У сформовані інженерно-саперні батальйони набрали вже 70% особового складу - Павлюк

У сформовані інженерно-саперні батальйони набрали вже 70% особового складу - Павлюк

Укрінформ
У сформовані інженерно-саперні батальйони вже набрали 70% особового складу.

Про це на форумі "Demine Ukraine Forum", присвяченому розмінуванню території України, сказав перший заступник міністра оборони Олександр Павлюк, передає кореспондент Укрінформу.

"У десять сформованих батальйонів (інженерно-саперних - ред.) ми набрали більше 70% особового складу. У першу чергу вирішуємо два питання: формуємо нові підрозділи, які виконують ці задачі, і залучаємо тих хлопців, які були на війні і вже не можуть далі брати активну участь у бойових діях, але хочуть бути корисними для держави, як майбутніх операторів гуманітарного розмінування. Ми їх вчимо, третина вже знаходиться на виконанні бойових задач у цьому напрямку. Решта отримує відповідні знання. Наші центри переповнені людьми, які навчаються цій справі. Тому що розмінування – це підготовлені люди, підготовлені сапери", - сказав Павлюк.

Він додав, що також вивчаються нові технології розмінування - від безпілотників до сучасної техніки. Але головне, за його словами, кількість навчених фахівців, які зможуть виконувати завдання з розмінування.

Заступник міністра наголосив, що повністю оцінити масштаби робіт і загрозу від мінування можна буде тільки після звільнення українських територій.

Також Павлюк зауважив, що триває виробництво відповідної техніки для розмінування, наприклад, аналогів комплексу розмінування Bozena, інших зразків.

"Є дуже багато цікавих зразків, представлених нашим виробництвом, які ми зараз вивчаємо, які можна використати в деяких випадках. Для бойової роботи вони непридатні, але для розмінування, гуманітарного розмінування підходять, бережуть і час, і людські життя", - сказав Павлюк.

Читайте також: На очищення замінованих територій знадобиться понад $37 мільярдів - Шмигаль

Росія забруднила територію України як сучасними боєприпасами, так і боєприпасами ще з часів Другої світової війни.

"Ми можемо порівняти загрозу, яку зараз маємо, із загрозою, яка була після Другої світової війни. Противник використав все, що у нього було, із своїх запасів, напевно, зі складів Другої світової війни, до найновіших технологій. Українська земля забруднена всім - від мін всіх виробництв, до снарядів, до касетних боєприпасів, до фосфорних боєприпасів. Тому в багатьох питаннях там можуть працювати тільки бойові сапери", - сказав Павлюк.

Він зауважив, що розмінування є військовою операцією, яка проходить під керівництвом Міністерства оборони, існує координаційний штаб, який працює в тісній взаємодії з усіма іншими органами, такими як ДСНС, координує роботу інших операторів.

Павлюк додав, що віднесення розмінування до військової операції пов'язано з тим, що розуміння обстановки на полі бою також зараз можуть мати тільки військові.

"Тому в даний момент і військові керують цим процесом для того, щоб максимально ефективно виконувати задачі", - зазначив заступник міністра.

Він пояснив, що оперативне реагування, розмінування відділено від гуманітарного. До прикладу, після звільнення Київської області, за словами Павлюка, постало термінове завдання забезпечити можливість для повернення людей до нормального життя.

Читайте також: Після війни до 50 приватних компаній отримають дозволи на розмінування - Клименко

"Завдяки тому, що ми змогли концентрувати всі наявні сили під керівництвом оперативного штабу області, ми за два місяці повернути людей до нормального життя, провівши оперативні заходи. Все не було розміновано, це неможливо, це гуманітарне розмінування, яке не дає 100% гарантію, що там нічого не залишилось. Але ми вимушені проводити такі заходи, щоб дати людям можливість повернуться до нормального життя, щоб запустити критичну інфраструктуру, розчистити дороги, відновити електролінії. Цим зараз ми займаємося спільно з ДСНС, з МВС тощо", - сказав Павлюк.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні уже обстежено на предмет замінування понад 200 тис. га сільгоспземель з 470 тис., визначених як пріоритетні, і 120 тис. га повернуто в обробіток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-