Битва за Україну. День чотириста двадцять восьмий

Битва за Україну. День чотириста двадцять восьмий

Укрінформ
Країни НАТО передали Україні вже понад 98% обіцяної бойової техніки та обладнання, а також підготували та озброїли більше 9-ти механізованих українських бригад

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста двадцять восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Союзники по НАТО та країни-партнери в рамках Контактної групи з оборони України під егідою США виконали вже понад 98% зобов’язань щодо постачання Україні бойової техніки та обладнання, що дозволить Україні продовжувати зусилля із звільнення територій - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.  Вже поставлено більш як 1550 броньованих машин, 230 танків, та інше обладнання, включаючи велику кількість боєприпасів. Усього ми провели тренування та оснастили більше 9-ти механізованих українських бригад. Це надасть Україні сильну позицію, щоб продовжувати повертати окуповані території.

-  Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію у якій визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації  – сайт ПАРЕ. Асамблея привітала видачу Міжнародним  кримінального суду ордера на арешт путіна, а також наголосила на необхідності покарання самопроголошеного президента білорусі лукашенка.

-  Профільний комітет Європейського парламенту з міжнародної торгівлі дав «зелене світло» для продовження ще на один рік заходів, що передбачають призупинення застосування увізних мит для українського експорту з метою підтримки економіки України в умовах російської агресії – сайт Європейського парламенту. Як очікується, проєкт доповіді буде проголосований у складі усього Європейського парламенту під час наступного пленарного засідання 8-11 травня.

ЦИТАТИ ДНЯ

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр; «Ми маємо амбітний план за два роки повністю бути готовими до вступу в ЄС. Впевнені, що переможемо у війні та звільнимо наші землі. Впевнені, що разом із нашими союзниками реалізуємо надзвичайну програму відновлення, яка принесе вигоду не лише Україні, але й Італії та всій Європі. The future starts today, not tomorrow».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Види зброї, що, як нам казали, «спровокує росію до ескалації», якщо вона буде поставлена в Україну, але цього не сталося: артилерія, РСЗВ, ППО, танки, ракети великої дальності. З F-16 також не буде цього. Надання Україні F-16 стримає росію, а не «спровокує» її. Час зробити цей крок»

Кая Каллас, глава естонського уряду: «Вони (українці. – ред.) подали заявку, і НАТО має відповісти на цю заявку. Якщо ми говоримо про надання Україні якихось гарантій безпеки, то єдина гарантія безпеки, яка справді працює, – це членство в НАТО. (…) Однак членство країни в Альянсі можливе тільки після завершення війни».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  У районі Вугледара знову з'явилася 155 бригада морської піхоти рф, яка була практично повністю знищена в лютому 2023 року під час спроб штурмувати місто - Олексій Дмитрашківський, речник Сил оборони Таврійського напрямку. Поблизу Крутої Балки ворог втратив близько 200 осіб убитими та пораненими, знищено 25 одиниць техніки.

-  До тимчасово окупованого Мелітополя заїжджають нові підрозділи окупаційної армії, зокрема, "кадирівці", також спостерігається постійний рух техніки, яка йде на запорізьку дільницю фронту - Іван Федоров, міський голова Мелітополя

-  14 000 українських військовослужбовців повернулися захищати свою Батьківщину після навчання у Великій Британії -  Ендрю Меррісон, молодший секретар Міноборони Британії

-  Зранку в Мелітополі стався вибух, внаслідок якого загинув колаборант Олександр Міщенко, який працював у правоохоронних органах - Іван Федоров, міський голова Мелітополя

***

-  Журналіст італійського видання La Repubblica Коррад Зуніно, який зазнав поранення на Херсонщині, ігнорував застереження українських військових та порушив правила поведінки представників ЗМІ в умовах бойових дій. Унаслідок таких дій загинув його український помічник - журналіст Богдан Бітік – ОК «Південь».

-  Вночі ворог атакував  Миколаїв 4 ракетами "Калібр" з акваторії Чорного моря, пошкоджень зазнали близько 40 будинків, з яких 22 - багатоповерхові, 1 людина загинула, 23 отримали поранення – міська рада.

