Битва за Україну. День п’ятсот дев’ятий

Битва за Україну. День п’ятсот дев’ятий

Укрінформ
Керченський міст у Криму знову закрито. Вірогідно, через результативну атаку морських дронів. Росія офіційно повідомила про вихід із «зернової угоди»

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот девятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- «Бавовна» на Кримському мосту

  • В ніч на 17 липня на Кримський міст було здійснено атаку з допомогою двох безпілотних надводних апаратів – ЗМІ. Повідомляють як мінімум про двох загиблих та одного постраждалого.

  • Рух транспорту Кримським мостом зупинено, також зупинено поромну переправу через Керченську протоку – ЗМІ. На Кримському мосту і на пором утворилася черга з машин.

  • Поромною переправою через Керченську протоку перевозить лише вантажний транспорт, легкові автомобілі рухаються т. зв. «сухопутним коридором», що пролягає через тимчасово окуповані території материкової України - ЗМІ. На тимчасово окупованій Херсонщині утворився затор протяжністю понад 5 кілометрів.

  • Російські загарбники заявили, що рух потягів Керченським мостом відновлено - ТАСС.

  • Вибух на Кримському мосту вдарить по престижу Кремля та може створити проблеми для армії РФ - Financial Times.

  • На Росії піднялася хвиля істерії і закликів до ударів по «центрах ухвалення рішень» - Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу.

  • Нічна атака на Кримський міст була спецоперацією СБУ та ВМС - "Української правда". Міст атакували за допомогою надводних дронів.

  • Усі деталі щодо організації «бавовни» на Кримському мосту СБУ розкриє після Перемоги - Артем Дехтяренко, речник СБУ.

***

- Росія сьогодні офіційно поінформувала Туреччину, Україну і секретаріат ООН про вихід із «зернової угоди» – Інтерфакс.

- Російське зовнішньополітичне відомство випустило заяву із додатковими поясненнями щодо припинення Москвою дії «Стамбульських домовленостей/зернової угоди».  У РФ вимагають зняти західні санкції з російських добрив і продовольства в обмін на продовження «зернової угоди».

- Реакція світу на рішення РФ щодо входу із «зернової угоди»

  • Чорноморський зерновий коридор може діяти і без участі РФ. Про це заявив Президент Зеленський в інтерв'ю африканським ЗМІ - Сергій Никифоров, речник глави держави. Президент також дав розпорядження МЗС після офіційного сигналу РФ підготувати українські офіційні сигнали до ООН і Туреччини, чи готові продовжувати зернову ініціативу.

  • Першим наслідком непродовження Росією «зернової угоди» буде зростання цін на збіжжя в усьому світі. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба - CBS. Люди у найбільш уразливих регіонах Азії й Африки це відчують. І це буде результатом дій Росії.

  • Ціни на пшеницю виросли на 1,3-3,4% на тлі зниження прогнозу урожаю в ЄС та зупинки зернової угоди – GrainTrade.

  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган планує поговорити з Путіним про продовження дії так званої «зернової угоди», бо вважає, що російський диктатор теж цього хоче -  Anadolu.

  • Китай готовий тісніше взаємодіяти з усіма сторонами Чорноморської зернової ініціативи для досягнення домовленостей щодо забезпечення світової продовольчої безпеки - Мао Нін, речниця МЗС КНР.

  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила припинення Росією дії «зернової угоди», незважаючи на зусилля ООН і Туреччини - Твіттер-сторінка Президента.

  • Німецька сторона закликає російське керівництво переглянути своє рішення про вихід із «зернової угоди» та не перекладати це протистояння на плечі найбідніших на цій планеті - Крістіне Гоффманн, представниця федерального уряду.

  • МЗС Австрії наполегливо закликало Росію погодитися на продовження Чорноморської зернової ініціативи, не використовуючи продовольство як зброю - Твіттер-сторінка МЗС Австрії.

  • Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра висловив розчарування тим, що Росія блокує продовження «зернової угоди». – Твіттер-сторінка міністра. Для Росії абсолютно аморально використовувати їжу як зброю.

***

- У роковини трагедії рейсу MH17 Малайзійських авіаліній

  • У Європейському Союзі очікують від Росії визнання відповідальності за катастрофу літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17, коли загинули 298 осіб - «Європейська правда». Про це йдеться у заяві глави зовнішньополітичної служби ЄС Жозепа Борреля.

  • Президент Зеленський вшанував пам’ять жертв рейсу MH17 – Твіттер-сторінка Глави держави.

