Блінкен закликав Китай підтримати українську формулу миру

Блінкен закликав Китай підтримати українську формулу миру

Укрінформ
Державний секретар США Ентоні Блінкен звернувся із закликом до китайського керівництва підтримати формулу встановлення справедливого миру в Україні, озвучену раніше Президентом Володимиром Зеленським.

Про це він заявив у понеділок, коли китайський лідер Сі Цзіньпін розпочав свій візит до росії, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Одна сторона цього конфлікту, Україна, вже запропонувала формулу справедливого миру. Якщо Китай має намір підтримати завершення війни на основі принципів Статуту ООН, як це передбачено в першому пункті його плану, він може взаємодіяти з Президентом Зеленським і Україною на цій основі та використовувати свій вплив, щоби примусити москву відвести її сили (з окупованих українських території – ред.)», - зауважив глава Держдепартаменту США.

Читайте також: Стефанчук пропонує Китаю долучитися до виконання будь-якого пункту української формули миру

Він також зазначив, що пропозиції Китаю, висловлені раніше, містять елементи, які США давно підтримують. Це включає, в тому числі гарантування ядерної безпеки, розв’язання гуманітарної кризи, захист цивільного населення, підтримку суверенітету, незалежності й територіальної цілісності всіх країн.

«Фундаментальним елементом будь-якого плану припинення війни в Україні та встановлення стабільного миру має стати підтримка суверенітету й територіальної цілісності України відповідно до Статуту ООН. Будь-який план, який не надає пріоритету цьому важливому принципу, у кращому випадку є тактикою зволікання або справді спрямований на сприяння несправедливому результату», - підкреслив Блінкен.

Читайте також: Сі Цзіньпін: Китай і росія мають «багато схожих цілей у прагненні вперед»

Він також звернув увагу, що заклики китайської сторони до припинення вогню прямо зараз, що не передбачає виведення російських військ з території України, фактично означали б визнання спроб росії силою захопити суверенні сусідні території. Це також дозволило б військам рф залишитися на окупованих територіях і підготуватися до нових атак.

«Світ не має бути введений в оману жодними тактичними кроками рф, які підтримує Китай чи будь-яка інша країна, щоби заморозити війну на власних умовах. Це порушить Статут ООН і знехтує волю 141 країни, що засудили війну росії в Генеральній Асамблеї ООН», - наголосив держсекретар США.

Він підкреслив, що проголошена росією анексія суверенної української території, у тому числі регіонів, які вона не контролює, а також жорстокі атаки рф проти мирних жителів «ясно свідчать, що президент путін наразі не зацікавлений» у встановленні справедливого й стійкого миру.

Читайте також: Формула миру і прискорення доставки боєприпасів: Кулеба поговорив із Блінкеном

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок розпочався візит глави Китаю Сі Цзіньпіна до росії. Адміністрація Байдена заявила, що зустріч китайського і російського лідерів у москві є предметом «дуже й дуже уважного» спостереження з боку Білого дому, зокрема в контексті їхніх домовленостей щодо війни рф проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-