Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят дев’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот шістдесят дев’ятий

Укрінформ
Сили оборони звільнили Андріївку Донецької області. Колишньому власнику ПриватБанку Ігорю Коломойському повідомили про вже третю підозру

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот шістдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Сили оборони у ході штурмових дій звільнили Андріївку Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах – Генштаб ЗСУ.

- Колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПриватБанку Ігорю Коломойському повідомили про вже третю підозру за незаконне заволодіння з 2013 по 2014 роки 5,8 млрд грн (на той період еквівалентно понад 700 млн дол. США) – пресслужба СБУ.

- Сторона звинувачення проситиме Шевченківський районний суд Києва збільшити заставу для бізнесмена Ігоря Коломойського через нові підозри в понад 11 разів – до майже 5,88 мільярда гривень – «Європейська правда».

- Представники Служби безпеки України проводять обшуки у народного депутата України Нестора Шуфрича, якого підозрюють у державній зраді, про арешт наразі не йдеться - СБУ. При обшуку СБУ знайшла заборонену російську символіку та нагороди, документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

- Печерський районний суд Києва обирає запобіжний захід народному депутату Нестору Шуфричу, якого підозрюють у держзраді – Укрінформ. Нестор Шуфрич прибув до Печерського районного суду Києва.

- Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив з американськими та британськими партнерами розвиток подій на передовій та потребу української армії в снарядах, озброєнні та військовій техніці – Телеграм Залужного.

- Уряд Бельгії затвердив участь країни в підготовці українських пілотів на винищувачах F-16 в межах «авіаційної коаліції», метою якої є постачання літаків цього типу в Україну і підготовка персоналу, здатного ними керувати – Le Soir.

ЦИТАТИ ДНЯ

Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ: «Зустріч із американськими та британськими партнерами. Широке коло питань, конструктивні переговори. Чекаємо на хороші новини».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Експериментальний морський дрон Служби безпеки України вчора недалеко від входу у Севастопольську бухту підбив російський ракетний корабель «Самум», завдавши значних пошкоджень – СБУ.

- Вночі сили протиповітряної оборони знищили 17 ворожих ударних БпЛА типу Shahed-136/131 у напрямку Хмельницької області – Повітряні сили ЗСУ.

- У зоні відповідальності Оперативного командування «Південь» російські загарбники не створюють ударні угрупування, але намагаються перекидати додаткові потужності на Запорізький напрямок – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- На Таврійському напрямку Сили оборони за добу знищили 165 окупантів, 25 одиниць ворожої техніки та 2 склади боєприпасів – генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- На Лимансько-Куп’янському напрямку зараз немає зіткнень із противником, але обстріли українських позицій не припиняються – Ілля Євлаш, керівник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ. Наші захисники ліквідували за добу 48 окупантів, а також знищили низку різної техніки.

- Росіянам навряд чи вдасться швидко повернути до ладу вражені у Севастополі підводний човен «Ростов-на-Дону» та корабель «Мінськ», що завдало ЧФ РФ серйозної шкоди – Міноборони Британії.

- У Київській області пройшли навчання військовослужбовців Збройних сил України і Державної прикордонної служби з протидії диверсійно-розвідувальним групам – Укрінформу.

- Залізничне та автомобільне сполучення через Керченський міст повністю не припинене, однак суттєво уповільнено та ускладнено. Росіяни перевозять вантажі на десантних кораблях – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь".

***

- 15 вересня російські війська обстріляли житловий район «Сокіл» в окупованій Новій Каховці Херсонської області, одна людина загинула, 12 поранені – обласна прокуратура.

- На тимчасово окупованих територіях Запорізької області, розташованих з лівого берега нині висушеного Каховського водосховища, окупанти чинять провокації – Євген Євтушенко, начальник Нікопольської РВА.

- На підконтрольну українському уряду територію вдалося репатріювати тіла 51 загиблого оборонця – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

- В Україні з початку повномасштабної війни загалом вважаються знайденими 17633 дитини – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України Володимир Зеленський

  • привітав співробітників Державної служби з надзвичайних ситуації із прийдешнім професійним святом і вручив нагороди рятувальникам – соцмережі глави держави.

  • провів зустріч із прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом - Фейсбук глави держави.

  • підписав євроінтеграційний закон щодо державного контролю за розміщенням на українському ринку генетично модифікованих організмів і продукції - пресслужба Апарату ВРУ.

- Кабінет Міністрів

  • затвердив і зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт «Про Державний бюджет України на 2023 рік» із власними доходами загального фонду в 1 трлн 560 млрд грн та з видатками за цим фондом у 3 трлн 108 млрд грн – сайт парламенту.

  • ухвалив постанову «Деякі питання визначення правового режиму на тимчасово окупованій території України» - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

  • затвердив Порядок реалізації експериментального проєкту з організації професійного навчання для ветеранів та осіб з інвалідністю внаслідок війни.