  • МЗС України висловило співчуття сім’ям та близьким усіх загиблих пасажирів та членів екіпажу літака, а також закликало всі держави співпрацювати для притягнення Росії до відповідальності - МЗС.

  • Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк згадала невинних жертв трагедії - Твіттер-сторінка Брінк. Агресія Росії проти України почалася не у 2022-му, її наслідки відчував увесь світ роками.

***

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 17-18 липня здійснить робочий візит до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку – МЗС України. 17 липня він візьме участь у міністерському засіданні Радбезу ООН щодо агресії Росії проти України та заході високого рівня до 25-ї річниці Римського статуту МКС.

- В адміністрації президента Джо Байдена підтвердили, що США дозволять європейським країнам розпочати навчання українських льотчиків на винищувачах F-16. Про це сказав радник Білого дому Джейк Салліван - CNN.

- Перша група пілотів із України вже виїхала на навчання управлінню винищувачами F-16. Україні надали десятки майданчиків для тренувань - Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних Сил ЗСУ.

- Санкції проти «вагнерівців» і «кадировців» допоможуть зменшити воєнні ресурси РФ – Марія Мезенцева, голова української делегації в ПАРЄ, детальніше в інтерв’ю Укрінформу.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ: «Росія збила MH17 9 років тому, вбивши всіх 298 людей на борту. Вона роками брехала про трагедію, намагаючись уникнути відповідальності, поки голландський суд не встановив правду. Ми сумуємо за жертвами MH17 і повторюємо: відповідальність за російські злочини неминуча». 

Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини:  «Ніхто не може вести загарбницькі війни у XXI столітті й залишатися безкарним... В очах злочинців Міжнародний кримінальний суд уже є гострим мечем. В очах постраждалих він – надія на те, що їхні страждання не залишаться безкарними…». 

Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони: «Зараз весь світ бачить багатокілометрові затори і порушення мостових конструкцій (Кримського мосту – ред). Що стосується додаткових коментарів причин цього - ми не коментуємо. Можна лише процитувати слова керівника ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що «Кримський міст - конструкція там зайва». 

Володимир Зеленський, Президент України: «Навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна». 

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сили оборони за тиждень на Бахмутському напрямку звільнили близько 7 кв.км. Ідеться про східний фланг. На півдні України протягом тижня вдалося взяти під контроль ще 10,9 кв.км. А загалом за час наступу на Бахмутському напрямку вдалося звільнили понад 30 кв.км території, на півдні — майже 180 кв.км - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

- ЗСУ продовжують наступальну операцію у напрямку Мелітополя та Бердянська в районі Макарівки, Старомайорського, Новодарівки, Приютного, Малої Токмачки, Новопокровки, П'ятихаток та Грозового — є успіх - Ганна Маляр, заступник міністра оборони України. На Таврійському напрямку Сили оборони за тиждень знищили 36 складів боєприпасів противника  134 одиниці ворожої зброї та техніки та 36 складів боєприпасів противника й 2 склади з пально-мастильними матеріалами та взяли в полон 50 окупантів.

- На східному напрямку найактивнішими напрямками є Бахмутський і Лимано-Куп'янський. Ворог хоче зберегти свої позиції під Бахмутом і сам Бахмут. Стягує туди свої резерви, успіху у ворога в контратаках не було - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ. Протягом доби відбулося понад 15 бойових зіткнень, під час яких 121 окупанта було знищено, 256 - поранено. Знищено чотири ворожі танки, дві самохідні установки, чотири бойові машини піхоти, два міномети, зокрема 240-мм самохідний міномет "Тюльпан", два безпілотні апарати типу "Орлан-10" та два дрони-камікадзе "КУБ", п’ять одиниць автомобільної ворожої техніки.

- Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський відвідав бійців на Східному напрямку - Military Media Center. Він заявив, що оперативна обстановка у Східному напрямку складна. В районі Кремінної окупанти намагаються витіснити Сили оборони із Серебрянського лісу на Лиман/Ямпіль. Тут ЗСУ зараз в обороні. Противник накопичує підрозділи на ділянці фронту Куп'янськ-Лиман, де в ці дні дуже "гаряче".

- Безпілотні літальні апарати "Армії дронів" тільки за сім днів знищили щонайменше 38 одиниць військової техніки бійців Збройних сил РФ - Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації. Україна наростила виробництво власних безпілотників у 100 разів.

