчуття близьким!», - написала вчителька Руслана Тетяна Фурманець.

У 2016–2020 роках хлопець навчався в аспірантурі Інституту прикладної фізики НАН України.

У 2020 році Руслан очолив групу фахівців, яка обслуговує Аналітичний прискорювальний комплекс Інституту, і відповідав за безпечну й безаварійну експлуатацію комплексу та професійну підготовку персоналу.

«Українська, так і світова наука втратила гарного фізика. Мабуть, одного з найкращих в Україні операторів прискорювачів заряджених частинок. Руслан був висококваліфікованим, про що свідчить поїздка на семінар по МАГАТЕ у Загреб, у Хорватію. Він вразив своїми знаннями навіть людей зі світовим іменем, оскільки знав безліч таких подробиць та деталей і як їх зробити, умовно кажучи, на колінах, що дивувало людей», — сказав колега загиблого Олександр Бугай.

В умовах оточення міста навесні 2022 року йому вдалося зберегти Аналітичний прискорювальний комплекс Інституту прикладної фізики НАН України у робочому стані.

У липні 2023 року Руслана мобілізували до Збройних Сил України.

«Руслан був хорошою людиною і фахівцем високого рівня, мав авторитет і повагу колективу. Через війну не встиг створити власної сім’ї. Без сина і брата залишились його рідні. Світла пам’ять про Руслана Шуліпу назавжди збережеться в серцях його рідних, друзів і колег. Висловлюємо глибокі співчуття рідним і близьким Героя. Вічна пам’ять і слава українському воїнові, який захищав рідну Україну та кожного з нас», — висловили свої співчуття в НАН України.

Героя поховали в рідних Сумах. Воїна відспівали 4 січня 2024 року у Свято-Воскресенському кафедральному соборі й поховали на Алеї слави Баранівського кладовища.

Вічна слава і шана Герою!

Фото: Національна академія наук, Фейсбук-сторінка Руслан Шуліпа, Фейсбук-сторінка Svitana Tsysar

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-