Битва за Україну. День чотириста сімнадцятий

Битва за Україну. День чотириста сімнадцятий

Укрінформ
Україна провела великий Великодній обмін полоненими, повернувши 130 наших людей.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сімнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Сьогодні християни східного обряду відзначають найвеличніше свято – Світле Христове Воскресіння, або Великдень. Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній привітав українців з Великоднем: Великдень є свідченням про тимчасовість зла, тому віра в перемогу життя допомагає боротися за правду і добро навіть тоді, коли ця боротьба надзвичайно важка. Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Великоднем: Попереду чи не найважча з вершин, ми подолаємо її. Україна відзначає свято Великодня з непохитною вірою в перемогу, заявляє Президент. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголосив, що разом, у єдності, ворог буде подоланий.

Україна провела великий Великодній обмін полоненимиглава ОП Андрій Єрмак. Повертаємо 130 наших людей. Обмін відбувався протягом останніх днів у декілька етапів. Військові, прикордонники, нацгвардійці, моряки, співробітники Державної спецслужби транспорту. Рядові і сержанти, які потрапляли в полон на Бахмутському, Соледарському, Запорізькому, Херсонському напрямках.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про результати візиту до США і Канади. Зокрема, проведені продуктивні зустрічі з прем’єром Канади Джастіном Трюдо та віцепрем’єркою Христею Фріланд. У Вашингтоні, за словами Шмигаля, відбулись предметні зустрічі з міністрами оборони, фінансів, торгівлі, транспорту США. Підписані угоди зі Світовим банком, USAID та DFC. СБ виділяє 200 млн доларів на відновлення енергетики, а DFC допоможе в залученні приватних інвестицій. Крім того, компанія Boeing звільняє українські компанії від зобов’язань на 200 млн дол.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Резніков, міністр оборони: "Тоді (2008-му році. – Ред.) існувала цілком реальна можливість того, що Україна і Грузія стануть новими членами Альянсу. Американці були за, як і більшість європейців. Лише канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила проти і переконала інших".

Президент України Володимир Зеленський: “Санкційний тиск на всіх, хто винен у цій агресії, блокування їхніх активів та можливостей на рівні всього світу – це самозахист світу і вже зараз від будь-яких інших можливих агресій. Повернення миру та його стабільність не мають альтернатив”.

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Сили оборони України протягом доби відбили понад 45 російських атак на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - оперативна інформація Генштабу станом на 18:00. Загарбники зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на згаданих напрямках, активно застосовуючи оперативно-тактичну й армійську авіацію. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут і Мар’їнка.

  • Упродовж доби на Бахмутському напрямку відбулося понад 30 бойових зіткнень, у ході яких українські військові знищили 121 російського загарбника, ще 129 – поранили.
  • Захисники України на Куп'янсько-Лиманському напрямку за добу знищили три ворожі танки й БТР, а також підбили штурмовий літак Су-25.
  • На півдні Сили оборони України знищили спостережний пункт російських загарбників, розташований на островах, повідомило оперативне командування "Південь". Як зазначається, українська авіація завдала два удари по місцях зосередження живої сили й техніки росіян у Каховському та Скадовському районах Херсонщини. Ракетно-артилерійські підрозділи ліквідували 13 одиниць озброєння та техніки ворога, зокрема два безпілотні розвідники, чотири артилерійські установки, один танк Т-72 і шість бронемашин.
  • У неділю, 16 квітня, Повітряні сили ЗСУ фіксують підвищену активність російської авіації – близько 20 російських літаків у повітрі з ночі й впродовж дня, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.
  • російські війська від початку весни змінили тактику обстрілів. Замість масованих обстрілів всієї України всім стратегічним арсеналом крилатих ракет по об'єктах нашої критичної інфраструктури тепер ворог передусім атакує південні, східні та північні області. Куди може дістати тією зброєю, там і атакує", – сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині новини". Ігнат додав, що, за даними української розвідки, кілька місяців тому росія мала на зберіганні 7 тис. ракет для С-300, але з цієї кількості вже чимало використано.

