Битва за Україну. День шістсот сімдесят перший

Битва за Україну. День шістсот сімдесят перший

Укрінформ
Сили оборони України знищили великий десантний корабель росіян «Новочеркаськ»

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У ніч проти 26 грудня в окупованому Криму Сили оборони України знищили великий десантний корабель росіян «Новочеркаськ». ВДК використовувався для перевезення озброєння на територію тимчасово окупованого Криму – Наталя Гуменюк, начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

- Унаслідок удару по великому десантному кораблю Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» у районі Феодосії пошкоджено портову інфраструктуру, операція українських військових могла зачепити якісь судна забезпечення, які були поруч, точно екіпаж корабля, який знаходився поруч – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Перша група з шести українських пілотів пройшла базову підготовку до польотів на F-16 у Великій Британії й зараз навчається керувати винищувачами у Данії – пресреліз британського уряду.

- Скликання Європейською комісією міжурядової конференції буде фізичним початком переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Для цього держава має ухвалити закон про лобіювання, а ЄС – зробити аналітичний скринінг українського законодавства – Всеволод Ченцов, посол України при ЄС.

ЦИТАТИ ДНЯ

Роман Костенко, полковник Служби безпеки України, секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки: «2023 рік був успішним із точки зору воєнної кампанії. Ми не втратили нові території, воюючи проти армії, яка в декілька разів перевищує нас у ресурсах. Знищили кілька сотень тисяч російських солдатів, кілька тисяч танків, багато артилерії, складів із боєприпасами, змусили тих, хто співає «Севастополь – город русских моряков», вивести звідти свій флот і тримати його біля своїх берегів».

Грант Шаппс, міністр оборони Великої Британії: «Знищення корабля Чорноморського флоту демонструє, що ті, хто вважає, що війна в Україні зайшла в глухий кут, помиляються! Вони не помітили, що за останні 4 місяці було знищено 20% Чорноморського флоту Росії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Противник атакував з південно-східного напрямку 19 ударними БпЛА типу «Shahed». Силами оборони знищено 13 ударних БпЛА «Shahed-136/131» у межах Одеської, Херсонської, Миколаївської та Хмельницької областей – Повітряні сили ЗСУ.

- На Таврійському напрямку наші захисники та захисниці стійко тримають оборону і проводять активні дії на визначених напрямках. Загальні втрати ворога склали 399 осіб і 43 одиниці ворожої техніки – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». 

- РФ наступає на всьому фронті, найбільш запеклі бої тривають поблизу Авдіївки – рашисти цілодобово штурмують місто. ЗСУ відбили 40 атак у районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Первомайського та Невельського, та поблизу Кремінної – українські воїни відбили 29 штурмів у районах Серебрянського лісництва та Веселого, загалом майже 100 бойових зіткнень за добу на фронті – Генштаб ЗСУ.

- Генеральний штаб ЗСУ спростував раніше поширені в мережі повідомлення про загибель понад ста українських військовослужбовців на Авдіївському напрямку – Генштаб.

- Зараз на фронті дронами вражається в рази більше ворожої техніки, ніж артилерією – Роман Костенко, полковник Служби безпеки України, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки. Більш детально в інтерв‘ю Укрінформу.

- Протягом минулого тижня «Армія дронів» уразила 391 опорний пункт росіян – Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації.

- Бійці роти ударних БпЛА 47-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України за допомогою ударного дрона знищили новітній російський танк Т-90М – пресслужба 47-ї окремої механізованої бригади.

- 72-а окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців вже отримала понад пів тисячі FPV дронів від Київщини – Руслан Кравченко, голова Київської ОВА.

***

- Українські захисники знищили дві російські керовані авіаракети Х-59 у Дніпровському районі Дніпропетровській області – Повітряне командування «Схід».

- Ворог ударив по енергетичній інфраструктурі в Корюківській громаді Чернігівської області, без світла залишилися 2 тисячі абонентів – Корюківська РВА.

- Росіяни обстріляли Херсонську область, внаслідок чого загинули три людини – Олександр Прокудін, очільник Херсонської ОВА.

- Російська армія завдала ударів по Бахмутському та Покровському районах Донецької області, внаслідок чого п'ятеро цивільних загинули, ще троє дістали поранення – Донецька облпрокуратура.

- В тимчасово окупованому Криму «влада» півострова шукає тих, хто першими опублікував відео з пожежею на великому десантному кораблі «Новочеркаськ», який знищили сьогодні у Феодосії українські захисники – Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, де розглядалися ключові питання, зокрема щодо виробництва зброї та ситуації на фронті – соцмережі глави держави.

