Битва за Україну. День шістсот тридцять сьомий

Битва за Україну. День шістсот тридцять сьомий

Укрінформ
На 17-й зустрічі Контактної групи з питань оборони України оголосили про створення нової коаліції для посилення української ППО

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тридцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 22 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Європарламент ухвалив резолюцію, яка містить пропозиції до внесення змін у базові угоди ЄС, зокрема щодо запровадження принципу «кваліфікованої більшості» під час ухвалення рішень в рамках Євросоюзу, замість дотримання принципу консенсусу, що є чинним нині – Укрінформ.

17-та зустріч Контактної групи з питань оборони України

- Засідання Контактної групи з питань оборони України, яке знову зібрало керівників оборонних відомств близько 50-ти країн, відбулося у віртуальному форматі. Зустріч відкрив міністр оборони США Ллойд Остін і закликав до підсилення ППО України – Укрінформ.

- З квітня минулого року країни, що входять до Контактної групи з питань оборони України, виділили українській стороні на понад $80 мільярдів допомоги у сфері безпеки – Ллойд Остін, міністр оборони США

- Ллойд Остін повідомив про формування нової коаліції на підтримку України. Вона займатиметься постачанням засобів протиповітряної оборони – пресслужба Пентагону. Коаліцію з надання ППО очолили Німеччина та Франція. Минулого тижня ці країни провели перше спільне онлайн-засідання.

- Сили оборони України витіснили російські військові кораблі з Чорного моря та поступово відновлюють свободу мореплавства, навіть не маючи власного потужного військового флоту – такі результати наших асиметричних дій – Рустем Умеров, міністр оборони України. Єдина мова, яку може зрозуміти Москва, – це сила. І ми добре вивчили цю мову.

- Адміністрація США сприймає війну в Україні та агресію ХАМАС проти Ізраїлю як виклик глобального характеру, тому забезпечуватиме рішучу підтримку обом партнерам одночасно – Ллойд Остін, міністр оборони США.

***

- Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила у середу, що ЄС виділив новий транш макрофінансової допомоги Україні в розмірі 1,5 мільярда євро –  Укрінформ. Обсяг фінансової підтримки України з боку ЄС нині становить 85 мільярдів євро.

- Кабінет міністрів Ізраїлю схвалив угоду про звільнення близько 50 заручників, викрадених у секторі Газа під час нападу терористичної групи ХАМАС в обмін на кількаденне припинення вогню – Times of Israel. Ізраїль також обіцяє звільнити деяких ув’язнених палестинських жінок і неповнолітніх, та дозволить надіслати в Газу більше палива й гуманітарної допомоги. Президент США Джо Байден привітав домовленість про звільнення заручників в обмін на припинення вогню.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Я готовий (вислухати Трампа – ред.). Якщо у нього є дуже конкретний «мирний план», він може поділитися ним зі мною. Так, ми можемо зупинити цю війну, якщо ми віддамо Росії Донбас і Крим. На мою думку, наша країна не буде готова до такого мирного плану. І це не мирний план»

Тьєррі Бретон, єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі: «Термін нашого зобов’язання (надати Україні мільйон артилерійських боєприпасів – ред.) – це весна. Ми зараз на початку зими… Можливості є. Питання лише в дисципліні, якщо всі голови оборонних відомств – Польщі, Румунії, Болгарії, Франції, Німеччини, Італії – натиснуть на керівників цих виробництв, щоби ця продукція йшла саме в Україну – тоді я вам гарантую результат».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У тимчасово окупованому Криму вранці зафіксовано влучання у військову частину загарбників у смт. Чорноморське під Євпаторією – телеграм-канал «Крымский ветер». Про наслідки вибухів поки невідомо.

- Управління стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача Збройних сил України підтвердило удар по скупченню російських загарбників зі складу 810-ї бригади морської піхоти – СтратКом ЗСУ. Раніше стало відомо, що ЗСУзавдали удару по скупченню російських військових, які зібралися в районі села Кумачове Донецької області на концерт з нагоди «дня ракетних військ» 19 листопада. Командир підрозділу аеророзвідників «Птахи Мадяра» 59-ї бригади ЗСУ Роберт Бровді повідомив, що в результаті удару ліквідовано 25 російських військових і ще більше 100 отримали поранення.

- 21 листопада Збройні сили України уразили керованими авіаційними бомбами пункт управління підрозділів спеціального призначення російських окупаційних військ поблизу Олешківських пісків – СтратКом ЗСУ.

