Битва за Україну. День триста вісімдесят восьмий

Битва за Україну. День триста вісімдесят восьмий

Укрінформ
Термін дії «зернової угоди» продовжили на 120 днів. Польща та Словаччина спільно передадуть Україні 33 винищувачі МіГ-29

Ми зібрали для вас інформацію про триста вісімдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці  18 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Термін дії «зернової угоди» продовжили ще на 120 днів, - Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури. Кубраков висловив вдячність генеральному секретарю ООН Антоніу Гуттерішу та президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану, а також всім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документа ще на чотири місяці.

-   Нідерланди підтримують Міжнародний кримінальний суд (МКС) та рішення щодо видачі ордерів на арешт путіна та російської дитячої омбудсменки львової-бєлової - Вопке Гукстра, міністр закордонних справ Нідерландів.  Президент США Джо Байден заявив, що видача ордера Міжнародним кримінальним судом (МКС) на арешт президента путіна є виправданою. На яких ще президентів видавали ордер на арешт дивись у інфографіці.

-   Польща та Словаччина спільно передадуть Україні 33 винищувачі МіГ-29 – міноборони Польщі. 13 винищувачів передасть Словаччина, 20 – Польща.

-   Сполучені Штати підтвердили факт використання китайських боєприпасів в Україні і підозрюють, що вони були випущені російськими силами. Про це японському агентству Kyodo повідомили в п’ятницю джерела в уряді США. Наразі залишається незрозумілим, чи були ці боєприпаси поставлені Китаєм, сказали джерела видання в адміністрації США, додавши, що Вашингтон готовий вжити заходів, якщо буде підтверджено, що поставки здійснив Пекін.

***

Нічна атака «Шахедами»

Силами та засобами повітряних командувань "Центр", "Схід" та "Захід" знищено 11 із 16 ударних БпЛА "Shahed-136/131"в центральних, західних та східних областях - командування Повітряних сил ЗСУ. Атака здійснювалась з двох напрямків – зі східного узбережжя Азовського моря та з Брянської області рф.

На Львівщині три російські дрони поцілили в нежитлові приміщення в Яворівському районі, постраждалих і потерпілих немає - ОВА

На Дніпропетровщині росіяни атакували місто Новомосковськ, 2 дрони «Шахед» поцілили у одне із промислових підприємств, зайнялися нафтопродукти, пожежу локалізовано. Жертв і постраждалих нема - ОВА

Ракетами С-300 було обстріляне Запоріжжя, удар припав на житловий комплекс, є руйнування кількох багатоповерхівок через вплив вибухової хвилі. Жертв, на щастя, немає - ОВА

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Війна в Україні – один із найбільших збройних конфліктів після Другої світової війни. Активна лінія фронту сягає 1500 км. Бої точаться в полях, лісах, на воді, у небі та містах. Ми продовжуємо боротися за рідну землю. Попереду - звільнення всіх окупованих територій. І Україна обов’язково це зробить».

Пьотр Гофманський, голова Міжнародного кримінального суду в Гаазі: «Ми віримо у стримувальний ефект ордерів на арешт, виданих у ході нашого слідства, і вважаємо, що це дуже важливий сигнал світу про те, що ми робимо свою роботу, що жертви не забуті… Є 123 держави - дві третини держав світу, де він (путін) не буде в безпеці».

Урмас Рейнсал, міністр закордонних справ Естонії: «Зважаючи на триваючу агресивну війну росії проти України та повне ігнорування росією міжнародного права, є неприйнятним, щоб громадяни росії продовжували працювати у Раді Європи. Факт присутності громадян рф у Раді Європи дискредитує організацію, що створена для захисту та укріплення прав людини, демократії та верховенства права у Європі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Українською ракетою було знищено понад сто російських загарбників і техніка в тимчасово окупованому Новотроїцькому районі на Херсонщині - Сергій Хлань, депутат Херсонської обласної ради.

-   Російські окупанти хочуть взяти в кільце Авдіївку, щоб локалізувати всі сили оборони, проте успіху не мали - Олексій Дмитрашківський, керівник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.  Загарбники на цьому напрямку за добу втратили близько двох рот особового складу вбитими і пораненими.

-   В артилерійських підрозділах рф запровадили ліміти на використання боєприпасів – ЗСУ

***

-   У результаті обмінів Україна повернула з російського полону майже 2 000 своїх громадян - Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки. Україна веде переговори з російською стороною одночасно про декілька обмінів, також тривають спроби домовитися про обмін полоненими у форматі «всіх на всіх».

-   Ворог обстріляв Краматорськ касетними боєприпасами, внаслідок чого дві людини загинули і восьмеро були поранені – ОВА.

-   Окупанти обстріляли місто Костянтинівка Донецької області з артилерії та систем залпового вогню “Ураган”, внаслідок чого поранення зазнали шість людей – ОВА.

-   Минулої доби російські війська скоїли 50 обстрілів Херсонської області, 3 людей були поранені – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) – сайт глави держави. Санкції застосовані до 300 фізичних осіб, серед яких є громадяни російської федерації, Ісламської Республіки Іран, Сирійської Арабської республіки , зокрема щодо президента Сирїі Башар Хафез аль-Асада та прем’єр-міністра Сирії Хусейна Арнуса.

-   З моменту проведення росією фейкового “референдуму про статус Криму” виповнилося дев’ять років, це так зване голосування під прицілом автоматів суперечило Конституції і законам України – МЗС. Уже дев’ять років поспіль Кримський півострів потерпає від злочинного режиму кремля, який перетворив його на військовий форпост, зону несвободи та утисків, агресії та терору проти всього і всіх, хто знайшов у собі сміливість чинити опір та відстоювати свої демократичні права та цінності.