Бійці ГУР Міністерства оборони України опанували та використовують в бойових діях легендарний американський гвинтокрил Black Hawk ("Чорний яструб").

Секретар РНБО Олексій Данілов не виключає, що росія може використати ситуацію з витоком даних Пентагону і "вкинути" в мережу фейкові документи.

Окупанти перекрили плавучими модулями вхід до Севастопольської бухти, де базується чорноморський флот рф.

російські окупанти у так званій «лнр» оголосили призов на військову службу 18-річних – повідомляє Луганська ОВА.

Обстріли

  • З важкої артилерії російські військові обстріляли храм у Нікополі, поранено двох людей.
  • російські військові у Великодню ніч випустили по мирному населенню Снігурівки на Миколаївщині близько 10 ракет С-300 – Офіс генерального прокурора. Загинули двоє підлітків 2005 року народження.
  • У ніч проти неділі російські загарбники вдарили по Запорізькій області, у результаті пошкоджена церква у Комишувасі.
  • російські загарбники у неділю, 16 квітня, обстріляли міста Херсон і Берислав.
  • Надвечір Великодня російська армія вчергове завдала ураження з повітря по прикордонню Чернігівської області. У результаті влучання у підприємство спалахнула пожежа, повідомляє у ОК "Північ".
  • російська армія за добу здійснила атаки на вісім регіонів України, є загиблі і поранені цивільні – зведення ОВА.
  • Унаслідок нічного авіаудару росії по селищу на Сумщині значні пошкодження отримав психоневрологічний інтернат, звідти евакуювали більш як сто підопічних – ДСНС.
  • Рятувальні роботи на знищеній внаслідок російського ракетного обстрілу п’ятиповерхівці у Слов'янську Донецької області завершені. З-під завалів дістали 15 людей, 10 з них загинули - голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

НОВИНИ: Україна

В Успенському соборі Києво-Печерської Лаври вперше відбулося Великоднє богослужіння Православної церкви України. В.о. намісника Лаври від ПЦУ Авраамій у своєму зверненні побажав українцям наснаги для перемоги спокус і зла.

В Україні зняли документальний фільм про героїчну боротьбу енергетиків з російськими атаками. «Блекаут. Різдво» досліджує, як величезна енергетична система потерпала від «поранень», підтримувала своє життя та відновлювалась.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації запрошує молодь взяти участь у всеукраїнських командних змаганнях із кібербезпеки UA30CTF, які відбудуться 22 квітня у форматі онлайн.

В Україні стартував безкоштовний курс із криптограмотності та блокчейну – Мінреінтеграції. Долучитися до освітнього проєкту можна за лінком.

Міжнародна організація з міграції запустила для українців безкоштовну "гарячу лінію" психологічної підтримки, консультації доступні українською та російською мовами.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими надали пояснення, як отримати інформацію про обставини потрапляння військовослужбовця у полон.

Державний архів Луганської області започаткував проєкт «Луганщина у полум’ї повномасштабної війни» – Луганська ОВА.

* * *

  • Голова Нацбанку Андрій Пишний за підсумками зустрічі з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) заявив про готовність НБУ переходити до розробки робочої моделі системи страхування воєнно-політичних ризиків - НБУ.
  • Через механізм Світового банку Нідерланди виділяють 100 мільйонів євро на гарантії для фінансування сільськогосподарського бізнесу в Україні, а також на генератори, щоб допомогти країні пережити майбутню зиму.
  • Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець повідомив, що загальна оцінка завданої шкоди довкіллю внаслідок війни вже перевищує 1,9 трильйона гривень, проте вона не остаточна, адже наразі немає доступу до замінованих та окупованих територій, Про це він сказав у інтерв’ю АрміяInform.