  • ухвалив рішення про перейменування Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів із цивільними повітряними суднами на Національне бюро розслідувань на транспорті – Тарас Мельничук, представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді.

  • вніс зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами та до Порядку державної реєстрації та зняття з обліку транспортних засобів.

  • вирішив у 2024 році змінити принцип індексації пенсій.

  • погодив доплати інструкторам військових навчальних центрів та обмежено придатним з переглядом через 6-12 місяців – Олексій Гончаренко, член комітету ВР з питань бюджету.

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на пресконференції в Києві заявив, що

  • в Україні з 1 квітня 2024 року планують збільшити мінімальну заробітну плату до ₴8 тисяч.

  • уряд працює з румунською та словацькою сторонами, які попри тиск ще не прийняли рішення щодо заборони імпорту української агропродукції та схиляються до підтримки України.

  • механізмів проведення виборів в Україні під час війни наразі немає. Влада не має розуміння, як це відбуватиметься.

  • українське виробництво в оборонно-промисловому комплексі зростає щомісяця, заходять також іноземні компанії.

  • уряд повністю профінансував усі видатки бюжету за час повномасштабної війни.

  • для проходження опалювального сезону у підземних сховищах газу накопичено 14,4 млрд кубометрів «блакитного палива».

  • Україні у 2024 році знадобиться від 10 до 15 млрд дол. США на швидке відновлення.

  • Кабмін у проєкті Державного бюджету на 2024 рік заклав лише необхідні для підтримки економіки видатки розвитку. Фінансування дорожнього фонду передбачене на мінімальному рівні.

  • Фонд держмайна підготував п'ять об'єктів, які можуть бути приватизовані у межах великої приватизації вже у наступному році.

  • Україна веде переговори з міжнародними партнерами щодо надання обладнання, яке допоможе децентралізувати енергосистему.

  • Україна досягла прогресу у переговорах зі США, Канадою та Євросоюзом щодо конфіскації російських активів, однак триває складна дискусія щодо суверенних активів РФ.

  • влада має мету розмінувати всю територію України за 5-7 років після завершення війни.Центральний банк Росії зробив чергову спробу зупинити падіння економіки. 15 вересня російський регулятор вирішив підняти облікову ставку на 100 базисних пунктів – до 13% річних. Це третє підвищення з 21 липня – ЗМІ.

  • держава має підтримувати виробництво і розповсюдження фільмів і серіалів патріотичного спрямування.

  • повністю позбутися корупції на митниці вдасться, коли Україна стане членом ЄС.

- У проєкті Державного бюджету на 2024 рік закладено збільшення видатків на охорону здоров’я на 24,4 млрд грн – МОЗ.

- У проєкті Державного бюджету на 2024 рік закладено 10,7 мільярда гривень на сферу культури та медіа, що більше на 2,3 млрд гривень у порівнянні з бюджетом минулого року - МКІП.

- Національне агентство з питань запобігання корупції внесло одну з найбільших у світі компаній із виробництва та експорту діамантів – Shree Ramkrishna Exports (SRK) – до списку міжнародних спонсорів війни – пресслужба НАЗК.

- Спецдоповідачка ООН з питань катувань розпочинає прийом свідчень про тортури в російському полоні – АрміяInform.

- Новопризначений посол Канади в Україні Наталія Цмоць 15 вересня приступила до роботи – МЗС України.

- До Єдиного порталу повідомлень викривачів підключено Національне антикорупційне бюро України як один із ключових органів з протидії корупції – НАЗК.

- Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції станом на 15 вересня становить 15,94 метра порівняно із 15,97 метра станом на 11 вересня. Ситуація залишається контрольованою – НАЕК «Енергоатом».

- Через погодні умови у чотирьох областях знеструмлено 162 населених пункти. Найбільше постраждала Київська область, де без енергопостачання залишаються майже 27 тис. споживачів – Міненерго.

- У Відні в п’ятницю, 15 вересня, в кінотеатрі Hollywood Megaplex Gasometer у прокат виходить фільм Олеся Саніна «Довбуш» українською мовою – Посольство України в Республіці Австрія.

- Національний цирк України відкриває 63-й цирковий сезон новим шоу «ДУХ. СИЛА. ВОЛЯ. Український цирк» – МКІП.

***

- Працівники ДБР передали до суду обвинувальний акт щодо колишніх Президента Віктора Януковича і Прем’єр-міністра Миколи Азарова за обвинуваченням у вчиненні держзради та надання допомоги РФ у проведенні підривної діяльності проти України – ДБР.

- Суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко оголосив про сплив строків досудового розслідування у справі Коломойського та відпустив без запобіжного заходу одного з фігурантів - директора департаменту міжбанківського дилінгу ПриватБанку Ярослава Лугового – «Економічна правда».

***

- НАЕК «Енергоатом» відправив на переробку до Канади першу партію уранової руди, видобутої на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті – пресслужба компанії.