- В районі Авдіївки російські війська сьогодні кинули в наступ декілька механізованих колон з броньованою технікою. Однак наступ не вдався, загарбники втратили майже 80% техніки – Олександр Штупун, речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- На Бахмутському напрямку окупанти не припиняють атакувати. Росіяни хочуть витіснити українських захисників з позицій поблизу Кліщіївки – Володимир Фітьо, начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ ЗСУ

- На Таврійському напрямку російські загарбники різко збільшили кількість штурмових дій та авіаударів. Загальні втрати ворога в операційній зоні ОСУВ «Таврія» становили 491 особу. Семеро росіян здалися в полон – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Захисники та захисниці стійко тримають оборону на Авдіївському напрямку.

- Тривають бої навколо села Кринки (Херсонська область), де українські морські піхотинці утримують плацдарм на лівому березі Дніпра. Ситуація для російських військ там вкрай невдала – розвідка Британії.

- Окупанти атакували з південно-східного напрямку 14-ма ударними БпЛА типу «Shahed» та крилатою ракетою Х-22 – із літака Ту22М3.  Знищено усі 14 ворожих безпілотників «Shahed-131/136 – Повітряні сили ЗСУ.

***

- П’ятий енергоблок окупованої росіянами Запорізької АЕС переводять у режим «холодного зупину» – МАГАТЕ. В режимі «гарячого зупину» залишиться лише один із шести реакторів станції для виробництва пари та опалення.

- Україна, яка до повномасштабної війни щорічно годувала 400 млн осіб по всьому світу, нині стикається з продовольчою проблемою: у 80% населених пунктів поблизу лінії фронту люди відчувають перешкоди в доступі до продовольства – ООН.

- Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Херсонської області 1 людина загинула, 7 отримали поранення – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський провів щоденний селектор, заслухав звіти про ситуацію на фронті, наслідки обстрілів цивільної інфраструктури в Херсоні, Бериславі, Нікополі та дані розвідки стосовно міжнародних подій і планів РФ – ОП.

- 22 листопада Україну вперше обрали до складу Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під час 24-ї сесії Генеральної асамблеї країн-учасниць Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини у штаб-квартирі ЮНЕСКО у Парижі – Міністерство культури та інформаційної політики.

- Українці, які понад 90 днів перебували у вимушеній еміграції за кордоном через повномасштабне вторгнення Російської Федерації, не матимуть можливості балотуватися на виборах – голова ЦВК.

Верховна Рада ухвалила

  • підтримала постанову про затвердження рішення РНБО від 20 листопада 2023 року «Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до РФ та Білорусі в оборонно-промисловій сфері»;
  • закон про страхування інвестицій від воєнних ризиків через Експортно-кредитне агентство;
  • звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі, у якому закликала парламентаріїв невідкладно знайти шляхи виходу із ситуації, що склалася на українсько-польському кордоні;
  • заяву у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні і знову закликала міжнародні організації та парламенти держав світу визнати його геноцидом українського народу;
  •  закон про впорядкування надання та використання різних видів відпусток;
  • закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг.

- Посол США в Україні Бріджит Брінк вважає, що війна дає Україні змогу швидше, ніж за інших умов, рухатися до інтеграції у євроатлантичні інституції – Укрінформ.

- За результатами дослідження, проведеного Державною службою якості освіти України та Уповноваженим із захисту державної мови, понад 90% учителів, батьків та учнів вважають рідною мовою українську – Руслан Гурак, голова Державної служби якості освіти України.

- Амстердамський Музей Алларда Пірсона в Нідерландах не стягуватиме плату за зберігання «скіфського золота», українські артефакти скоро повернуться в Україну – Міністерство культури та інформаційної політики.

***

- Станом на ранок 22 листопада українсько-словацький кордон розблокований, вантажівки пропускають в штатному режимі, у черзі на в'їзд в Україну зі словацького боку очікують 400 фур – Державна митна служба. Спілка автомобільних перевізників Словаччини (UNAS) не давала дозволу на блокування пункту пропуску (ПП) «Ужгород – Вишнє Нємецьке» на кордоні з Україною 21 листопада та знімає з себе відповідальність за дії людей, які його розпочали.