-   На засіданні парламентської фракції партії "Слуга народу" обговорено кадрові зміни в уряді, які плануються на наступний тиждень - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Планується: заміна міністра освіти і науки Сергія Шкарлета на Оксена Лісового; замість міністра стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна очікується призначення Олександра Камишіна. До парламенту уже надійшли відповідні заяви..

-   Митрополит Київський і всієї України Епіфаній у своєму зверненні до братії Києво-Печерської Свято-Успенської Лаври та громадськості заявив, що про закриття монастиря в Лаврі та припинення в ньому молитви, богослужінь, чернечого життя не йдеться - пресслужба Православної церкви України. У Києво-Печерській лаврі заявили про розрив договору про оренду з УПЦ (МП) з 29 березня. Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (УПЦ (МП)) заявив, що ченці Української православної церкви (московського патріархату) не збираються виселятися з Лаври.

-   В Івано-Франківській області кількість травмованих унаслідок ДТП за участю автобуса та мікроавтобуса зросла до 24. Одна людина загинула - поліція Івано-Франківської області.

***

-   Військовим збором нe оподатковуватимуть доходи військовослужбовців на період їх безпосередньої участі у відсічі і стримуванні збройної агресії російської федерації – Міноборони.

-   Із початку повномасштабної війни до пристоличного регіону в межах урядової програми було релоковано 68 підприємств із “гарячих точок” України, за останні пів року ця кількість зросла в 4 рази. Частина таких виробництв уже працює і розвивається – КОВА.

-   На Харківщині прискорять темпи розмінування, що дасть змогу на 20% збільшити посівні площі - Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.  Загалом в області вибухонебезпечними предметами забруднено близько 550 тис. га.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Комісія ООН розглянула 164 випадки переміщення дітей на територію рф та окуповані нею території та встановила, що всі вони порушують міжнародне гуманітарне право і становлять воєнні злочини - доповідь Незалежної міжнародної комісії. Також Комісія ООН підтвердила, що російські збройні сили несуть відповідальність за невибіркові авіаційні атаки на драмтеатр та пологове відділення у Маріуполі, як і ракетний обстріл залізничного вокзалу в Краматорську.

-   Високопоставлені представники адміністрації США й державного керівництва України провели багатосторонні обговорення ситуації на фронті, а також потреби української сторони, які можуть забезпечити Сполучені Штати – Білий дім. У розмові з американського боку взяли участь радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван, міністр оборони Ллойд Остін, голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі. З українського боку були представлені , міністр оборони Олексій Резніков, Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний і керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

-   Кілька держав ЄС підпишуть в понеділок угоду про спільні закупівлі боєприпасів для України у рамках зусиль із пришвидшення та нарощування виробництва снарядів, яких Київ конче потребує для відбиття російської агресії - Reuters. Угода буде відкритою до підписання усіма 27-ма членами ЄС та Норвегією, але хто саме долучиться до неї поки невідомо, оскільки деякі держави досі вивчають умови.

-   Сполучені Штати планують продовжувати масштабну гуманітарну й бюджетну підтримку України в умовах її протистояння у війні, розв’язаній росією, та розраховують передати українській стороні $7,4 мільярда допомоги до вересня - Лінда Томас-Грінфілд, постійна представниця США при ООН

-   Міжнародний валютний фонд повідомив, що його виконавча рада в п’ятницю, 17 березня, схвалила зміни в правилах, які дозволять МВФ затверджувати нові кредитні програми для країн, які стикаються з «виключно високою невизначеністю» — крок, який, як очікується, прокладе шлях до нової кредитної програми для України – МВФ

-   У нідерландському місті Грусбек відкрили експозицію підбитого російського танка, який був знищений українською армією 31 березня 2022 року під час бою під Києвом – на околицях села Дмитрівка, що поряд з Бучею – ЗМІ.

ВОРОГ

-   путін підписав закон про посилення покарання "за дискредитацію учасників спецоперації" -  "РИА Новости". Покарання за нібито "фейки" про російську армію передбачає максимальне покарання - 15 років колонії.

-   путін у дев’яту річницю незаконного російського "референдуму" в Криму, прибув на український півострів - РБК. путін приїхав на відкриття школи мистецтв та центру «Корсунь» у тимчасово окупованому Севастополі. Це його перший візит до міста з листопада 2021 року.

-   МЗС росії збільшило свій «стоп-лист» на 23 представників британських ЗС, медіа, суддівського корпусу та пенітенціарної системи - російське відомство. МЗС рф заявило, що заходи вжито у відповідь на санкції Лондона щодо низки фізичних та юридичних осіб, а також комплексні зусилля англійців із військово-технічної підтримки України.

-   Генпрокуратура росії оголосила небажаною організацією "Форум вільних народів постросії", учасники якого вимагають самостійності регіонів, аж до виходу зі складу рф - сайт російського відомства. За твердженням генпрокуратури, діяльність Форуму "загрожує основам конституційного ладу та безпеки рф", а на сесіях виступають "лідери етносепаратистських рухів та іноземні спікери, для яких характерна виражена антиросійська налаштованість".

-   До московських барів Underdog та La Virgen прийшла поліція через підозру, що заклади можуть бути причетними до "фінансування Збройних сил України" – Медуза. Поліцейські прийшли із кувалдою та електрошокерами. Серед відвідувачів та персоналу обох закладів є затримані. Їхню кількість правозахисники не уточнили. Адвокатів до затриманих не пускали.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-