Битва за Україну. День чотириста сорок четвертий

Битва за Україну. День чотириста сорок четвертий

Укрінформ
Збройні сили України досягли успіхів на північний захід від Бахмута. Президент України Володимир Зеленський домовляється про зброю Італії.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сорок четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Над Брянською області рф у суботу, 13 квітня, було збито одразу чотири літальні апарати, повідомляє Nexta. Крім двох вертольотів, ймовірно, збито ще два військових літаки. Таким чином, за день тут впали два гелікоптери Мі-8, а також літаки Су-34 та Су-35. За інформацією ЗМІ, загинули пасажири двох вертольотів та екіпаж Су-34.

Збройні сили України досягли успіхів на північний захід від Бахмута в локальних контратаках, про що свідчать оприлюднені відео відступу російських військ на південному березі Берхівського водосховища – Інститут вивчення війни (ISW).

Упродовж останніх чотирьох днів підрозділи 72-ї окремої мотострілецької бригади рф неорганізовано відійшли зі своїх позицій на південному фланзі Бахмутської операції, що дозволило українським силам повернути щонайменше кілометр території Міністерство оборони Британії.

Візит Володимира Зеленського до Італії

  • Президент Зеленський прибув до Італії для зустрічі з президентом країни Серджо Маттареллою, премʼєр-міністром Джорджею Мелоні та Папою Римським Франциском.
  • Президент України зустрівся з президентом Італійської Республіки Серджо Маттареллою – офіційна церемонія транслювалася на сторінці ОП. Йшлося про продовження підтримки України, комплексну допомогу у відстоюванні суверенітету й територіальної цілісності, про Формулу миру, посилення санкційного тиску на росію та притягнення агресора до відповідальності.
  • Президент України зустрівся з Головою Ради міністрів Італійської Республіки Джорджею Мелоні. Під час спільної пресконференції в Римі президент заявив про досягнення рішень з італійськими партнерами щодо захисту українського неба. Зеленський розповів італійцям, що лише за сім годин цієї ночі українські сили оборони збили 17 ударних безпілотників – іранських Shahed, які росія, за його словами, використовує, щоб знищувати дітей, школи, інфраструктуру.
  • Володимир Зеленський закликає діяти максимально швидко заради повернення депортованих росією українських дітей - про це він сказав під час спільної з Джорджею Мелоні пресконференції. Зеленський запросив політичних лідерів та громадських діячів Італії відвідати Україну і власними очима побачити наслідки російської агресії.
  • Президент України і Папа Римський Франциск провели 40-хвилинну розмову у Ватикані. Папа Франциск подарував Зеленському невелику скульптуру у вигляді оливкової гілки – символу миру. Український президент подарував Папі ікону Мадонни, написану на залишках бронежилета - La Repubblica.

***

Міністерство охорони здоров'я закликає українців здавати кров для допомоги військовим, які будуть задіяні у наступі.

ЦИТАТИ ДНЯ

Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ: «Наша перемога однозначно – звільнення усієї окупованої території України. Але цього замало. Україна як держава має зробити усе, щоб все що відбулась і розпочалось 24 лютого ніколи не повторилось».

Володимир Зеленський, президент України: «Ще минулого року Україна запропонувала світу Формулу миру, яка здатна покласти край агресії, не допустити повторення агресії в цілому в Європі. На жаль, росія відповіла на нашу формулу миру знову ракетами й артилерією. Їх (росіян – ред.) не цікавить мир, ми всі повинні усвідомлювати – вони не хочуть ніякого миру!».

Джорджа Мелоні: Голова Ради міністрів Італійської Республіки: "Ми продовжуватимемо надавати підтримку, зокрема військову, щоб Україна могла вступити в переговори з твердою позицією. Це важливо, тому що миру неможливо досягти позицією капітуляції”.

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

У тимчасово окупованому Луганську вчора і сьогодні лунають вибухи: прилітає у скупчення російської техніки та пального. Є припущеня, что йдеться про атаки далекобійних ракет, отриманих Україною від Великої Британії.

Оборонна операція на Бахмутському напрямку продовжується. Наші воїни рухаються вперед на деяких ділянках фронту, а ворог втрачає техніку та живу силу - Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також удару по ворожому зенітно-ракетному комплексу - оперативна інформація Генштабу ЗСУ на 18:00.

Уже другий за сьогоднішній ранок гучний вибух пролунав у тимчасово захопленому Маріуполі – радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

російські загарбники влаштовують провокації з вибухами, аби виправдати власну втечу з тимчасово окупованих територій України та оголошення евакуації – міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Обстріли

  • російські загарбники за добу здійснили атаки на 11 областей Українизведена інформація обласних військових адміністрацій станом на 9:00 суботи, 13 травня.
  • Уночі 13 травня сили ППО збили 17 з 21-го БПЛА, якими росія атакувала Україну. Чотири дрони, які не вдалося знищити, влучили по Хмельницькій області.
  • Кількість постраждалих від наслідків російської атаки на Хмельниччині зросла до 21 особи, двох із них госпіталізовано. Рахунок пошкоджених інфраструктурних об'єктів іде на сотні. Тільки навчальних закладів - профтехосвіти, дитсадків, шкіл – близько 30 – міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.
  • Сьогодні вночі та вранці ворог вісім разів обстріляв прикордонні території Сумської області, За минулу добу 12 травня, здійснено 88 обстрілів Херсонської області. Дві людини загинули, ще четверо зазнали поранень – голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.
  • Ворог вночі намагався атакувати столицю дронами-камікадзе. Всі ворожі безпілотники, які рухалися курсом на Київ, успішно знищені ППО – начальник КМВА Сергій Попко.
  • Армія рф обстріляла місто Костянтинівка Донецької області з реактивної системи залпового вогню “Смерч”, внаслідок чого загинули двоє осіб – Офіс генерального прокурора.

