Незламні, нескорені, неспинні — легендарні: “Азову” — 9 років

Незламні, нескорені, неспинні — легендарні: “Азову” — 9 років

Укрінформ
Люто ненависний ворогам і один з улюблених у народі: “Укрінформ” розповідає про “Азов” — символ українського спротиву

5 травня для “Азову” особливий день — йому виповнюється 9 років. З військового формування, створеного у 2014 році, він перетворився на цілий рух зі своїми символами, традиціями, ідеологією. Бійців "Азову” по праву можна назвати гордістю українського війська, які навіки вписали свої імена на сторінках сучасної національно-визвольної боротьби.

Це — сталеві воїни “Азовсталі”. Весною 2022-го в оточеному Маріуполі, під безперервними бомбардуваннями та обстрілами, в нелюдських умовах, майже без їжі, води й медикаментів — “азовці”, разом з бійцями 12-тої бригади Нацгвардії України, 36-тої окремої бригади морської піхоти, прикордонниками, поліцейськими, добровольцями, протягом 82 днів відтягували сили росіян на себе, даючи Україні критично необхідний час на формування резервів, перегрупування сил, отримання допомоги від партнерів. Загалом тоді було знищено 6 тисяч окупантів, зокрема одного генерала, а ще — 78 танків, понад 100 одиниць бронетехніки.

“Рік тому ми зустрічали цей день в повному оточені на заводі «Азовсталь», без найменшої надії та розуміння, що буде далі. А чи настане завтра? Безумовно настане. Ніхто не вірив, що це можливо. Багато хто поховав нас ще за життя. Але ми продовжували бій за Україну. Мало хто вірив, що підрозділ, як Фенікс повстане з попелу і знову стане в стрій Сил оборони України. Але сьогодні ми знову в строю. Сьогодні перед нами стоять нові задачі та нові виклики, з якими ми обов’язково впораємося. Ця війна не закінчиться, поки ми не повернемо всіх хлопців та дівчат з полону, поки не поховаємо всіх полеглих бійців з почестями та не відновимо кордони України 1991 року!” - саме з такими рядками у річницю заснування “Азову” звернувся його командир Денис “Редис” Прокопенко, нині інтернований на території Туреччини разом з іншими командирами оборонців Маріуполя.

"Азов" продовжує воювати...

Від «чорних чоловічків» до бригади у складі Нацгвардії

“‎Азов” було створено 5 травня 2014 року в Бердянську (Запорізька область) як батальйон патрульної служби міліції особливого призначення МВС України. Пізніше він був розширений до полку (окремий загін спеціального призначення) Національної Гвардії України зі штаб-квартирою в Маріуполі.

Станом на зараз “Азов” є 12-ю бригадою “Гвардії Наступу” в системі МВС.

Предтечею батальйону “Азов” вважається “Чорний Корпус” – партизанський загін Харківщини, кістяк якого становили переважно жителі Сходу. Націоналісти в чорній уніформі (звичайному одязі охоронців) весною 2014 року влаштовували рейди та “виховували” проросійську агентуру. Про ефективність цих “чорних чоловічків” можна судити за їхніми справами – Харків не пішов шляхом Донецька чи Луганська, хоча тоді у місті було по-справжньому тривожно: міліція повністю самоусунулася, СБУ – наче не існувало, з'явилися блокпости з російськими прапорами, сепаратисти патрулювали вокзал, ловили україномовних людей, били їх, калічили.

На фото -
На фото - "чорні чоловічки" у травні-2014. Світлина постановочна, але партизани на ній справжні

“Ми почали в Луганську, Харкові, Бердянську, у Донецькій області - моталися по всій Східній Україні, пробуючи погасити хвилю сепаратизму. Це і був зародок "Азову"”, - згадував в одному зі своїх інтерв’ю Андрій Білецький. Саме він був першим командиром та засновником на той час ще батальйону “Азов”.

