Саміт G7: союзники Україну не лише не покинуть, а може, ще й з флотом допоможуть

Саміт G7: союзники Україну не лише не покинуть, а може, ще й з флотом допоможуть

Укрінформ
У РФ ставили на ослаблення згуртованості навколо України, але сталося протилежне. Рішення по F-16 це сигнал Кремлю, щоб на «довгу війну» не розраховував

На саміті G7 у японському місті Хіросіма, участь у якому взяв і український президент Володимир Зеленський, у ракурсі російсько-української війни було зроблено важливі заяви, проведено чимало зустрічей, прийнято серйозні рішення, зокрема щодо передачі нашій державі винищувачів F-16. На подібні перспективи в раші відреагували передбачувано, тобто негативно, мовляв, поставки Україні літаків призведуть до “колосальних ризиків”. Що ж, ризики справді будуть, навіть не сумнівайтеся. Але точно не для нас, України та усієї міжнародної спільноти, а конкретно для вас, росіян. І не лише тому, що сучасні винищувачі істотно посилять потенціал можливостей ЗСУ, а й тому, що у такий спосіб Захід надіслав Москві чіткий сигнал.

Що мається на увазі?

За словами експертів, на зустрічі “сімки” де-факто було спростовано чутки, що ходять у деяких західних медіа, а також постійно розганяються російськими пропагандистами, ніби ось-ось Захід втомиться від України і перестане надавати їй допомогу. Це не так! І вкрай ілюстративною в цьому плані стала заява канцлера Німеччини Олафа Шольца, який вкотре висловив думку всіх учасників японського саміту: демократичні країни з найбільшими економіками світу допомагатимуть Україні протистояти російській агресії так довго, як це буде потрібно.

Курс на затягування війни не пройде, підсилення України продовжиться

Політолог Володимир Фесенко наголошує, що з точки зору логіки політичних сигналів наші партнери, щонайперше США, своїм рішенням про F-16 чітко попередили росіян, аби вони не розраховували на довгу війну, бо ніхто Україну не здасть.

“У Штатах зрозуміли, що Кремль взяв курс на затягування війни до президентських виборів в США. Проте це не відповідає інтересам адміністрації Байдена. Ось вони і надсилають відповідні сигнали Кремлю”, - каже пан Фесенко.

Але одночасно, це і посилення на перспективу воєнного потенціалу України.

“Це наслідок активної наступальної дипломатії президента Зеленського. Ми постійно підштовхуємо наших партнерів до подолання різних «табу» в нинішній війні. Спочатку подолали табу по важкій зброї і артилерії, потім по ППО, далі – по танках, зараз – по сучасних винищувачах. В той же час до таких рішень підштовхує і логіка війни. Наші партнери теж розуміють, що для ефективних бойових дій нам необхідно надавати більш сучасну воєнну техніку, - стверджує політолог. - Що просити далі? Далекобійну зброю — ракети і безпілотники. Ця робота вже розпочалася. Є і перший прорив – Storm Shadow від Великої Британії. Але це тільки початок. Нам треба більше і дальше. Друга актуальна тема – конкретизація дорожньої карти нашого післявоєнного приєднання до НАТО. Також на перспективу нам треба формувати спільне виробництво сучасної військової техніки і боєприпасів”.

У схожому ключі мислить військовий експерт, співголова Громадської ініціативи "Права справа" Дмитро Снєгирьов: “Те, що ми отримаємо натівські літаки, – факт, що вже відбувся. Тепер обговорюються питання логістики та навчання наших пілотів. Також на саміті вирішувалися й інші питання, зокрема, щодо подальших поставок систем ППО. Тобто ми бачимо посилення військово-технічної та економічної підтримки нашої країни, попри всі зусилля РФ заблокувати або хоча б знизити ці процеси. Позиція демократичного світу чітка і однозначна — "ми нікуди не підемо, Україну ніхто не покине". І це — остаточний вирок путінській Росії. Питання часу, коли вона буде повалена, а ми почнемо відновлення та процвітання”.