***

- Обстріли

  • Російські окупанти атакували Дніпропетровську область дронами-камікадзе Shahed-136 у ніч проти 17 липня. Усі "шахеди" знищено - Сергій Лисак, голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

  • Зранку ворог обстріляв Вовчанськ Чугуївського району. Є поранений - Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

  • Російська армія завдала ракетного удару по Краматорську, поранено двох людей - Олександр Гончаренко, мер міста.

  • Загарбники вдень обстріляли місто Білопілля у Сумській області, 2 людини загинули та 10 поранено - Юрій Зарко, мер міста.

  • Російські загарбники обстріляли Білозерську громаду, що на Херсонщині, поранені дві жінки - Херсонська обласна прокуратура.

- Ситуація на Запорізькій АЕС залишається складною. НАЕК «Енергоатом» отримує інформацію про мінування станції окупантами. - Петро Котін, президент ДП «НАЕК «Енергоатом».

- Ворог за минулу добу в Херсонській, Донецькій області і м.Харкові вбив 2 цивільних, ще 16 (з них 2 - діти) поранено - ОВА.

***

- В Одесі на пляжі у Пересипському районі було виявлено два вибухонебезпечних предмети - Патрульна поліція Одеської області.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Уряд створив Міжвідомчу робочу групу для підготовки плану заходів з реалізації програми європейських реформ та змін - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. ЄС запускає чотирирічну програму на 50 млрд євро, яка, зокрема, покликана допомогти фінансувати дефіцит бюджету. Ця програма Ukraine Facility також допоможе реалізовувати програму європейських реформ та змін.

- Адміністраторка Агентства США з міжнародного розвитку USAID Саманта Пауер вдруге від початку повномасштабного вторгнення прибула з візитом до Києва - посол США в Україні Бріджит Брінк.

- Обвинувальний акт щодо колишнього президента Віктора Януковича та колишнього заступника міністра юстиції Володимира Богатиря про узурпацію ними державної влади у 2010 році скеровано до суду - Держбюро розслідувань.

- Україні на шляху євроінтеграції треба дозволити розміщення в країні іноземних військових баз, для цього необхідно змінити одну із застарілих норм Конституції - Олексій Резніков, міністр оборони.

- Справа екссвященника УПЦ МП пішла до суду - виправдовував агресію РФ і дякував загарбникам за виконання в Україні «брудної кривавої роботи» - пресслужба столичної прокуратури.

- В Україні через бойові дії та негоду залишаються знеструмленими понад 400 населених пунктів. Енергетики продовжують відновлювальні роботи там, де це можливо – Укренерго.

- Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції станом на 17 липня 2023 року залишається стабільним - Енергоатом.

***

- Через саботаж РФ з України не експортовано 25 млн тонн збіжжя - АМПУ.

- Без морпортів експорт української агропродукції знизиться до 3,8 мільйона тонн на місяць - Дмитро Соломчук, народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

- НБУ за минулий тиждень зменшив чистий продаж валюти на міжбанку на 15% до $400 млн - НБУ.

- Ощадбанк цьогоріч уклав нових договорів з великим бізнесом на ₴11,8 мільярда - пресслужба Ощадбанку. Більшість укладених договорів - з підприємствами-представниками аграрно-промислового комплексу та торгівлі.

- Українці через «Дію» придбали військові ОВДП на 1,5 мільярда - пресслужба «Дії».

- На одній з АЕС України вийшов із ремонту енергоблок, який додав енергосистемі 1000 МВт потужності. Генерація повністю покриває потреби споживачів - Міненерго.

- За підтримки Канади на Львівщині відкривають перший кооперативний молокопереробний завод «Набіл» - голова Золочівської районної ради Орест Кавецький.

- «НІБУЛОН» будує катер для водолазної групи розміновування акваторій внутрішніх водних шляхів - Михайло Різак, директор із взаємодії з органами влади та питань сталого розвитку «НІБУЛОНу». Компанія розраховує на підтримку донорів та держави, що дозволить виготовити 15 суден для потреб ДСНС, адже наразі в Україні заміновано понад 16 тис. км² акваторії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- НАЗК внесло DP World, одного з найбільших світових портових операторів, до переліку міжнародних спонсорів війни - УНН. Компанія DP World з Об’єднаних Арабських Еміратів підписала угоду з російською державною корпорацією «Росатом» щодо «розвитку Північного морського шляху». Це принесе в бюджет росії близько 20 трлн рублів (224 млрд дол.)

- Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розраховує на реформування сфери міжнародного права, яке допомогло б притягнути Російську Федерацію до відповідальності за повномасштабну агресію проти України - Tagesschau.