-  Війська рф обстріляли с.Токарівка на Харківщині, постраждали працівники обленерго: 1 загинув 4 дістали поранення - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА

-  На Запоріжжі зросла кількість ворожих обстрілів, ворог завдав 83 удари за добу. відомо про двох загиблих мирних жителів – ОВА.

-  У Донецькій області російські війська за минулу добу вбили трьох мирних жителів, ще чотирьом цивільним завдали поранень – ОВА.

-  В Україні станом на ранок 27 квітня внаслідок повномасштабної агресії російської федерації загинули 470 дітей, ще 951 дитина зазнала поранень – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський обговорив із радником прем’єр-міністра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу посилення оборонної підтримки та закликав британців взяти лідерство у створені повітряної коаліції для України - пресслужба ОП.

-  Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провели телефонну розмову з головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі й радником президента США з питань національної безпеки Джейком Салліваном – ОП. Американську сторону було поінформовано про актуальну ситуацію на полі бою, можливі дії ворога та заходи, яких вживають сили безпеки й оборони України з метою звільнення українських земель

-  Житомирська обласна рада заборонила діяльність УПЦ московського патріархату на території області - облрада. Депутати ради ухвалили звернення до Верховної Ради щодо розгляду та якнайшвидшого ухвалення законопроєкту від 19 січня 2023 року №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» та від 23 листопада 2022 року №8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій».

-  В Україні станом на ранок 27 квітня залишаються підтопленими 704 домогосподарства і 98 будинків – ДСНС.

-  У селі Розвадів Стрийського району Львівської області вночі стався витік газу. Газопостачання до села тимчасово припинили. 29 осіб, зокрема 9 дітей, відселили до родичів - Максим Козицький, начальник Львівської ОВА.

-  У Дніпровському, Дарницькому та Деснянському районах столиці у період 2020-2023 роки було зареєстровано найбільше випадків захворювання людей на коронавірусну інфекцію - Сергій Чумак, головний державний санітарний лікар міста Києва. За останній тиждень у місті зареєстровано 1293 випадки COVID-19. Госпіталізували 158 людей, 12 людей померли. Одужали минулого тижня 1183 особи.

-  Вищий антикорупційний суд звільнив від кримінальної відповідальності народну депутатку від "Слуги народу" Маргариту Шол, яку НАБУ оголошувало в розшук -  пресслужба ВАКС. Шол обвинувачували у недостовірному декларуванні. Вона не вказала у декларації за 2020 рік відомості про оренду квартири на Печерську в Києві.

-  На автомобільних дорогах України у п’ятницю, 28 квітня, розпочнуть роботу 39 комплексів автоматичної фіксації правопорушень - Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України.  Ці комплекси працюватимуть на фіксацію найрозповсюдженішої причини ДТП - перевищення дозволеної швидкості руху. Розташування всіх комплексів - за посиланням.

***

-  У 2023 році інфляція сповільниться до 14,8%, а в наступні роки повернеться до однознакового рівня - Андрій Пишний, голова Національного банку України. Зниженню інфляції у поточному році сприятиме комбінований ефект здешевлення енергоносіїв на світових ринках, стриманий внутрішній попит, а також вплив монетарної політики НБУ.

-  Україна домовилась про покриття дефіциту бюджету на 2023 рік, але все ще потребує 14 млрд доларів на відновлення - Роксолана Підласа, голова комітету Верховної Ради з питань бюджету. Україна в цьому році стикнеться з безпрецедентним дефіцитом державного бюджету - у річному вимірі може скласти близько $42 млрд.

-  Національний банк покращив прогноз зростання економіки на поточний рік з 0,3% до 2% - голова Нацбанку. На початку січня у Нацбанку прогнозували, що у поточному році економіка зросте на 0,3%, у 2024 - на 4,1%, а у 2025 році - на 6,4%.

-  26 квітня компанія «Центренерго», яка знаходиться в управлінні ФДМУ, вперше в своїй історії розпочала експорт електроенергії, першим закордонним покупцем стала Молдова - пресслужба ФДМУ.

