Битва за Україну. День чотириста двадцять п’ятий

Битва за Україну. День чотириста двадцять п’ятий

Укрінформ
ЄС погодився встановити договірні відносини з Україною в рамках Гаазької Конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Рада ЄС погодилася встановити договірні відносини з Україною в рамках Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах. Це рішення зробить Конвенцію важливим інструментом для сприяння міжнародній торгівлі - пресслужба Ради ЄС.

-   Всесвітня продовольча програма ООН готова допомогти ЄС позбутися надлишку українського зерна та доставити його до країн, які цього найбільше потребують – Politico

***

Зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі:

-   Міністри шукатимуть швидкій компроміс щодо порядку спільного замовлення боєприпасів для України на підприємствах оборонної промисловості, оскільки всі розуміють невідкладність цього питання -  Жозеп Боррель, Високий представник Європейського Союзу.

-   Міністри ЄС продовжать обговорювати санкції для рф, одинадцятий пакет ще не готовий, робота триває - Жозеп Боррель,

-   Міністри закордонних справ ЄС обговорять стратегію подальших відносин між ЄС і Китаєм – у контексті нещодавніх заяв одного з послів цієї країни щодо нібито відсутності правових підстав для існування держав, що утворилися після розпаду СРСР - Жозеп Боррель.

-   Дмитро Кулеба закликав європейських колег пришвидшити поставки зброї та боєприпасів, надати Україні у найкоротший термін більше броньованої техніки, танків і артилерійських систем, далекобійної артилерії та боєприпасів, зміцнити протиповітряну та протиракетну оборону України та інтегрувати її із сусідніми країнами ЄС, а також невідкладно розпочати навчання українських пілотів на F-16 та уможливити надання Україні бойової авіації західного виробництва - МЗС.

***

Візит Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука до Чехії:

-   Руслан Стефанчук зустрівся з головою Конгресу депутатів Іспанії Мерічель Батет Ламан'я. Він закликав усіма засобами посприяти досягненню консенсусу на підтримку заявки України на вступ до НАТО - ЗМІ.

-   Руслан Стефанчук запросив відвідати Україну всіх іноземців, які досі сумніваються в необхідності створення спеціального міжнародного трибуналу для російської федерації." – Укрінформ.

-   Руслан Стефанчук закликав голів парламентів країн Європейського Союзу визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу – Укрінформ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Нам неможливо відмовитися від Бахмута, тому що це (допоможе) розширити бойовий фронт і дасть російським військам і Вагнеру шанс захопити більше наших земель».

Кирило Буданов, очільник Головного управління розвідки Міноборони України: «Ми підходимо до знакової битви для новітньої історії України… Коли вона почнеться, це є таємницею. Але всі розуміють, що ми до цього наближаємось».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Українські війскові завдали 14 ударів по районах зосередження окупантів, відбили близько 60 атак ворога на трьох напрямках - Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському, збили 2 ворожих розвідувальних БпЛА типу “Мерлін” та 1 - “Орлан-10”, а також 8 дронів-камікадзе типу “Ланцет”. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 станції радіоелектронної боротьби противника - Генштаб ЗСУ.

-   У Севастополі пролунали вибухи, окупанти заявляють про атаку надводних безпілотників – Еспресо.

-   У Підмосков'ї виявили безпілотник нібито українського виробництва з 17 кг вибухівки. Припускають, що у БПЛА закінчилося пальне. – росЗМІ.

-   Будівництво російськими окупантами фортифікаційних споруд в тимчасово окупованому Криму свідчить не лише про підготовку до контрнаступу Сил оборони України, а й про бажання загарбників відмити гроші - Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь».

-   росіяни на території України перейшли в позиційну оборону, і єдині місця на фронті, де відбуваються їхні спроби наступу, – це Бахмут, а також спроба охопити з півночі Авдіївку та локальні бойові дії в Мар'їнці. Загрози захоплення Вугледара немає - Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони.

-   Ситуація на ділянці українсько-білоруського кордону залишається повністю контрольованою. Кількість угруповання не змінюється протягом останнього часу. І немає тенденцій до збільшення - Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

***

-   За минулу добу противник 83 рази обстріляв Херсонську область. Місто Херсон ворог обстріляв 3 рази. Дві людини загинули, шестеро дістали поранення - Олександр Прокудін, голова Херсонської обласної військової адміністрації

-   За добу російські загарбники вбили двох цивільних у Бахмуті - Павло Кириленко, начальник Донецької обласної військової адміністрації.

-   Ворог атакував з артилерії  20 населених пунктів на Запоріжжі - 94 обстріли за добу, один ракетний, 4 авіаудари, 3 із РСЗВ та 10 із застосуванням БПЛА. Поранення отримала одна людина - Юрій Малашко, начальник Запорізької ОВА.

-   Загарбники перекинули підрозділи спеціального призначення на лінію Сватове – Кремінна - Інституту вивчення війни.

-   російські війська перекидають під Авдіївку танкову бригаду, яку найближчим часом використовуватимуть для наступу на позиції Сил оборони - Олексій Дмитрашківський, керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

-   Українські прикордонники за допомогою технології розпізнавання обличь, яку надала компанія Clearview AI, змогли ідентифікувати 50 осіб, причетних до викрадення дітей з України. Clearview AI використовували для ідентифікації громадян на блокпостах. Програмним забезпеченням вже користуються 14 українських державних органів - Хоан Тон-Тхат,  CEO компанії Clearview AI.

-   На тимчасово окупованих територіях Запоріжжя загарбники передають дані 14-річних дітей до єдиного реєстру військового обліку рф для вручення у подальшому електронних повісток – ЗМІ.