На саміті G7 прийнято серйозні рішення, зокрема щодо передачі нашій державі винищувачів F-16
На саміті G7 прийнято серйозні рішення, зокрема щодо передачі нашій державі винищувачів F-16

Дипломат Вадим Трюхан вважає, що в Хіросімі було перейдено важливий рубікон.

“В Японію приїхали не лише лідери країн-членів G7, включаючи США, Велику Британію, Францію, Німеччину, Італію та Канаду, але й інші важковаговики — Індія, Австралія, Південна Корея, Індонезія, Бразилія. На наших очах формується коаліція держав, як буде не лише протистояти Росії, а й Китаю, зокрема, в зазіханнях цих країн на поділ світу, на якусь гегемонію... Думаю, Китай після цього саміту почне вести себе обережніше, розуміючи, що спуску йому ніхто не дасть. А от щодо Росії, то її доля фактично вирішена. Залишилося лише узгодити деталі з повоєнним влаштуванням життя на тій території, яку займає нині так звана Російська Федерація”, - розповідає він.

Що стосується F-16, то це, насправді, останній цвях у кришку труни під назвою “РФ”.

“Після того, як наша країна отримає ці літаки — росіянам доведеться думати виключно про одне: як вберегти свої війська від остаточного розгрому та як захистити від збиття свої повітряні “бляшанки”, зокрема ті, що запускають по Україні крилаті й балістичні ракети. Тому щонайперше F-16 — це про реальну силу”, - наголосив пан Трюхан.

Водночас, рішення по F-16 — це ще й політичний сигнал.

“Останні так звані “червоні лінії”, які собі малювали в Кремлі, на Заході проігнорували. Причому цілком і повністю. І той факт, що це сталося напередодні чергової зустрічі Контактної групи з питань оборони України— це жорсткий сигнал для рашистів: з Україною вся міжнародна спільнота, Україну ніхто не здасть”, - додав експерт.

За його словами, дуже показовим став коментар Джо Байдена щодо погроз Росії про зіткнення з "колосальними ризиками" у разі постачання нашій державі F-16. Якщо раніше на подібні випади з боку Кремля світові лідери реагували дещо стриманіше, то тепер...

“Президент США чітко дав зрозуміти, що F-16 — це загроза виключно для них, тобто для росіян. Існування такого компоненту армії РФ, як ВПС — тепер під великим питанням”, - вважає Вадим Трюхан.

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко каже, що насправді все те, що Україна просить у партнерів — врешті отримує.

“З останнього — ЗРК Patriot. Цей комплекс не просто стоїть на бойовому чергуванні, а успішно виконує протиповітряні завдання. По АТАСАMS питання залишається відкрите, але серйозний крок в сторону далекобійних ракет також зроблено, нам передали Storm Shadow. Це потужна зброя. Тепер же на порядку денному F-16. З суто дискусій усе переросло в тверде політичне рішення, а за ним — вже почнуться реальні поставки винищувачів. Підсилення ЗСУ йде і продовжуватиметься надалі”, - запевняє експерт.

Зустріч у форматі “Рамштайн” стане продовженням рішень саміту “Великої сімки”

Загалом же — підсумки саміту «Великої сімки» для України однозначно є позитивними, відповідають нашій позиції та інтересам.

“Офіційно була підтримана «формула миру» Зеленського, офіційно заявлено, що для початку мирних переговорів Росія має розпочати виведення своїх військ з України. Розпочато діалог з країнами Глобального півдня. Заявлена ідея про «саміт миру», а це вже про формування майбутньої архітектури міжнародної безпеки і не тільки для України”, - каже Володимир Фесенко.

Особливо згадали експерти про зустріч у форматі “Рамштайн”, яка має відбутися цього тижня і, на їхню думку, стане продовженням політичних рішень саміту G7.

“На черговому засіданні цієї платорми будуть узгоджувати логіку і логістику виконання рішення по F-16, а також постачання зброї і боєприпасів, необхідних ЗСУ під час наступу”, - вважає пан Фесенко.

