Під чорними «хмарами» ворожих дронів

Під чорними «хмарами» ворожих дронів

Репортаж
Укрінформ
До бійців на Запорізькому напрямку безпілотник з невідомою хімічною отруйною речовиною влетів просто в бліндаж

Щодня російська армія засипає українські території сотнями снарядів. Ворог гатить з артилерії, РСЗВ, атакує авіаційними бомбами... Але вороже безпілотне військо несе ще більшу загрозу.

Бійці 65-ї окремої механізованої бригади кажуть, що нині на Запорізькій ділянці фронту з боку противника суттєво зросла кількість безпілотників різних типів.

“Дрони-камікадзе вони штампують сотнями, і це дуже страшна зброя: від неї майже неможливо заховатися, бо залітає і в бліндажі. Вони постійно модифікують дрони, і це справді дуже небезпечно”, - розповідає 54-річний боєць на позивний “Скіф”.

Кореспонденти Укрінформу побували у військових напередодні Різдва. Але цього року, як і минулого, бійцям не до святкувань.

"ВОРОГ БУВ ЗА 250 М ВІД НАС"

- Нам дрони треба. Треба, щоб аеророзвідка була, РЕБ потужно працював. Щоби ми могли боротися з ними. Вони в прямому сенсі штампують ті дрони. Безпілотники навіть за однією людиною можуть полювати, вистежувати. Тобто їх кількість така, що росіяни собі це дозволяють, - додає військовий.

“Скіф”
“Скіф”

“Скіф” у війську з квітня 2022 року. За цей час багато чого пройшов, але найважчою ділянкою називає Роботине у Запорізькій області.

- Орки дуже сильно обстрілюють, намагаються атакувати, але ми тримаємо позиції, не пускаємо їх. Складно також і в районі Нестерянки, Копанів (окуповані села неподалік Оріхова. - авт.). Ми були і на таких позиціях, де ворог стояв від нас на відстані 250 метрів. Проте зараз скрізь дуже важко. Але ми морально готові до важкої зими. У нас іншого виходу немає. Ми ж захищаємо свою Україну. Тяжко чи ні, але будемо стояти до кінця, - запевняє “Скіф”.

В ході розмови він згадує один із надважких боїв, в яких йому доводилось брати участь. Це було кілька місяців тому, коли наші військові стояли на позиціях біля вже згаданого Роботиного.

- Аеророзвідка попередила, що дві групи орків заходять. Нас було семеро людей. Приблизно о 7-й ранку вони пішли в атаку: мінометами, танками накривали. Але ми відбили, і вони з втратами відійшли. Бій тривав до двох годин. Ми впорались, хоча контузії отримали. Та головне, що вистояли, - згадує боєць.

СИН ХОЧЕ БУТИ, ЯК ТАТО

З ним ми говорили біля бойових прапорів бригади. Поруч із ними висять дитячі малюнки з побажаннями та словами вдячності.

“Скіф” розповів, що вдома на нього чекає семирічний син та дружина.

- Дуже пишається мною. Каже: хочу бути, як тато. Хоче мені допомагати, але я кажу, аби не поспішав речі збирати, вірю в краще, - жартує боєць.

У перші дні повномасштабного вторгнення він відвіз дружину і сина в село Піски на Миколаївщині. Там живе рідня, і чоловік гадав, що вивіз сім'ю подалі від війни. Та вийшло так, що вже за 3-4 дні зателефонувала дружина і ошелешила новиною: їх окупували росіяни.

- Жінка розповідала, що “днр” і орки-спецназівці  ходили по хатах і шукали тих, хто був в АТО. В сільраді були документи на всіх АТОвців. З прізвищами, адресами… Дякувати Богу, наші ворога вибили звідти, - розповідає.

“Скіф” згадує, як місця собі не знаходив, допоки не зустрівся з родиною - був вдома у маленькій відпустці.

ОДИН ДРОН ОГЛУШИВ, ІНШИЙ - ОТРУЇВ

Побратим “Скіфа” на позивний “Міха” також розповідає про потужне “безпілотне військо” ворога. Дрони, які оснащені снарядами, влучають не лише у техніку, а й залітають у бліндажі.

“Міха”
“Міха”

“Міха” разом ще з п'ятьма військовими пережили одну з таких атак.

- Заступили ми на позиції, і близько 11:00-12:00 почали літали ворожі дрони. А потім бліндаж атакували дрони-камікадзе. Загалом їм було два. Спочатку прилетів один, який оглушив нас. Потім - другий, якого ми вже не чули, з газом якимось. Ми відчули, що не можемо дихати. Очі відкрити було неможливо. Пекло сильно. Ми не одразу зрозуміли, що це було, - розповідає.

У лікарні медики діагностували “отруєння невідомою інгаляційною речовиною”. Такий запис є в офіційних довідках, які отримали військові. У лікарні вони перебували впродовж тижня.

Бійці згадують, що газ був синього кольору і стелився низом, над самою землею, тобто в бліндажі від нього неможливо було сховатися.

 Вадим (псевдо “Ірпінь”)
Вадим (псевдо “Ірпінь”)

Командир взводу 26-річний Вадим (псевдо “Ірпінь”) додає, що такий газ сильно вражає слизову.

- Хлопці почали по рації передавати, що їх накрили дрони і вони не можуть дихати. Ми одразу дали команду на відхід, інші хлопці їх швидко забрали і передали медикам. Без медиків ми б не впоралися, - каже співрозмовник.

"ІРПІНЬ" НА ЗАПОРІЖЖІ

Військові розповідають, що дрони, озброєнні невідомою речовиною, то не єдина заборонена зброя ворогів. Росіяни також використовують запалювальні снаряди.

- Схожі на салют. Тільки в укритті можна від них сховатися. Також вони обстрілюють КАБами, мінометами, артилерією. Влітку і на початку осені було по 6-8 прильотів КАБів на день. Зараз їх менше, але побільшало артилерії, ну, і дронів ворожих на позиціях дуже багато, - каже “Ірпінь”.

Питаю в нього, звідки такий позивний. Виявилось, що свого часу він поїхав вчитися у Ірпінь і там залишився жити. На фронті, коли хлопці дізналися, звідки він, одразу так і прозвали.

Вадим на фронті з початку “повномаштабки”.

- Перший тиждень був в Ірпені, потім пішки лісом виходив до траси Київ-Чоп. Зловив попутку, дістався до Макарова, бо там друг жив, там ще росіян не було. Але в той же день, коли приїхав в Макарів, ворожі війська зайшли в місто. Просиділи ми там тиждень. Коли наші пробили коридор, поїхав додому до батьків і одразу пішов в військкомат. Зараз ми тут, на Запорізькому напрямку, тримаємо оборону. Влітку виконували активні наступальні дії, а зараз в обороні. Ховатись складніше стало, бо посадки “поразбирали” росіяни. І добиратися до позицій важко - болото скрізь, - ділиться командир.

- Чого найбільше не вистачає? - питаю його.

- Техніки, машин, бо вони ламаються. Плюс дрони. Нам дуже треба дрони.

Відтак військові відкрили збір на придбання безпілотників. Ціль - зібрати 1 млн грн.

Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/3qBJWUpU9Q

Номер картки банки
5375 4112 1108 6900

Долучитись можуть усі охочі, кожна гривня важлива.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя
Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-