Згодом, другим командиром вже полку став друг «Черкас» - Ігор Михайленко (2014-2016).

Третім командиром був — Максим Жорін, друг «Мосе» (2016-2017).

А згодом четвертим командиром — уже згаданий Денис Прокопенко, друг «Редіс» (2017-понині).

Чотири командири полку АЗОВ. Зліва направо: Ігор Михайленко “Черкас”, Денис Прокопенко “Редіс”, Андрій Білецький, Максим Жорін “Мосе”
Чотири командири полку АЗОВ. Зліва направо: Ігор Михайленко “Черкас”, Денис Прокопенко “Редіс”, Андрій Білецький, Максим Жорін “Мосе”

Слід відзначити, що "Азов" став першим в Україні підрозділом, який перейшов на стандарти НАТО й заслужив репутацію сили, з якою потрібно рахуватися. У його структурі — танковий та артилерійський підрозділи, підрозділи моторизованих стрільців, військової розвідки, інженерна служба, а також снайперський, медичний і транспортний підрозділи.

Чисельність:

  • жовтень 2014 року: 800 військовослужбовців;

  • лютий 2022 року: 1300 військовослужбовців;

  • грудень 2022 року: 1500 військовослужбовців.

Участь "Азову" у бойових діях

«Азовці» звільняли Маріуполь у червні 2014-го, брали участь в боях під Іловайськом. Потім вони обороняли Маріуполь, здійснювали наступ на Широкине у лютому 2015 року. «Азов» відомий і тим, що ефективно виконував завдання в районі проведення АТО, а згодом і в межах операції Об’єднаних сил. Зокрема, силами підрозділу проведено успішну Павлопіль-Широкінську операцію у 2015-му, виконано низку успішних бойових завдань у районі Світлодарської дуги.

У 2016 році "Азов" брав участь у посиленні охорони громадського порядку в Одесі, згодом частину полку відвели для охорони блокпостів у Запоріжжі.

Від осені 2016 "азовці" виконували різноманітні бойові завдання з протидесантної оборони на узбережжі Азовського моря.

У 2022-му полк став міццю оборони Маріуполя та “Азовсталі”. Понад 80 днів “азовці” та суміжні підрозділи чинили потужний спротив армії рашистів. Ворог кидав у жорстоку атаку все що мав, але азовці вистояли.

20 травня 2022 року з метою збереження життів Верховний Головнокомандувач наказав припинити оборону Маріуполя. Полк виконав своє завдання. Втім, “азовці” не склали зброю перед окупантами, а вкотре показали свої найвищі ідеали звитяги, мужності та честі: усі бійці з "Азовсталі" перед виходом віддавали зброю своєму командиру Прокопенку, а він тиснув їм руку і дякував за службу.

Вшанування

5 жовтня 2022 року, вулицю Маршала Малиновського на Оболонь в Києві, перейменували на вулицю Героїв полку «Азов».

20 жовтня 2022 року, вулицю Гвардійську в Дрогобичі Львівської області було перейменовано на вулицю Героїв Азову.

Чим “Азов” є сьогодні?

За 9 років через “Азов” пройшли тисячі людей. Ці ветерани отримали бойовий досвід, засвоїли азовські принципи. 24.02.22 вони взяли до рук зброю, кожен з них створив підрозділ в тому регіоні, де перебував...

На сьогодні “азовських” підрозділів існує багато. Наводимо лише короткий перелік найбільших з них:

  • Третя Окрема Штурмова Бригада (3 ОШБр) Сухопутних військ. Спершу розпочинався як загін територіальної оборони “АЗОВ”, що захищав столицю. З квітня 2022 року на його основі утворилась тактична група ССО “АЗОВ-Київ”. Формування воювало на Півдні України, на шевронах бійців було зображено три мечі − в памʼять про монумент на базі полку “АЗОВ” в Урзуфі (це біля Маріуполя, - Ред.). Після розширення на його фундаменті постала 3-тя Окрема Штурмова Бригада, яка зараз воює у Бахмуті. Символіка − “Ідея Nації”.

