Зустріч Військового комітету НАТО: Залужний туди не поїхав і правильно зробив

Зустріч Військового комітету НАТО: Залужний туди не поїхав і правильно зробив

Укрінформ
Критика конспірологів “проти”, як сірник ламається об щит конкретних аргументів “за”. Рух в позитивному для України напрямку на саміті НАТО буде обов’язково

10 травня у Брюсселі відбулося засідання Військового комітету НАТО, на якому мав також бути присутній Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Втім, генерал відмовився від участі через ситуацію на полі бою. Відзначимо, що на багатьох ділянках фронту нині справді відбуваються, скажемо так, цікаві події, в яких ЗСУ мають певний успіх. Зокрема, в районі Бахмута на Донеччині. За інформацією командувача Сухопутних військ Олександра Сирського, там армія рф не змогла втримати натиск Сил оборони та відступила (поки що) десь на 2 кілометри.

Але повернімося до згаданого засідання Альянсу.

“Я вчора отримав лист від українського Головнокомандувача, нашого друга Валерія Залужного, що його участь навіть через відеоконференцію є неможливою з огляду на складну оперативну ситуацію в обороні проти російської агресії”, - повідомив керівник ВК НАТО адмірал Роб Бауер.

Натомість у Брюсселі був представник України при НАТО генерал-майор Сергій Салкуцан, якому доручили, зокрема, “проінформувати партнерів про ситуацію на місцях, де тривають бойові дії”.

Здавалося б, наче усе зрозуміло, нічого страшного не трапилося. Проте деякі мережеві конспірологи так не вважають, і стверджують, що це “фактично демарш України через прогнозовану відмову нашій державі у членстві в Альянсі на саміті у липні”. Пряма цитата: “Битву за Вільнюс, де вирішуватимуть долю України, нам, схоже, виграти не вдасться”.

Після цього — полилася хвиля хейту в бік Головкома. Мовляв, як так — Залужний мав відкласти усі справи військові набік і таки вилетіти 10 травня до Брюсселя. Пряма цитата: “Формально повідомили, що Залужний зайнятий на фронті, так само як і місяць-два-три тому, продовжує готувати контрнаступ. Тобто, він не знайшов часу в піковий момент. (...) Через екстраординарну ситуацію Залужний мав змогу керувати ЗСУ не тільки з Брюсселя, а з будь-якої точки планети за допомоги спецзв'язку, постійно перебуваючи при цьому на прямій лінії з Президентом”.

Щонайменше, це все дивно. Україна веде не бачену досі у світі війну з якого боку не аналізуй: ядерна держава-терорист, яка розтоптала всі принципи світової безпеки, непорівнянність стартових потенціалів агресора і жертви агресії, небачені досі жорстокість і підлість нападника… Плюс, до того ж, кількість різних військових "гаджетів" та технологій, яка не піддається обліку і яку треба було б освоювати в максимально стислі термінами. Знову підкреслимо: це перша така війна в історії світу. Тож експериментувати з "командуванням онлайн" під час вирішальної битви – це як мінімум нерозумно.

“Укрінформ” поцікавився в експертів, що вони про все це думають. Щонайперше — про “випади” у бік Залужного.

Головком усе зробив правильно

Щоб зрозуміти важливість перебування Залужного на засіданні Військового комітету НАТО, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Павло Лакійчук розповів нам таке: “Альянс має виробляти нові стратегії забезпечення безпеки в євроатлантичному просторі, а основним подразником, дестабілізуючим фактором в Європі виступає агресивна політика росії. Для напрацювання рекомендацій керівним політичним органам НАТО щодо заходів, необхідних для забезпечення колективної оборони країн-членів НАТО, військовим альянсу вкрай потрібно врахувати досвід України у відбитті російської агресії, наша оцінка перспектив російсько-українського протистояння на фронті, планів ЗСУ щодо відбиття агресії. Але чи вкрай необхідна для цього присутність на засіданні Головнокомандувача ЗСУ? Головком - не політична фігура”.

За визначення напрямків оборонної політики в Україні відповідає Міністерство оборони. Головнокомандувач же організовує підготовку Сил оборони до їх бойового застосування та здійснює безпосереднє керівництво ними в ході бойових дій.

“Сьогоднішня ситуація на фронті, підготовка оперативно-стратегічної операції вимагають від командувача максимальної самовіддачі тут і зараз”, - наголосив пан Лакійчук.

Що ж до інформування партнерів “про останній розвиток ситуації на місцях, де українці воюють за те, що за правом їм належить”, то з цим цілком може справитись член Місії України при НАТО - військовий представник при НАТО - це його компетенція і функціональні обов'язки.

Замість Валерія Залужного у Брюсселі був представник України при НАТО генерал-майор Сергій Салкуцан
Замість Валерія Залужного у Брюсселі був представник України при НАТО генерал-майор Сергій Салкуцан

“Переконаний, що генерал-майор Сергій Салкуцан з поставленими задачами справляється на вищому рівні. Сергій Миколайович — грамотний офіцер і підготовлений штабіст. Тож облизня тим, хто хоче "впіймати хайп" на смаженій новині”, - додав військовий аналітик.

А заяви про те, що відсутність Залужного в Брюсселі це “демарш України через прогнозовану відмову нашій державі у членстві в Альянсі на саміті у липні” свідчать ще й про необізнаність таких "інсайдерів" з організацією прийняття рішень в НАТО, нерозуміння ними "політичної кухні" Альянсу.

