WP: Ключова проблема контрнаступу України - заміновані поля

WP: Ключова проблема контрнаступу України - заміновані поля

Укрінформ
Росіянам вдалося суттєво сповільнити український контрнаступ, замінувавши значні площі довкола своїх позицій.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у матеріалі The Washington Post.

Зазначається, що протитанкові та протипіхотні мінні поля тягнуться на 5-10 км від ключових російських позицій й це змусило українських захисників змінити тактику. “Замість спроб прориву із використанням бойових машин піхоти та танків, наданих Україні Західними союзниками для допомоги у контрнаступі, підрозділи повільно просуваються вперед пішки”, - стверджує WP.

Читайте також: Після втрат у перші тижні контрнаступу ЗСУ змінили тактику ведення бою — NYT

За словами поінформованого співрозмовника видання, Україна досі отримала менш як 15% обіцяного союзниками обладнання для розмінування й частина цієї техніки надійшла лише минулого тижня.

“Нам необхідне спецобладнання, потрібна дистанційно керована техніка для розмінування”, - сказав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Він додав, що “мінні поля - одна із проблем, яка точно впливає на темп наступу”.

Читайте також: Данія передала Україні шість дронів для розмінування

Ситуацію ускладнює й те, що росіяни тепер пріоритизують знищення техніки для розмінування, усвідомлюючи її ключове значення для просування українців.

“Українські військові говорять про сумніви щодо використання більшого й сучаснішого обладнання для розмінування, оскільки, на їх думку, у використанні є так мало систем розмінування, що вони стали легкими мішенями для російських сил й удари по цих цілях стали пріоритетними”, - зауважує WP.

При цьому найбільша густина та глибину мінних полів зафіксована вздовж південного фронту на Запоріжжі, де очікується основний вектор українського контрнаступу.

Читайте також: Франція надасть Україні додаткове обладнання для розмінування – Зеленський

Ще одним викликом для українських захисників є спроможність росіян здійснювати повторне мінування вже очищеної території з дронів.

“Оскільки росіян з дронів стежать за обладнанням для розмінування й завдають по ньому артилерійських й ракетних ударів, українці тепер намагаються зберегти малу кількість наявної у них техніки, виконуючи роботу вручну. Саперні підрозділи, які іноді складаються усього з чотирьох осіб, часто чекають до сутінків для початку роботи, оскільки вдень їх надто добре видно неозброєним оком, а вночі - через пристрої нічного бачення”, - пояснює видання.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів, що поінформував союзників про цю проблему, закликавши їх “зосередитися зараз на цьому”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-