Польові шеврони ССО “АЗОВ-Київ” (зліва) та 3 ОШБр (справа)
Польові шеврони ССО “АЗОВ-Київ” (зліва) та 3 ОШБр (справа)
  • ССО “АЗОВ-Харків”. Ще одна тактична група в складі Сил Спеціальних Операцій. Бійці брали участь у знаменитому Харківському контрнаступі. Їхня символіка схожа із київським загоном, відрізняється лише написом “Харків” на шевронах.

Шеврон ССО “АЗОВ-Харків”
Шеврон ССО “АЗОВ-Харків”
  • KRAKEN. Спецпідрозділ у системі Головного управління розвідки Міністерства оборони перевищує розміри полку. Про їхні військові звитяги уже знімають фільми та пишуть дослідження. Командири та кістяк формування − азовці, а самі кракени разом зі своїми символами використовують шеврони “AZOV” з написом латиницею (та логотипом KCP, тобто “Kharkiv City Patriots”, спільноти футбольних вболівальників).

Офіційний шеврон спецпідрозділу “KRAKEN” (зліва) та неофіційний азовський нарукавний знак, що також використовується бійцями (справа)
Офіційний шеврон спецпідрозділу “KRAKEN” (зліва) та неофіційний азовський нарукавний знак, що також використовується бійцями (справа)
  • ССО “Любарт”. Окремий загін спеціального призначення в системі Сил Спеціальних Операцій. Сформований із добровольців на Волині. Назву отримав на честь князя Дмитра Любарта, засновника Луцького замку. Станом на зараз також воюють на Бахмутському напрямку. Шеврон − коронований череп з підписом “Мертві смерті не бояться”.

Шеврон ОЗСП ССО “Любарт”
Шеврон ОЗСП ССО “Любарт”
  • 98 батальйон тероборони “АЗОВ-Дніпро”. Бійці з “Ідеєю Nації” на своїх зелених шевронах із перших днів повномасштабної війни тримали фронт на півдні України. Наприкінці 2022 року, після розширення, стали 1-м механізованим батальйоном 3 ОШБр.

Шеврон 98 батальйону, неофіційно відомого як “АЗОВ-Дніпро”
Шеврон 98 батальйону, неофіційно відомого як “АЗОВ-Дніпро”
  • TERRA. Підрозділ розвідки Збройних Сил України. Найбільш технологічно підковані, на війні вони використовують БПЛА для коригування вогню артилерії та РСЗВ. Обороняли Київ, брали участь в операції з деокупації Херсона. Зараз є частиною 3 ОШБр, воюють у Бахмуті.

Шеврон підрозділу аеророзвідки TERRA
Шеврон підрозділу аеророзвідки TERRA

Загалом — вв мережі можна знайти фото шевронів “АЗОВ-Прикарпаття”, “АЗОВ-Полтава”, “АЗОВ-Запоріжжя” та інших, які отримали назву від географічного місця формування, проте воюють вони й на Сході, й на Півдні України. Жодна з “азовських” бойових одиниць не перебуває в тилу.

За останній рік полк "Азов" став справжнім символом Незламності української Нації”

В коментарі Укрінформу політолог-міжнародник Максим Ялі заявив, що готовність боротися за Батьківщину до останнього, не жаліючи ні себе, ні ворога — стійкість та незламність “азовців” вразили не лише українців, але й увесь світ.

“І це при тому, що російська пропаганда вкладала величезні кошти в їх дискредитацію і, на жаль, досягла певних результатів навіть у США. Але під час облоги Маріуполя та "Азовсталі", коли його бійці та командири виходили на прямий зв’язок, вільно спілкувалися англійською мовою, демонстрували свою людяність, рятуючи і допомагаючи цивільному населенню, відбулися неймовірні трансформації у їх сприйнятті по всьому світу. Вони стали справжніми Героями для сотень мільйонів людей”, - наголосив пан Ялі.