- ТОВ «Оператор ГТС України» у вересні придбало 50 млн кубічних метрів природного газу для виробничих потреб до кінця 2023 року – пресслужба компанії.

- В Україні станом на 15 вересня 2023 року аграрії зібрали 35,2 млн т нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагро.

- У січні-червні 2023 року українські фермери експортували 19,8 тис. т картоплі, що є рекордним показником для України, яка востаннє експортувала більше 10 тис. т картоплі у 2013 році, коли на зовнішні ринки було поставлено 14,7 тисяч тонн – EastFruit.

- Із початку 2023 року фінансовий результат Державного експортно-імпортного банку України (Укрексімбанк) становить понад 3 мільярди гривень – пресслужба банку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- На авіабазі в Данії у четвер приземлилися чотири винищувачі F-35 американського виробництва – це перша партія літаків, що замінять F-16, частину з яких передадуть Україні – AP.

- Офіційно підтверджено заплановані зустрічі прем'єр-міністра Держави Ізраїль Біньяміна Нетаньягу з президентом України Володимиром Зеленським та президентом США Джо Байденом – Посольство України в Ізраїлі.

- За кілька днів президент України Володимир Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда зустрінуться в Нью-Йорку (США), де обговорять, зокрема, імпорт українського зерна – канцелярія президента Дуди.

- Україна і Республіка Корея домовилися про розробку проєктів з відновлення інфраструктури із залученням корейського досвіду високих технологій та інвестицій корейського бізнесу – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

- Україна та Угорщина проводять у Будапешті консультації щодо освіти мовами нацменшин – Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

- Рішення про ембарго на експорт українського зерна на польський ринок буде прийнято в будь-якому разі, проте це не означає призупинення транзиту агропродукції з України до третіх країн – Радослав Фогель, голова комісії Сейму Польщі у закордонних справах, депутат Сейму від правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) в інтерв’ю Укрінформу.

- Український ВПК представив на міжнародній виставці озброєння та безпеки DSEI 2023 новітні зразки зброї, перевіреної в реальних бойових умовах – Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України.

- Принц Гаррі підтримав українських ветеренів на «Іграх Нескорених» – Укрінформ.

- Київський міський голова Віталій Кличко бере участь у Вестфальській мирній конференції, що відбувається в Мюнстері – Телеграм-канал мера столиці. Сторони обговорюватимуть важливість України в геополітичних змінах, передумови миру, за який бʼється Україна, та роль у цьому підтримки Німеччини і Європи.

***

- Будь-яка країна, яка підтримує Росію у війні в Україні, буде співучасником вбивств невинних українських цивільних людей, посадовців та військових, які перебувають на полі бою – Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону.

- В Єврокомісії відреагували на заяви Сійярто в Азії з критикою політики ЄС, заявивши, що окремі держави-члени можуть мати власну думку з певних питань, але в зовнішній політиці варто більше зважати на одностайно ухвалені рішення – Петер Стано, представник Єврокомісії.

- Країни «Групи семи» оголосять про непряму заборону на торгівлю російськими алмазами впродовж найближчих двох-трьох тижнів – Reuters.

- Виконавча рада Міжнародної федерації скейтбордингу (World Skate) вирішила допустити російських та білоруських спортсменів до участі у змаганнях у нейтральному статусі, але за певних умов – сайт організації.

- Фінляндія з 16 вересня вводить заборону на в'їзд російських автомобілів, однак у правилах будуть винятки – Yle.

- Міністр закордонних справ Куби Бруно Родріґес заявив, що його країна не дозволяє своїм громадянам ставати найманцями і брати участь у війнах – Reuters.

- Велика Британія у п'ятницю внесла «ПВК Вагнера» до переліку терористичних організацій – сайт британського уряду.

- Комітет Сенату США зі збройних сил зайнявся вивченням питань національної безпеки, викликаних рішенням мільярдера Ілона Маска заблокувати його приватну супутникову мережу Starlink біля окупованого Криму – Bloomberg.

- Американський мільярдер Ілон Маск назвав самоврядний острів Тайвань «невіддільною складовою Китаю» – CNN.

ВОРОГ

- Москва і Анкара не можуть домовитися, хто керуватиме «газовим хабом», проєкт зі створення якого планують реалізувати на території Туреччини – Reuters.

- Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі з російським диктатором Путіним заявив, що Білорусь поставила до РФ по 60 тис. тонн бензину та дизельного пального, що «стабілізувало ситуацію» – ЗМІ.

- Центральний банк Росії зробив чергову спробу зупинити падіння економіки - підняти облікову ставку на 100 базисних пунктів – до 13% річних. Це третє підвищення з 21 липня – ЗМІ.

- На Самарському підшипниковому заводі у Росії, який спеціалізується на випуску кулькових та роликових підшипників, зокрема з імпортних комплектуючих, сталася масштабна пожежа – ЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-