* * *

  • На деокупованій території Херсонщини працюють 300 станцій мобільного зв’язку, над відновленням подачі електроенергії працюють понад 160 фахівців.
  • У Маріуполі на місці майже 30 багатоповерхівок у Приморському районі тепер просто «пустеля» – відповідне відео оприлюднив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.
  • В тимчасово захопленому Енергодарі росіяни готують викрадення дітей – Телеграм-канал "Енергодар". Вивозити дітей у бік тимчасово окупованого Криму загарбники "планують на станційних автобусах, таким чином нібито легалізуючи крадіжку ще й транспорту ЗАЕС. Наразі орки вже почали вивозити з дитячих садочків міста меблі, матраци та інші речі.
  • У Харкові оголосили заочну підозру в державній зраді лідеру організації «Рoton» Павлу Оніщенку – Управління СБУ в Харківській області.
  • Перед судом постане колишній співробітник міліції, який збирав дані для російських спецслужб про розміщення та пересування в Одеській області військової техніки підрозділів Збройних сил України – Офіс генерального прокурора.
  • На п'ять років позбавлення волі засудили волинянина, який зняв і надіслав знайомому відео, на якому зафіксував рух колони військової техніки – Управління СБУ у Волинській області.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Італія передала і планує передати Україні найближчим часом загалом 60 самохідних гаубиць М109 – La Republica.

Німецький збройовий концерн Rheinmetall зазнав кібератаки – Spiegel.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав очікування України від саміту країн G7 у Японії – Україна розраховує, що лідери обговорять українську Формулу миру. Він наголосив, що це єдиний шлях, яким має рухатися країна до закінчення війни. "Очікуємо, що під час зустрічі будуть порушені питання санкцій та конфіскації заморожених російських активів", – додав Шмигаль.

Південна Корея і Німеччина домовилися спільно працювати над дипломатичними та економічними заходами на підтримку України – Yonhap.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до В’єтнаму зустрівся з прем’єр-міністром країни, з яким, серед іншого, обговорив війну в Україні.

росія й надалі чинитиме брутальні воєнні злочини, поки її вторгнення до України не вдасться припинити – глава МЗС Канади.

Станом на середину квітня 2023 року Федеральне управління кримінальної поліції Німеччини (BKA) отримало 337 повідомлень про можливе скоєння воєнних злочинів в Україні – Німецьке радіо.

У Нідерландах кілька десятків українських біженців провели акцію протесту через умови проживання в центрі прийому в селищі Харскамп, що у муніципалітеті Еде у провінції Гелдерланд – NOS.

Українські прикордонники отримали від європейських партнерів ручні рентгенівські сканери – ДПСУ.

***

  • Угорщина слідом за Польщею тимчасово ввела заборону на імпорт зерна та олійних культур з України.
  • Єврокомісія заявила про неприпустимість односторонніх заходів у сфері торгівлі після того, як Польща а слідом за нею та Угорщина оголосили про запровадження тимчасової заборони на імпорт українського зерна та іншої сільгосппродукції з України до кінця червня цього року.

***

  • У ніч із суботи на неділю в Німеччині було відключено три останні атомні електростанції.
  • Фінський ядерний реактор Olkiluoto 3 (OL3), який є найбільшим у Європі, почав регулярну роботу у неділю, 16 квітня – Reuters.
  • Італія з початку повномасштабної війни росії проти України змогла знайти альтернативні джерела газу й позбулась залежності від росії – про це в інтерв’ю Corriere della Sera заявив міністр навколишнього середовища та енергетичної безпеки Італії Джільберто Пікетто Фратін.
  • Міністри клімату та енергетики країн G7 зобов’язалися прискорити поступову відмову від викопного палива задля досягнення нульового викиду вуглекислого газу не пізніше 2050 року – Kyodo.
  • SpaceX отримала схвалення уряду США на запуск ракети наступного покоління Starship, що стало ключовим етапом у прагненні компанії відправляти людей на Місяць та Марс – Bloomberg.

ВОРОГ

  • Партія «єдина росія» має намір залучити російських військових, які служили в Україні як кандидатів на виборах у 2023 та 2024 роках, ймовірно, намагаючись утвердитися як остаточно провоєнна партія у рф – ISW.
  • У російському Брянську впав безпілотник, до якого була прикріплена вибухівка – Телеграм-канал Baza.
  • Глава Чечні Рамзан Кадиров звинуватив своїх вояків за те, що вони потрапили в український полон, і не поїхав до них на зустріч після обміну полоненими.

Підготував Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-