Пресконференція Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Основне:

  • військове командування України на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю та людський ресурс, але запиту на конкретну цифру мобілізованих уряду не подавало.
  • наступний рік відрізнятиметься від 2023-го з огляду на зміну технологій ведення війни.
  • Генштаб та ЗСУ не пропонували електронні повістки, але Україну влаштує будь-який спосіб мобілізації, що забезпечить армію поповненням резервів.
  • необхідно залишити у законодавстві поняття придатності і непридатності до військової служби і відмовитись від поділу на ступені інвалідності.
  • військове командування не розкриває, що відомо Україні про військові плани Росії на наступний рік, але адекватна відповідь буде.
  • немає нічого резонансного в тому, що українські воїни відійшли на околиці Мар’їнки, яку росіяни вулиця за вулицею і будинок за будинком знищували упродовж майже 2 років.
  • ротація у війську змусить шукати додатковий боєкомплект приблизно в два рази.
  • разом із Міністерством оборони погоджено, щоб новий законопроєкт про мобілізацію передбачав службу у війську протягом 36 місяців після призову.
  • українські військові оборонятимуть Авдіївку, скільки стане сил, але якщо їх буде недостатньо, то важливо зберегти людей.
  • Залужний незадоволений роботою Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, однак завдання з мобілізації військовослужбовців будуть виконані.
  • Залужний не розчарований рівнем забезпечення ЗСУ в 2023 році.

Кабінет міністрів

  • зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». У законопроєкті пропонують електронні повістки, зміну призовного віку та уточнення щодо осіб, які мають право на відстрочку – «Українська правда».
  • спрямував 339,2 мільйона гривень Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації на закупівлю спецтехніки та обладнання.
  • продовжив заборону на ввезення товарів із РФ на 2024 рік.

- Робоча група у складі представників різних комітетів ВРУ працює над удосконаленням закону щодо доступу до інформації, а саме над адаптацією його до вимог війни – Ярослав Юрчишин, голова Комітету ВР з питань свободи слова. Про це та інше в інтерв’ю Укрінформу.

- У різних районах столиці проводитимуть безпекові навчання з 25 по 28 грудня, у рамках яких розгорнуть тимчасові блокпости, встановлять обмежувальні знаки і проводитимуть перевірку автомобілів – пресслужба Київської МВА.

***

- Приморський суд Одеси закрив справу щодо загибелі учасника нападу на активіста Сергія Стерненка в 2018 році – соцмережі Стерненка.

- У Вищій раді правосуддя заявили, що не наділені повноваженнями здійснювати розслідування обставин щодо можливого порушення вимог законодавства головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів Романом Ігнатовим, який начебто має громадянство РФ – сайт відомства.

- Державне бюро розслідувань продовжує вести досудове розслідування стосовно ексзаступника голови Нацполіції Дмитра Тишлека у кримінальному провадженні за статтею «Незаконне збагачення» – ДБР.

***

- Національний олімпійський комітет визначив найкращих спортсменів та тренерів року. Ярослава Магучіх стала найкращою спортсменкою, Олександр Желтяков – найкращий юний спортсмен – сайт НОК.

- АТ «Укрпошта» реалізувало тестову доставку залізницею посилок клієнтів зі світових маркетплейсів. В Україну залізницею прибули 3 вагони із майже 80 тисячами посилок – пресслужба «Укрпошти».

- Київський метрополітен розірвав договір на будівництво гілки метро на Виноградар через зрив термінів будівництва – Prozorro.

- Міністерство культури та інформаційної політики України внесло російського співака-пропагандиста Ярослава Дронова (Shaman) до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці – «Українська правда».

- Традицію Щедрого вечора в Україні включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини – МКІП.

***

- Платоспроможні банки за січень-листопад 2023 року отримали 130,550 млрд гривень чистого прибутку – дані НБУ.

- В Україні пільгові іпотечні кредити за програмою «єОселя» на понад 9 млрд грн вже отримали 6073 родини – Мінекономіки.

- Ціна війни: За 11 місяців 2023 року на оборону з держбюджету виділили 1,56 трлн грн – Мінфін.

- У Києві середній розмір заробітної плати на середину грудня 2023 року становив 14,1 тисячі гривень – Дмитро Новицький в інтерв'ю Укрінформу.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Франція передала Україні ще один корабель, який допоможе експортувати зернові – Клеман Бон, міністр Франції з питань транспорту.

- У Швеції є проблеми з купівлею артилерійських боєприпасів як для себе, так і для того, щоб мати можливість відправляти їх в Україну – для цього потужність заводів має збільшитися – Пол Йонсон, міністр оборони Швеції.

- Україна ініціювала дискусію з партнерами щодо Вашингтонського саміту НАТО в липні наступного року і хоче почути думку США, як вони бачать цей захід – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

- Україна протягом наступного року уникатиме того, що втягуватиме її у передвиборчі перегони в США – Дмитро Кулеба, глава МЗС України..

