Битва за Україну. День чотириста тридцять сьомий

Битва за Україну. День чотириста тридцять сьомий

Укрінформ
Повітряні сили підтвердили, що українська ППО із системи Patriot вперше збила російську ракету «Кинджал». Україна повернула 45 захисників «Азовсталі», які перебували в полоні

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста тридцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 6 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Українська ППО збила російську ракету "Кинджал" - Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.  Ракету було збито із системи Patriot, сталось це під час нічної атаки 4 травня у небі Київщини.

-   Чарльз ІІІ офіційно став королем Великої Британії, 6 травня він був коронований на престол під час традиційної церемонії - Reuters. Перша леді України Олена Зеленська та Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль перебувають на церемонії коронації Чарльза III у Вестмінстерському абатстві в Лондоні. Про короля Великобританії дивись в інфографіці. Поліція заарештувала учасників антимонархічної групи "Республіка", а також інших протестувальників, які зібралися серед натовпу під час урочистої процесії в центрі Лондона.

ЦИТАТИ ДНЯ

Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «Піхота – це основа війська. Стрілецькі, механізовані, мотопіхотні, гірсько-штурмові підрозділи щоденно, у важких боях, гідно дають відсіч російським загарбникам. Ви - приклад стійкості, відваги, братерства та незламності духу. Ви зустрічаєте противника в окопах та на спостережних пунктах. Ви вгризаєтеся в землю на передніх рубежах. Ви зупиняєте наступи ворожої техніки. Ви не маєте страху, бо дивитеся в очі ворогу. Під дощем і снігом, артобстрілами та авіаударами - ви бороните Україну. Дякую кожному! Честь і повага Вам!».

Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чехії: «Нам потрібно, щоб Україна повністю відновила свою територіальну цілісність і кордони від 1991 року, включно із Кримом. Щойно Крим буде звільнений, це буде серйозним ударом по російському імперіалізму, якого нам потрібно позбутися, тому що він ставить під загрозу безпеку Європи»

Мая Санду, президент Молдови: «Я не вірю, що вони (росіяни – ред.) зупинилися б на кордоні. Сьогодні ми в безпеці лише завдяки Україні. Вони хочуть повернути старі часи. А ми цього не хочемо».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Міноборони підтвердило, що 5 травня, ввечері окупанти вдарили по Бахмуту фосфорними боєприпасами. У пресслужбі Сил спеціальних операцій ЗСУ заявили, що їхні підрозділи продовжують боронити місто. 6 травня Сили спецоперацій показали відео з палаючого Бахмута, в якому нібито росія використала фосфорні боєприпаси.

-   Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин повідомив, нібито передасть позиції своїх бойовиків у Бахмуті воякам Рамзана Кадиров – ЗМІ. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала не шукати в заявах російських ватажків глибоких. 5 травня Пригожин у листі до керівництва Міноборони рф заявив, що виведе найманців ПВК "Вагнер" з Бахмута з 10 травня.

-   У тимчасово окупованому Джанкої на Кримському півострові 6 травня вранці прогриміли вибухи, окупаційна влада повідомила про роботу ППО - ЗМІ. На  Кримському мосту зранку розвертали машини, за офіційною версією так званого Мінтрансу Криму, рух перекрили з технічних причин.

-   Повітряні сили України у ніч на суботу знищили вісім ударних дронів «Shahed-136/131» - повітряне командування "Схід".

-   Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час телефонної розмови поінформував голову Об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі про підготовку армії до звільнення українських територій – ЗМІ.

***

-   Україна повернула 42 захисники та троє захисниць «Азовсталі», які перебували в полоні - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента. Серед звільнених 35 рядових і сержантів, 10 офіцерів.

-   Рашисти повідомили про зупинку роботи всіх блоків Запорізької АЕС -  Іван Федоров, міський голова Мелітополя. В Енергоатомі поідомили, що заяви російських пропагандистських ресурсів про зупинку роботи всіх блоків Запорізької АЕС не відповідають дійсності, змін у роботі станції немає.

-   У російському полоні перебуває декілька сотень жінок-військових. Україна вимагає їх повернення без жодних обмінів, як передбачено Женевською конвенцією

-   Вороги з РСЗВ "Град" обстріляла Нікополь. Є влучання по промисловому підприємству, 5 постраждалих - Сергій Лисак, голова Дніпропетровської ОВА.