* * *

російські загарбники пакують чемодани та виїжджають з території тимчасово окупованого Криму до росії. У зв’язку з цим автошляхи на виїзд із півострова перевантажені, а нерухомість в Криму суттєво подешевшала - про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

НОВИНИ: Україна

Запроваджені зміни до правил закупівель харчових продуктів для Збройних сил України вже почали діяти та сприяти прозорості та відкритості процесу – про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповіла заступник міністра економіки України Надія Бігун.

З початку повномасштабного вторгнення Україна втратила доступ до 5,5 млн працездатних українців, що становить приблизно 30% робочої сили. З початком війни 1 млн громадян мобілізовано на захист України. Станом на початок 2023 року за межами країни перебували 4,6 млн українців, з яких 3,2 млн – жінки працездатного віку. На тимчасово окупованих з початку 2022 року територіях жили 3 млн осіб, з них орієнтовно 1,3 млн працездатного віку – Конфедерація роботодавців України.

Станом на ранок суботи, 13 травня, енергосистема України працює стабільно, росіяни продовжують обстрілювати прифронтові райони. Є пошкодження енергооб’єктів на Донеччині “Ранкова масована атака дронів не завдала пошкоджень об’єктам енергетичної інфраструктури. Дякуємо Силам оборони за професійну роботу” – НЕК “Укренерго”.

Київські прокурори передали на потреби «Гвардії наступу» вилучені автомобілі, зброю та боєприпаси – Офіс генерального прокурора.

* * *

  • Після триденних переговорів міністри фінансів країн G7 запропонували збільшити економічну та бюджетну підтримку України на 2023 рік та початок 2024 року до 44 млрд доларів - Bloomberg.
  • У рамках Програми екстреного відновлення, що впроваджується згідно з Грантовою угодою між урядом України та Японським агентством міжнародного співробітництва, “Укренерго” буде передано обладнання для підстанцій на суму 5,135 млрд японських єн – НЕК “Укренерго”.
  • У Карпатах розпочала роботу третя зміна табору Gen.Camp, який раніше проходив у Італії і спрямований на реабілітацію дітей – Олена Зеленська.
  • В Ірпені відбулося відкриття модульного містечка «Ластівка» для осіб, які втратили житло внаслідок військових дій. 

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Державний секретар США Ентоні Блінкен у телефонній розмові з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою обговорив підготовку до контрнаступу та наступні поставки зброї.

Німеччина анонсувала новий пакет допомоги Україні на 2,7 млрд євро - глава ОП Андрій Єрмак.

Представники країн-членів ЄС, які у п'ятницю, 12 травня, збиралися на зустріч щодо 11-го пакета санкцій проти росії, не змогли ухвалити рішення. Ще одне засідання заплановане наступного тижня Польське радіо.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба поінформував своїх європейських колег про ситуацію на полі бою в Україні та передав прохання прискорити поставки боєприпасів для ЗСУ, тож це прохання буде почутим в європейських столицях – Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Голова комітету Бундестагу з міжнародних справ Міхаель Рот напередодні можливого візиту українського президента Володимира Зеленського до Німеччини висловився на підтримку членства України в НАТОDW.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що визнає результати недільних виборів, незалежно від того, хто стане переможцем – Bloomberg.

Прикордонна поліція Молдови повідомила, що не пустила в країну російського найманця, який хотів транзитом дістатись до України. Іноземця виявили в потоці пасажирів Міжнародного аеропорту Кишинева і «після вжитих фільтраційних заходів повернули повітряним транспортом до країни походження". Заагалом за добу 34 іноземці отримали відмову у в'їзді у Молдову.

* * *

  • Європейський Союз зробив висновки із ситуації, що склалася внаслідок надмірної залежності його економіки від російських енергоресурсів, і не має наміру допускати нові залежності, зокрема, і відносинах з КитаємВисокий представник ЄС Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС.
  • Прем'єр-міністри Естонії, Латвії та Литви заявили, що вони розглядають прискорення плану відключення електроенергії Балтійського регіону від енергосистеми росії – The Guardian.
  • Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати знищать до осені цього року всі свої запаси хімічної зброї й нагадав про необхідність притягнення росії до відповідальності за використання «Новічка» заява.
  • У Нідерландах за участі короля Віллем-Олександра, генерального директора Фернандо Аріаса, послів та постійних представників держав-учасниць відкрився Центр хімії та технології Організації із заборони хімічної зброї – пресслужба ОЗХЗ.
  • Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вкотре розкритикував Європейський Союз і навіть поставив під сумнів необхідність його існування – Bloomberg.

ВОРОГ

  • За останні шість місяців росія витратила мільярди доларів, щоб допомогти президенту Туреччини Ердогану знову виграти вибори, а російські структури запустили кампанії проти турецької опозиції - Middle East Eye.
  • На станції Осиповичі-1 (Могилівська область) зафіксували формування ешелону з військовою технікою росії. Як повідомляє «Беларускі Гаюн», два російські КамАЗи вантажили не менше 20 гаубиць «МСТА-Б».
  • Сьогодні, у центрі російської столиці сталася пожежа – горить готель "Інтерконтиненталь" – Baza та 112.
  • Церковний суд у Москві позбавив сану священика Коваля, який в обов'язковій для всіх храмів молитві замінив слово "побєда" словом "мир". Парафіяни одразу написали на священика донос. Раніше за розпорядженням гундяєва Коваль був заборонений у служінні.
  • У повітряному просторі Польщі виявлено спостережний зонд, що рухався з білоруського боку. Про це повідомило Міноборони Польщі.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-