-   Україна за час повномасштабної війни звільнила з російського полону 2 238 осіб, 140 із них є цивільними - Володимир Зеленський, Президент України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський зустрівся в Житомирі з Прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас. Нагородив її орденом Ярослава Мудрого – Укрінформ.

-   Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас під час зустрічі з Президентом України наголосила, що помилково вже вважати перемогою ордер Міжнародного кримінального суду на арешт путіна за депортацію дітей. Має відбутися міжнародний трибунал, який дозволить притягнути до відповідальності лідерів росії – тих, хто ухвалив рішення атакувати Україну, без цього не буде жодних перемог - Укрінформ

-   Президент Зеленський і Прем’єр-міністр Естонї Кая Каллас підписали Спільну декларацію щодо підтримки української Формули миру, створення трибуналу проти росії, підтримку членства України в ЄС і НАТО, а також координації дій для гарантій безпеки до членства в альянсі – Офіс Президента України.

-   У МЗС відреагували на угорські заяви про «дозвіл росії» для вступу України у НАТО. Україна має суверенне право вільно обирати засоби безпеки, не потребує дозволу росії, аби стати членом Альянсу – Олег Ніколенко, речник МЗС України.

-   В Україні залишаються підтопленими 1 тисяча 201 домогосподарство і 208 будинків, гідрологічна ситуація контрольована. Спостерігається тенденція до зниження темпу підняття рівня води у річках на півночі України - ДСНС.

***

-   Президент України підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури» (закон № 7616), який передбачає створення Єдиної державної електронної системи управління галуззю, запроваджує механізм декларування права на рибальство в електронній формі -  пресслужба Державного агентства меліорації та рибного господарства України.

-   Національний банк України протягом тижня продав на міжбанківському валютному ринку 560,07 млн дол. США - Нацбанк.

-   «Нафтогаз» провів переговори з великими американськими нафтовими групами ExxonMobil, Halliburton та Chevron щодо енергетичних проєктів, передусім з видобутку газу, в Україні. Планується незабаром підписати контракт з Halliburton, який допоможе збільшити видобуток сланцевого газу до 13,5 млрд кубометрів - Financial Times.

-   Енергосистема працює із резервом потужності, повністю забезпечуючи потреби споживачів, енергетики продовжують ремонтні роботи на всіх пошкоджених об’єктах високовольтної мережі - НЕК "Укренерго".

-   Україна за рік збільшила військові витрати на 640%, або 34% від ВВП, що становлять 44 млрд американських доларів. Це історичний рекорд - Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI).

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Близько 80 депутатів Європарламенту закликають оголосити китайського посла у Франції Лу Шає персоною нон-грата за висловлювання про Крим та нелегітимність суверенітету колишніх республік СРСР - Le Monde.

-   Посольство Китаю у Франції видалило запис скандального інтерв'ю, в якому посол КНР поставив під сумнів незалежність країн колишнього Радянського Союзу, що викликало обурення в усій Європі – Bloomberg.

-   Після гострої реакції на заяву посла Китаю у Франції  Китай заявив, що поважає статус колишніх радянських республік і суверенних країн після розпаду Радянського Союзу. - Мао Нін, речниця МЗС Китаю.

-   Литовський президент Гітанас Науседа заявив, що необхідно знайти конкретні механізми, які б дозволили Україні швидко інтегруватися у простір Альянсу. Науседа підкреслив, що українська армія, яка пройшла хрещення на полі бою і має такий багатий досвід, як жодна інша армія європейської країни, посилить НАТО - Delfi.

-   Лідер правлячої партії Польщі «Право і Справедливість» Ярослав Качинський відзначив, що завершення війни рф проти України «компромісом» означатиме нові небезпеки – Укрінформ.

-   У Білому домі незадоволені ініціативами Макрона щодо мирних переговорів без консультацій із союзниками - Bloomberg.

-   У Міністерстві оборони Казахстану заявили, що проведення військового параду в країні на 9 травня цього році не планується з метою економії бюджетних коштів, а також у зв’язку з необхідністю вирішення інших завдань – ЗМІ

-   МЗС Болгарії розкритикувало коментарі російського посла в Софії Елеонори Митрофанової щодо внутрішньої політики в країні і звинуватило її у спробі втрутитися у внутрішні справи держави - The Sofia Globe.

-   Уряд Японії дипломатичними каналами заявив протест москві у зв'язку із забороною росією діяльності одного з об'єднань колишніх жителів Північних територій - NHK World. Цей крок націлений на посилення тиску на Японію за введення санкцій проти росії у зв'язку зі вторгненням в Україну.

-   Віцеспікерка парламенту Угорщини Дора Дуро заявила, що вступ України до НАТО без великих безпекових ризиків можливий лише за умови, що такий крок схвалить росія у форматі угоди. Дуро також розкритикувала Київ за начебто "утиски" національних меншин – ЗМІ.

-   Міністри оборони та очільники розвідок Росії, Туреччини, Ірану та Сирії проведуть спільну зустріч у москві. Головною темою зустрічі, схоже, буде ситуація у Сирії, де задіяні інтереси усіх чотирьох сторін – Anadolu.

ВОРОГ

-   На святкування 9 травня до москви приїде лише один іноземний лідер -  глава Киргизстану Садир Жапаров - ЗМІ.

-   лавров головує на засіданні Ради Безпеки ООН, де вже встиг посперечатися з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, звинуватив США і виправдовує війну -  The Guardian.

-   медведєв звинуватив Польщу в спробах відновити Річ Посполиту з частиною України у її складі. Він сказав, що варшавські еліти тільки і мріють про "геополітичний реванш" - ЗМІ.

-   Іран за пів року переправив росії кораблями 300 тисяч артснарядів  – Українська правда.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-