- Рада Безпеки ООН проведе свою першу офіційну дискусію щодо штучного інтелекту (ШІ) цього тижня у Нью-Йорку - Reuters. Британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі головуватиме на обговоренні питання ризиків використання штучного інтелекту у вівторок.

- В Брюсселі 17−18 липня, вперше за вісім років,  ЄС і Співтовариство держав Латинської Америки і Карибського басейну (CELAC) проведуть спільний саміт. Лідери держав обговорять війну Росії проти України -  АРА. У ньому візьмуть участь глави держав і урядів із 60 країн. Серед них — 27 країн ЄС і 33 держави Латинської Америки та Карибського басейну. Офіційно мета саміту - відновлення партнерства двох регіонів світу з метою зміцнення миру та сталого розвитку.

- Колишній спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер вважає, що Україна матиме одноголосну підтримку всіх членів НАТО на наступному саміті у Вашингтоні – «Еспресо».

- Шведський уряд оголосив про виділення понад $584 мільйонів для відновлення України та проведення реформ, спрямованих на набуття країною членства в ЄС. Про це повідомив міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Юган Форссел - The Guardian.

- Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає Україні понад 500 млн доларів додаткової гуманітарної допомоги та обладнання для ДСНС на 2,3 млн доларів - Саманта Пауер, адміністраторка USAID.

- Hyundai приєднається до проєкту післявоєнного відновлення України. Відповідну угоду компанія підписала з представниками Міжнародного аеропорту «Бориспіль» щодо майбутнього проєкту розширення аеропорту - The Korea Herald.  Планується відновлення злітно-посадкової смуги та будівництво нового вантажного терміналу.

- США в рамках пакету військової допомоги передадуть Україні танки Abrams до кінця літа 2023 року, а не восени цього року, як передбачалося раніше - ЗМІ.

- Федеральний уряд Канади анонсував нову імміграційну програму для українських переселенців. Вона дасть змогу возз'єднатися тим сім'ям, які розділені між двома країнами - CBC News.

- Уряд Великої Британії запровадив санкції щодо 14 росіян з огляду на спроби російської влади знищити українську національну ідентичність, зокрема проти 11 причетних до примусової депортації українських дітей - пресреліз уряду.

- Шведський виробник засобів особистої гігієни Essity продав бізнес у РФ за 1,2 млрд шведських крон (майже 117 млн дол) - пресслужба компанії.

- Французька група Danone і данська пивоварна група Carlsberg втратили свої активи в Росії. За рішенням Путіна, з 16 липня їхні частки в АТ «Данон Росія» та ТОВ «Пивоварна компанія Балтика» передали під зовнішнє управління Федерального агентства з управління державним майном – Ліга.Новини.

- У Китаю проблеми з ВВП. У другому кварталі він виріс лише на 0,8% через падіння експорту - Financial Times.

ВОРОГ

- Путін у понеділок увечері проведе нараду щодо ситуації на Кримському мосту - російський «Інтерфакс». Він доручив віце-прем'єру Марату Хуснулліну на місці організувати роботу з проведення ремонтно-відновлювальних робіт на Кримському мосту.

- На територію Центрально-Африканської Республіки на ротацію прибули сотні бійців ПВК «Вагнер» - Al Arabiya. Офіційна мета прибуття нових найманців - ротація і навчання військових та правоохоронців ЦАР, відповідальних за безпеку під час національного конституційного референдуму, запланованого на 30 липня.

- Третя колона ПВК «Вагнер» прибула до Білорусі – ЗМІ. У складі колони щонайменше 20 різних машин модифікацій, вони рухаються зі прапорами РФ і з символікою ПВК "Вагнер".

- Російський штурмовик Су-25 упав у Краснодарському краї в Азовське море, пілот катапультувався, але помер дорогою до лікарні - росЗМІ. Військові повідомили, що штурмовик упав під час виконання навчального польоту через відмову двигуна.

- У Росії чиновникам заборонили користуватися технікою Apple для роботи – Financial Times. Обмеження використання цієї техніки посилюються через підозри в шпигунстві.

- У Росії оголосили двоетапне підвищення внутрішніх цін на газ, яке перевершило прогнози. - «Интерфакс». Йдеться про підвищення оптових цін для всіх категорій споживачів - як населення, так і промисловості.

- У Молдові вбито лідера компартії невизнаного Придністров'я Олега Хоржана. РосЗМІ пишуть, що його начебто зарізали.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-