-   Агресор за минулу добу здійснив 71 обстріл Херсонської області. З  літака Су-35 завдано удару КАБ по Глухову Сумської області; на Донеччині завдано ударів по двох заводах, дитсадку та понад 20 багатоповерхівках; завдано 104 удари по населених пунктах Запорізької області. Внаслідок ударів 5 людей загинуло, 13 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський присвоїв звання Героя України полковнику Сергію Січенку та посмертно — капітану Валерію Глєбову – сайт президента.

-   6 травня українські піхотинці відзначають професійне свято – День піхоти ЗСУ, яке було встановлене у 2019 році тодішнім президентом Петром Порошенком. Президент Володимир Зеленський від імені українського народу подякував піхотинцям за звитягу та самовіддане виконання військового обов’язку, мужність, стійкість і самопожертву у боях з російським агресором. Зеленський підписав указ про нагородження відзнакою "За мужність та відвагу" трьох бригад Сухопутних військ ЗСУ.

-   Кабінет міністрів 5 травня схвалив зміни до законопроєкту «Про військовий обов'язок та військову службу», зменшивши граничний вік призовників на військовому обліку з 27-ми до 25-ти років - Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді. Тепер законопроєкт має розглянути Верховна рада.

-   Від початку пандемії в Україні було виявлено понад 5,5 млн випадків захворювання, зокрема, майже 416 тисяч – серед дітей - МОЗ. Внаслідок хвороби померло 112 268 людей (із них 89 – діти, 1256  – медичні працівники). 

-   Станом на ранок 6 травня рівень води у Дніпрі в Києві біля мосту "Метро" становить 9 308 см, що на 5 сантиметрів вище, ніж минулої доби – ДСНС.

***

-   З початку 2023 року на теплоелектростанціях ДТЕК вироблено майже 4,5 млрд кВт/год електроенергії, чого вистачить для споживання близько 1,5 млн родин протягом року – пресслужба ДТЕК

-   Міністерство економіки розпочало збір коштів на гуманітарне розмінування через фандрейзингову платформу United24 – Мінекономіки.

-   За тиждень з 1 по 5 травня Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку 274,7 млн доларів і купив 15,78 млн доларів - НБУ. Від початку 2023 року Нацбанк купив 3,18 млрд доларів 80,85 та продав 8,89 млрд доларів

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Прем’єр-міністри України та Великої Британії Денис Шмигаль і Ріші Сунак обговорили підготовку до Конференції з питань відновлення України, що відбудеться цьогоріч у Лондоні – тг-канал Шмигаля.

-   Президентка Єврокомісії, яка перебуває у Лондоні з нагоди коронації короля Чарльза ІІІ, зустрілася з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. Сторони обговорили подальшу підтримку ЄС для України – ЗМІ.

-   Польща вимагатиме включення в одинадцятий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії заборони на імпорт російської сільськогосподарської продукції до Європи - Анджей Садось, постійний представник Польщі при ЄС. Єврокомісія ніколи не пропонувала країнам ЄС запроваджувати санкції на продовольчі товари з Росії, пояснюючи це загрозою глобальній продовольчій безпеці.

-   Швейцарська компанія Global Сlearance Solutions (GCS) заявила про наміри протягом цього року поставити в Україну близько 20 машин територій - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

ВОРОГ

-   У російському Нижньому Новгороді підірвали авто, в якому перебував активний прихильник агресії рф проти України, російський письменник Захар Прилєпін. Водій загинув, а Прилєпін, за деякими даними, отримав важкі поранення – росЗМІ. Партизанський рух заявив у своєму Телеграм-каналі про причетність до замаху. Офіційна представниця МЗС рф  захарова у зв’язку із вибухом авто письменника заявила про «пряму відповідальність США і Британії».

-   У москву для захисту від дронів почали поставляти додаткові С-400, “Панцирі” та арктичні машини, після ураження невідомими БПЛА головної резиденції путіна у кремлі – ЗМІ.

-   Міноборони рф планувало дискредитувати главу ПВК "Вагнера" пригожина - Washington Post з посиланням на злиті секретні документи США. пригожин благав путіна продовжити набирати найманців у в'язницях (після того, як міноборони заборонило йому це робити - ред.), навчати нещодавно мобілізованих і сприяти вербуванню іноземних бойовиків, особливо афганців. Путін,у відповідь, звелів пригожину самому вирішувати ці питання з міноборони, фактично ставши на бік своїх генералів.

-   Шість російських регіонів, тимчасово окупований Крим і 21 місто скасували паради до Дня Перемоги 9 травня з міркувань безпеки - Міністерство оборони Великої Британії.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-