- Україна не бачить жодної потреби перезавантажувати відносини з Польщею в політиці, військовому співробітництві та підтримці, але це потрібно робити в питаннях економіки – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Про ситуацію на українсько-польському кордоні

  • В чергах станом на 26 грудня стоять понад 3 тисячі вантажівок, заблоковані три контрольно-пропускні пункти. 24 грудня був розблокований рух на напрямку пункту пропуску «Шегині», черги ще залишаються – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.
  • Час перетину вантажівками кордону у пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин» зараз становить понад 30 діб через посилення протесту з боку польських перевізників – Rmf24.

Різдвяні святкування українців за кордоном

  • Українська діаспора в Анкарі до Різдва організувала ярмарок, частині від виручених на якому коштів буде спрямована на потреби захисників України – Укрінформ.
  • В Українській суботній школі в бельгійському місті Гент відбувся святковий концерт, присвячений Різдву Христовому та Новому року. В українській школі «Серденько» імені Василя Стуса в бельгійському місті Антверпен відбувся святковий захід «Українські різдвяні традиції» – Посольство України в Бельгії.

***

- Комітет із закордонних справ парламенту Туреччини на засіданні 26 грудня підтримав ратифікацію протоколу про вступ Швеції в Північноатлантичний Альянс – АР.

- Міністр закордонних справ Грузії Ілія Дарчіашвілі представив перелік заходів на 2024 рік для виконання дев'яти рекомендацій ЄС, щоб відкрити переговори щодо вступу країни до Євросоюзу – «Грузия Online».

- Уряд Південної Кореї вирішив посилити експортний контроль щодо Росії та Білорусі. В рамках санкцій Сеул значно розширив список товарів сотнями позицій, які підлягають обмеженням – Yonhap.

- Міжнародна федерація кінного спорту не допустила російських та білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх навіть під нейтральним прапором – Reuters.

- Італія готується до ризику терористичних атак напередодні Нового року – ANSA.

- Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян під час засідання Вищої Євразійської економічної ради (ЄАЕС) у Росії вказав Путіну та Лукашенку, що ЄАЕС не повинна мати політичного та геополітичного порядку денного – «Радіо Азатутюн».

- Парламент Албанії зазнав кібератаки – хакери намагалися отримати доступ до його даних і знищити їх, тимчасово зупинивши його роботу – АР.

- Найбільші у світі банки скоротили понад 60 000 робочих місць у 2023 році, що зробило цей рік одним із найважчих з часів глобальної фінансової кризи 15 років тому – Financial Times.

Війна в Ізраїлі

  • Сполучені Штати ведуть переговори з палестинцями і міжнародною спільнотою щодо можливості «оновлення» Палестинської адміністрації за збереження керівництва Махмуда Аббаса – The Washington Post.

  • Терористичні угруповання ХАМАС та Ісламський джихад відхилили пропозицію Єгипту про «триступінчасте» припинення війни в секторі Гази, за яким вони повинні були допустити до управління Газою владу Палестинської автономії – Reuters.

  • Збройні сили США завдали ударів по об’єктах угруповання Катаїб Хезболла, підтримуваного Іраном, у відповідь на атаку безпілотником по американській базі в Іраку – Едрієн Вотсон, речниця Ради національної безпеки Білого дому.

  • Найбільший у світі морський вантажоперевізник Maersk завдяки початку багатонаціональної військово-морської операції для захисту судноплавства готується поновити рух суден Червоним морем, припинений через напади єменських хуситів, – The Washington Post.

ВОРОГ

- Шойгу вже доповів Путіну про знищення великого десантного корабля «Новочеркаськ» у районі Феодосії в окупованому Криму – росЗМІ з посиланням на прессекретаря Пєскова.

- Шойгу доповів Путіну про «повне взяття» Мар'їнки. ЗСУ спростували: Наші військові перебувають в адміністративних кордонах Мар’їнки, проте місто вщент знищено – Олександр Штупун, речник Сил оборони Таврійського напрямку.

- Влада РФ засекречує дані про кількість злочинів у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей. Це відбулося після значного зростання цієї статистики – Центр національного спротиву.

- МВС Росії оголосило в розшук командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука – «Настоящее время».

- Самопроголошений Лукашенко заявив, що вся російська ядерна зброя, яку РФ планувала поставити в Білорусь, уже перебуває в країні – «Європейська правда».

- Перенаправлення потоку мігрантів, які шукають притулку в Євросоюзі, з кордону Білорусі на фінсько-російський кордон, відбувається з листопада під контролем російської ФСБ – The Insider.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-