“Та, власне, і про незнання того хто за що відповідає в наших власних Силах оборони”, - підкреслив Павло Лакійчук.

Тим часом полковник запасу ЗСУ Роман Світан акцентує, що та оперативна обстановка, яка зараз на лінії фронту змінюється, а змінюється буквально кожні кілька хвилин, — це якраз за рахунок наших наступальних дій. Тому однозначно начальник Генштабу має бути на прямому зв’язку, під повним контролем тримати оперативну обстановку.

“І правильно зробив, що не поїхав. Це всі прекрасно розуміють. Це правило ведення бойових дій”, - зазначив військовий експерт.

За його словами, від Залужного дуже багато залежить. Саме він не тільки керує, він приймає рішення щодо переключення деяких потоків. Це теж дуже важливо. Тут треба враховувати час - секунди, хвилини, максимум - десятки хвилин… Чим ближче командувач і начштабу до фронту, до місць приймання рішення, тим краще.

“Залужному є ким замінити свою участь у цих форумах. Ну і, звісно, наші партнери прекрасно це розуміють”, - стверджує Роман Світан.

Це не демарш України

Якщо Залужний не приїхав у Брюссель фізично, то чи міг хоча б доєднатися до засідання по відеозв’язку буквально на 10 хв? Можливо міг, а можливо — ні. Експерти не виключають, що саме в цю мить Головком вирішував нагальні фронтові питання.

“Де і чим саме займався Головком в момент проведення засідання Військового комітету НАТО нам достеменно не відомо. І це цілком нормально. Адже Україна наразі перебуває у дуже відповідальній фазі війни, коли одне необережне чи не до кінця вивірене рішення може призвести до трагічних наслідків, - коментує дипломат Вадим Трюхан. - На мою думку, усвідомлюючи це, Залужний вирішив не відволікатися від управління військами”.

Водночас, продовжує він, слід чітко розуміти, що присутність генерал-майора Сергія Салкуцана, який є найвищою військовою посадовою особою місії України при НАТО, свідчить про те, що про відсутність Залужного нашим партнерам було відомо заздалегідь.

“Відтак немає жодної сенсації. Впевнений, що вони поставилися до такого рішення з розумінням”, - каже пан Трюхан.

Подібним чином висловився Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента”: “Чи міг він включитися хоча б на 10 хвилин, і чи була в цьому нагальна потреба? Я не знаю. Про це треба запитувати Ганну Маляр і керівництво ЗСУ. Але те, що зараз нагальних справ на фронті більш ніж забагато — це факт. І так, представницька зустріч в НАТО символічно і статусно важлива, але навряд чи вона вирішує нагальні для нас питання саме на зараз”.

Отже, це не демарш? А загалом — чи справді із самітом так вже НАТО нічого не складається, невже партнери знову відбудуться загальниками? Яка насправді ситуація з підготовкою до “липневого” Вільнюса, що взагалі прогнозується?

“Ні, це не дипломатичний демарш. Не вигадуймо зраду і проблему там, де її немає. Нам ніхто не обіцяв членство в НАТО вже на Вільнюському саміті НАТО, навіть офіційного запрошення до НАТО, як у випадку з Фінляндією і Швецією минуло року, теж не обіцяли. Навпаки, постійно повторюють, що поки йде нинішня Велика війна ці питання не можуть вирішуватись. НАТО не збирається воювати з росією в Україні. Це величезний ризик ядерної війни”, - нагадує пан Фесенко.

Політолог прогнозує, що у Вільнюсі буде обговорюватись й, він сподівається, буде конкретно вирішуватись питання про те, коли саме після завершення нинішньої війни, а також в яких формах, розпочнеться процедура вступу України до НАТО.

“Багато в чому це залежить від того, як саме і на яких рубежах завершиться війна. Якщо у Вільнюсі буде публічно заявлено, що відразу після завершення нинішньої війни розпочнуться офіційні переговори про членство України в НАТО, то це буде майже максимум, на що ми можемо зараз розраховувати”, - вважає експерт.

А це — думка Вадима Трюхана: “До саміту НАТО у Вільнюсі залишається рівно 2 місяці. Нічого ще не вирішено, проекти рішень лиш готуються. Говорити про якийсь дипломатичний демарш, особливо коли йдеться не про відсутність, наприклад, глави місії при НАТО чи міністра закордонних справ, а про військового керівника найвищого рівня, абсолютно недоречно”.

Водночас нагнітання ситуації виглядає, як мінімум, дивно, каже дипломат. Адже з самітів НАТО ніхто членства не привозить. Ніколи.

“Політичне рішення про те, що та чи інша держава стане членом — так. До речі, так було у випадку України та Грузії у 2008-му році. Підписаний протокол про вступ — так. Як у випадку з Фінляндією і Швецією минулого року. Але саме членство стає реальністю після ратифікації всіма державами-членами НАТО відповідного протоколу”, - нагадує пан Трюхан.

Він прогнозує, що Україна буде присутня на Вільнюському саміті на високому рівні. Проте не факт, що вдасться вийти на підписання документа про приєднання до НАТО, адже все-таки обставини специфічні, ніколи раніше держави, що воюють, не набували членства в Альянсі безпосередньо під час гарячої стадії війни.

“Проте на якесь політичне рішення щодо часових рамок виходу на підготовку і підписання такого документа, вийти є всі шанси. І вони, на мою думку, цілком реалістичні”, - резюмував Вадим Трюхан.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-