“Під час “Раштайну” підійматимуться ті питання, які підіймалися вже раніше. Втім, цього разу домінуватиме тема авіації та ППО. Турне Зеленського європейськими країнами, зустріч на G7, його присутність на Лізі арабських країн — все це точно йде у плюс для нашої Перемоги. Антипутінська коаліція продовжує рости, відповідно — зростатиме й допомога”, - акцентує Олександр Коваленко.

Зустріч у форматі
Зустріч у форматі "Рамштайн" стане продовженням політичних рішень саміту G7

Вадим Трюхан також вважає, що найбільш важливою темою “Рамштайну” стане формування авіаційної коаліції.

“Конкретизація того, хто і за що відповідає, які терміни і так далі. Шляху назад уже немає, Україна в перспективі кількох місяців отримає літаки F-16. Крім того, йтиметься про далекобійні ракети. Після передачі Storm Shadow — крига скресла. Можливо, нарешті прозвучить слово АТАСАМS. Якщо ж ні, певен, що говоритимуть про аналоги”, - додав він.

Наприклад, аналогом АТАСАМS є південнокорейська ракета Hyunmoo (дальність від 300 до 1000 км), норвезька крилата ракета Joint Strike Missile (дальність до 550 км), зрештою, американська крилата ракета AGM-84K SLAM-ER, дальності польоту до 270 км, яка має найкращу точність серед усіх ракет, які використовують ВПС США.

Водночас експерти не виключають, що підніматиметься й питання будівництва українського національного флоту.

“Флот — це однозначно перспективна мета. Але, думаю, поки цьому акцент не робитиметься, хоча розмови відносно передачі Україні ракетних катерів усе ж будуть вестися з часом. Зараз пріоритет — це F-16 і вся необхідна номенклатура озброєння до них”, - вважає Вадим Трюхан.

Схожа думка в Олександра Коваленка: “Ми просимо флот. І думаю, що нам його дійсно можуть надати. Проте це станеться вже у майбутньому, тобто після завершення війни. Чому? А тому, що ці кораблі одразу стануть мішенями №1 для ворожих ракетних ударів. Водночас це не заважає партнерам все сьогодні готувати екіпажі для кораблів — мінних тральщиків, іншої номенклатури. Не забуваймо, власне, що в тій же Туреччині для України будуються корвети типу Ada”.

Тим часом Дмитро Снєгирьов нагадує, що в 2021 році, ще до широкомасштабного вторгнення, було підписано міжурядову угоду між Києвом і Лондоном про виділення рекордної суми 1,8 млрд фунтів стерлінгів на будівництво українського військово-морського флоту. На його думку, в Британії не відмовилися від цієї ідеї.

“Останні заяви Сунака свідчать про те, що Лондон розглядає практичне здійснення своєї геополітичної мети — будівництва умовної лінії Лондон – Київ – Анкара, де Києву надається ключова роль ”, - вважає військовий експерт.

Євген Савісько переконаний у тому, що в України вже є якісь домовленості з партнерами щодо флоту, хоча їх і не озвучують публічно.

“Питання флоту підіймається вже давно. Але в режимі таємно. Вочевидь воно порушувалося під час візиту Президента України в США у грудні минулого року, і в ході його нещодавнього скандинавського та європейського турне. Не стали винятком і зустрічі під час нинішнього саміту G7. Адже більшість країн, з лідерами яких зустрічався Володимир Зеленський, - це морські країни, з давніми традиціями якісного і сучасного кораблебудування. У будь-якому разі, гадаю, саме питання створення повноцінного вітчизняного флоту стане темою одного з майбутніх засідань "Рамштайну". Партнери розуміють, що ВМС України потребують сучасних бойових кораблів, морських дронів, берегових батарейних комплексів та морської авіації. Без цього всього неможливо буде здійснити надійну деокупацію Чорного та Азовського морів, і Криму”, - резюмував політолог.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-