- У січні-вересні 2023 року із внутрішніх джерел до загального фонду держбюджету надійшло 1,3 трлн грн, що перевищило видатки на національну безпеку й оборону – Рахункова палата

- Через блокування польськими перевізниками роботи пунктів пропуску на кордоні з Україною наразі в чергах перебуває 2700 вантажівок – ДПСУ. Польські перевізники мають намір продовжити блокаду найбільшого пункту пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на кордоні з Україною до лютого 2024 року. В рамках розслідування інформагентства Guildhall встановлено, що польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на польсько-українському кордоні та вимагають «справедливої конкуренції», взаємодіють із особами, які мають зв’язки з Російською Федерацією. Російський вплив встановлено також у рамках аналогічних інцидентів у Словаччині.

- Диспетчерський центр НЕК «Укренерго» шукає шляхи покриття дефіциту в енергосистемі, який виник 22 листопада внаслідок збільшення споживання електроенергії, наразі ліміти по областях не вводять – НЕК «Укренерго».

- Федерація роботодавців Україна оцінила збитки, які зазнала економіка України через блокування кордону польськими перевізниками, у понад 400 мільйонів євро – Володимир Балін, віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників.

- Загальна сума вкладів фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб-підприємців) у банках України за січень-жовтень 2023 року зросла на понад 91 млрд грн і станом на 1 листопада становить 1 142,6 млрд грн – пресслужба Фонду гарантування.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Військові пакети допомоги Україні:

  • надійшов новий пакет військової допомоги від Литви: 3 млн набоїв калібру 7,62×51 мм, системи дистанційного підриву та зимове спорядження;
  • Німеччина передала Україні чергову партію військової техніки та боєприпасів: 20 бронетранспортерів MARDER з боєприпасами, танк для розмінування WISENT 1, 2 великовантажні напівпричіпи 8x8 HX81 та стільки ж напівпричепів, чергові 2,5 тисячі снарядів калібру 155 мм, понад 2 тисячі криптофонів, 9 автотранспортних засобів (серед них вантажівки, мікроавтобуси, позашляховики), 5 всюдихідних гусеничних медичних транспортних засобів Carrier Warthog і 2 автомобілі швидкої допомоги.

- Народні збори Болгарії ратифікували угоду між Міністерством внутрішніх справ Болгарії та Міністерством оборони України про надання Україні бронетехніки та відповідного озброєння і запасних частин – BTA. Яку саме бронетехніку і в якій кількості буде передано Україні – не уточнюється.

- Євросоюз представив державам-членам проєкт рішення щодо надання Україні довгострокових зобов’язань у сфері безпеки, включаючи механізм довгострокової військової підтримки, навчання українських військових і допомогу в розвитку оборонної промисловості країни – Bloomberg.

- Північна Македонія, друга після Румунії балканська країна, завершила успішну підготовку першої групи українських військовослужбовців – інформацію про навчання досі тримали в таємниці з міркувань безпеки – Слав'янка Петровська, міністерка оборони.

- У Празі в середу зустрічаються президенти Вишеградської групи (V4), які обговорюватимуть важливі питання міжнародної політики, зокрема ситуацію в Україні і на Близькому Сході – Укрінформ. Дуда на зустрічі лідерів Вишеградської групи наголосив на потребі подальшої підтримки України.

- У середу в Нідерландах розпочалися парламентські вибори, результати яких визначать, хто стане наступним прем’єр-міністром – ЗМІ.

- Прокуратура у Любліні передала до суду справу російської шпигунської мережі, перед судом постануть 16 осіб, яких підозрюють у шпигунстві на Росію – Збігнєв Зьобро, міністр юстиції – генпрокурор Польщі.

ВОРОГ

- Путін заявив лідерам країн «Групи двадцяти» (G20), що необхідно подумати про те, як зупинити «трагедію» війни в Україні – Reuters. Сьогодні прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді проводить віртуальну зустріч лідерів країн G20, однак глави США та Китаю Джо Байдена і Сі Цзіньпіна на ній не буде.

- Речниця МЗС Росії Марія Захарова на брифінгу в середу заявила, що не розуміє, навіщо у Гельсінкі експонується знищений під час повномасштабного російського вторгнення в Україну російський танк Т-72 – ТАСС. Вона назвала експонування спаленого російського танка «недоречним». Російське посольство у Гельсінкі надіслало до МЗС Фінляндії ноту протесту, назвавши акцію «блюзнірською» і такою, що «розпалює ненависть до Росії».

- Пасажирський поїзд, що з 396 пассажирами прямував з Адлера до Пермі, зіткнувся «лоб у лоб» з іншим потягом в Ульяновській області Росії. Наразі відомо, що в результаті аварії постраждали 25 пасажирів – telegram-канал Baza.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-