Азов" - бойовий підрозділ котрий майже одразу став легендарним”

“На відміну від багатьох відомих батальйонів котрі сформувалися в 2014 році і згодом влилися до інших підрозділів ЗСУ та Нацгвардії, батальйон "Азов" зумів не лише залишитися, але і вирости до полку, окремого загону спеціального призначення, а тепер вже і бригади Національної гвардії України. В лютому 2024 року з ветеранів полку "Азов" було сформовано однойменний підрозділ територіальної оборони котрий активно боронив Київ. Згодом його реформували в полк "ССО Азов" у складі Збройних Сил України. Нині це 3-тя окрема штурмова бригада ЗСУ”, - нагадує політичний експерт Євген Савісько.

Унікальне явище, каже він, коли з одного батальйону виросли дві окремі бригади: одна у складу НГУ, інша у ЗСУ. І головне, що всі вважають себе “азовцями”.

“Саме бійців "Азову" котрі опинилися в полоні після легендарної оборони Маріуполя, найменше серед повернутих на Батьківщину по обміну полоненими. Ворог вкрай неохоче їх відпускає зі своїх лабет. І через це було влаштовано теракт в липні 2022 року на території колонії в Оленівці, де утримували захисників "Азовсталі". Точна кількість загиблих та поранених досі невідома, а та що називається — приблизна. "Азов"- символ Мужності. Незламності. Нескореності. Служіння нації. Відданості присязі. "Азов"- взірець. Честі. Гідності. Вірності. Самопожертви. Професіоналізму”, - підкреслив пан Савісько.

Я дякую кожному бійцю цього знаменитого Полку за 9 років невпинної боротьби”

“Якби мене попросили назвати військовиків знакових, сильних і надзвичайно надихаючих — це був би полк «Азов». І, безумовно, їх командир Денис Прокопенко «Редіс». Вся його історія варта великого байопіку в майбутньому — від діда карела на радянсько-фінській війні до ультрасів «Динамо». Як «викладач англійської мови» став командиром. Яка неймовірна жінка Катя стоїть за його спиною”, - каже журналіст Марина Данилюк-Ярмолаєва.

Минулого року, розповідає вона, коли зневіра і біль стискала горло людям найбільш витривалим і емоційно стійким — оборона Маріуполя і “Азовсталі” не давала впасти духом.

“Бо якщо наші герої в умовах облоги і безкінечних обстрілів могли опиратися, що нам тут на вільній землі розпускати соплі. Битися, вигризати зубами право на життя. Я дякую кожному бійцю цього знаменитого полку за 9 років невпинної боротьби. За «продирання» крізь міфи і стереотипи про нацистів з рогами і копитами. За те, що зуміли донести усьому світу, що такої мужності вони не знали. І не знатимуть довго. Я дякую кожному, хто віддав своє життя за те, щоб нас тисячами не скидали у ближні яри. Я прошу вибачення у кожної матері, яка не дочекалась сина живого чи мертвого із Маріуполя. Хто втратив рідну людину в Оленівці. Хто терпляче чекає з полону. Можливо, нині наших героїв менше в медіа, але вони є і справа їхня жива. Подякуйте їм мовчки. Подякуйте за Іловайськ, Маріуполь, Бахмут і за оборону Києва. Ми надто довго не цінили своїх героїв. Час їх цінити”, - резюмувала пані Данилюк-Ярмолаєва.

...Від себе ж додамо, що незабаром буде рік, як 721 Воїн «Азову» знаходиться у полоні. Про те, які звірства над ними чинять рашисти, що вони переживають щоденно — нам, звичайним цивільним, неможливо уявити. Тож не забуваймо про них!

Слава Україні! Слава ЗСУ! Слава Героям “Азову”!

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-