Об 11:00 - брифінг до річниці теракту в Оленівці

Об 11:00 - брифінг до річниці теракту в Оленівці

Медіацентр Україна - Укрінформ
Укрінформ
28 липня об 11.00 відбудеться брифінг представниць ГО “Жінки зі Сталі” до річниці теракту в Оленівці.

Організатори: Ukraine Media Center — Ukrinform.

Спікери: Наталка Зарицька - голова ГО “Жінки зі Сталі”, дружина звільненого з полону бійця полку “Азов”; Наталія Пашнюк-Пашнєва - матір захисника “Азовсталі”, що загинув внаслідок теракту; Марія Алєксєєвич - дружина пораненого захисника “Азовсталі”, що постраждав в Оленівці внаслідок теракту; Неля Шастун - матір двох бійців полку “Азов”, старший з яких загинув, захищаючи рідне місто, а другий пройшов через полон після виходу з “Азовсталі” та перебував у бараці Оленівки під час теракту; Микита Шастун - звільнений з полону захисник “Азовсталі”, який перебував у бараці Оленівки під час теракту; Олександр Заруцький - адвокат-міжнародник.

Чому це цікаво?

Рівно рік тому на території колонії №120 в Оленівці росіяни вчинили теракт, направлений на жорстоке вбивство беззбройних та знесилених героїчних оборонців Азовсталі, яких на той момент вони утримували в полоні понад два місяці. В результаті цього варварського злочину, за непідтвердженими даними, загинули щонайменше 53 та були поранені понад 130 українських захисників. З того моменту на місце злочину не було допущено жодного міжнародного експерта-криміналіста чи міжнародної організації із поважною репутацією. Водночас, судячи із супутникових знімків та фотографій, які самі ж росіяни викладали у своїх пабліках, було чітко видно, що барак був підірваний із середини. Згідно з визначенням міжнародного гуманітарного права, це був злочин проти людяності. Зважаючи на весь контекст, масштабність і систематичність дій росіян зі знищення українців, будь то цивільних чи військових, вказані події можуть становити частину загального плану та державної політики Росії на вчинення геноциду українців. Тільки через 25 днів після трагедії, 22 серпня, ООН створила групу з розслідування цього теракту, яку через 4 місяці розформувала з формулюванням «відсутність умов для направлення місії на місце події». Жодних матеріалів від української сторони про злочин до розгляду не було прийнято. 

Родини цинічно вбитих українських героїв, які пройшли Азовсталь та пекло полону, досі не можуть їх належно поховати, а з числа поранених у бараці додому повернулися одиниці. Мовчазна згода збоку тих, хто має притягати до відповідальності за злочини такого масштабу, відкриває вікно Овертона, створюючи нову реальність, в якій убивці й терористи абсолютно безкарно вчинятимуть ще страшніші звірства. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Дивіться на YouTube-каналі Укрінформу, YouTube-каналі Ukraine Media Center Ukrinform, а також на Фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform українською та англійською мовами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-