-  НАК «Нафтогаз України» закупила 1,6 млн кубометрів природного газу в приватних українських видобувників на Українській енергетичній біржі (УЕБ) - пресслужба компанії. Відповідно до результатів торгів середньозважена ціна купівлі ресурсу квітня у підземних сховищах газу (ПСГ) становить 10 972 грн за тис. куб. м без ПДВ, середньозважена ціна купівлі ресурсу травня на віртуальній торговій точці (ВТТ) склала 10 767 грн за тис. куб. м без ПДВ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на саміті Альянсу у Вільнюсі організація планує виступити з багаторічною програмою підтримки України – ЗМІ.

-  Керівництво Китаю має використати свій вплив, щоб змусити росію припинити її агресивну війну, відновити територіальну цілісність України та поважати її суверенітет як основу для справедливого миру - Ерік Мамер, речник Єврокомісії

-  Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Ватикані зустрівся з Папою Римським Франциском, обговорили формулу миру, а також допомогу у поверненні вивезених росією на свою територію українських дітей. Шмигаль передав Папі Римському фотоальбом про злочини росії в Україні – ЗМІ.

-  Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуває із візитом у Молдові - Ніку Попеску, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Молдови.

-  Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган провів телефонну розмову з путіним, під час якої йшлося про війну рф проти України та роботу «зернового коридору» - Директорат з комунікацій адміністрації президента Туреччини

-  У лісі поблизу міста Бидгощ, що у центрально-північній Польщі, знайшли уламки об’єкта військового призначення; журналісти дізналися, що це може бути ракета "повітря-земля" - RMF24. Сам факт знахідки об’єкта військового характеру вже офіційно підтверджений міністерством оборони Польщі. Пізніше стало відомо, що ракета входить до озброєння польської армії і навряд чи могла бути випущена з території іншої країни.

-  Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів зустріч з генеральним директором Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Цюй Дунюєм – МЗС. Сторони обговорили можливості надання технічної підтримки для сприяння експорту продовольства з України та підтримку розвитку гуманітарної програми «Зерно з України».

-  Військово-повітряні сили США відсторонили від виконання службових обов'язків двох командирів з підрозділу Національної гвардії, де служив обвинувачений у витоку секретної інформації Джек Тейшейра - Reuters. ВПС не назвали імена командирів.

-  Президент Туреччини Реджеп не мав серцевого нападу, а лише застуду. Поширювані повідомлення про нібито серцевий напад не відповідають дійсності - Фуат Октай, віцепрезидент Туреччини. Раніше у багатьох ЗМІ з’явилась інформація, що президент Туреччини знаходиться у важкому стані через інфаркт.

-  Президент Молдови Мая Санду звинуватила росію у втручанні у внутрішні справи Молдови на тлі майбутніх виборів глави автономного територіального утворення Гагаузія, де, за її словами, багато кандидатів були російськими агентами - Reuters

ВОРОГ

-  російське МЗС відхилило запит США на консульське відвідування 11 травня заарештованого в рф журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, пов’язавши це з невидачею віз російським журналістам для поїздки до Нью-Йорка на засідання Радбезу ООН - МЗС рф.

-  військове командування росії відправило у відставку заступника міністра оборони рф, генерал-полковника Михайла Мізінцева, відомого також як "м'ясник Маріуполя" – Медуза.  Офіційно цю інформацію не підтверджено.

-  росія «оголосила в розшук» командувача ВМС України віцеадмірала Олексія Неїжпапу - ТАСС. Адмірал заочно звинувачується за ст. 317 КК рф ("Зазіхання на життя співробітника правоохоронного органу"). За цією статтею передбачене покарання до довічного позбавлення волі.

-  Прессекретар пєсков прокоментував телефонну розмову президента Зеленського з лідером КНР Сі Цзіньпіном: «Ми готові вітати все, що може наблизити закінчення конфлікту в Україні і власне досягнення росією поставлених цілей» - росЗМІ.

-  російські чиновники хочуть "тихо" завербувати у 2023 році на війну з Україною більше 400 тисяч росіян. Здебільшого за рахунок контрактників із малозабезпечених сімей - The Washington Post

-  У звіті Федеральної служби державної статистики рф про ситуацію в промисловості за перший квартал не виявилося даних про видобуток нафти в росії - "Коммерсант".

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-