Від радянського

Від радянського "Списа" до американського "Браунінга"

Репортаж
Укрінформ
Українські військові провели бойове злагодження

Швидко отримати інформацію, оцінити ситуацію, прийняти правильне рішення – і все це на війні, на полі бою. Бійці кажуть, якщо не будеш учитись, то програєш.

Батальйон однієї з бригад територіальної оборони, що дає відсіч ворожим військам на Запорізькому напрямку, пройшов бойову підготовку на полігоні. Тренування були гучними, хлопці вправно били по цілях, як з радянських гранатометів, так і з нової великокаліберної техніки, яку передали в межах "ленд-лізу" західні партнери.

ВСІ НАШІ СТРАХИ – ВІД НЕЗНАННЯ

Це слова позаштатного пресофіцера батальйону однієї з Дніпропетровських бригад ТрО Романа (позивний "Механік"). Він також відповідає за бойову підготовку військових. Поки хлопці готуються працювати на полігоні, він проводить інструктаж журналістам:

"Почули команду, що є загроза артобстрілу чи авіаційного удару, одразу стрибаймо в окоп… Слухайте командира, переміщення можливе лише за чітко визначеними маршрутами".

Зачистка будівлі
Роман (позивний "Механік")

Він говорить, що бойові злагодження і навчання проводяться постійно, мовляв, для вдосконалення немає меж. Це принципова позиція командування.

"Сьогодні працюємо над злагодженням підрозділів, яке коригується аеророзвідкою. На подібних навчаннях акцент робиться передусім на командну роботу, оперативність і вміння приймати правильні рішення. Ми практикуємо роботу квадрокоптера в онлайн-режимі, аби командир батальйону міг бачити ситуацію і приймати рішення. Це стандарти НАТО. Якщо не хочеш учитись, програєш. Наші хлопці – добровольці, які в мирному житті мали зовсім не військові професії, але вони змушені захищати свої домівки, тож мають опанувати бойові навички й уміти володіти різними видами зброї. Наша країна потребує наших зусиль – і тому ми тут", – говорить "Механік".

МІКРОКОНТУЗІЯ ЯК ПОБІЧНА ДІЯ

Після того, як піхота вдало штурмувала умовні ворожі окопи, підключається зброя, що здатна знищити бронетехніку супротивника – радянський протитанковий гранатомет СПГ-9, що має назву "Спис". Він стріляє гучно і димно.

"Кожен постріл – це мікроконтузія. Вони накопичуються, і є ризик втратити слух", – говорить 33-річний боєць з Нікополя.

Він зізнається, що працювати з цією зброєю без навушників дуже важко. Після кожного пострілу у вухах сильно пищить. Тому має навушники і беруші. Загалом, каже хлопець, людина звикає до всього, і до таких умов праці також.

Тим часом на полігоні стає все гучніше. Поки одні підрозділи вчаться зачищати будівлі, інші – знищують умовні танки, броньовані машини та піхоту ворога.

Боєць на позивний "Буря" має військовий досвід, у 2015-2016 проходив службу в АТО. Проте тоді мав інший "профіль" – був у розвідці, а зараз – мінометник.

"24 лютого 2022 року ми з побратимами вже стояли на позиціях. Міномет опанували десь за місяць, але постійно треба навички вдосконалювати. Ми майже завжди працюємо з квадрокоптером – це те, що називається злагодження підрозділів. Раніше на фронті "пташок" практично не було, і хтось мав іти від одних позицій до інших, по рації щось передавати, а зараз усе інакше робиться", – говорить він.

Він працює з мінометом 60-го калібру, який призначений для ураження живої сили противника.

"Маневровий, дуже хороший міномет. Можна швидко переміщатися з ним з позиції на позицію. Він вважається безшумним, прильоту міни практично не чути. Ми стріляємо на відстані від 1 до 3 км", – каже "Буря".

Ідемо далі вздовж окопу, доходимо до позицій кулеметного розрахунку, до складу якого входить три людини, всі вони мають бути взаємозамінними.

Хлопці працюють з американським кулеметом "Браунінг". На перший погляд, зброя не дуже велика, але важить під 60 кілограмів. Також хлопцям доводиться тягати з собою близько 15 пачок з набоями, вага кожної – 16 кілограмів. Тож "малюк" виявився доволі важким.

"Можна його ставити на пікап і вести вогонь з нього (такий собі варіант "бандеромобіля"). На 1800 метрів влучну стрільбу забезпечує, б'є легкоброньовану техніку всю, окрім танка, піхоту подавляє. Але в основному по легкій броні працюємо", – говорить другий номер в розрахунку на позивний "Шуба".

Перший номер – "Койот". Він став до лав Збройних Сил України торік 26 лютого. Раніше з родиною жив на Донбасі, у місті Докучаєвськ, але з 2014 року – переселенець.

"Взяв родину і виїхав до Пологів, що у Запорізькій області, але і це місто зараз в окупації. Приїхав у Нікополь, де працював електриком. Родина – двоє синів і дружина – в Польщі, а я на фронті", – говорить чоловік.

Він каже, що кулемет "Браунінг" – гарна штука, та аби з ним добре поратись, потрібен досвід і практика. Над цим якраз і працюють на полігоні.

Ще одна великокаліберна "лендлізна" штука від США, яка нині є на озброєнні українських військових – це американський автоматичний гранатомет МК-19.

Він має прицільну дальність стрільби до 1500 метрів, а максимальну – до 2200 метрів. Бойова реальна швидкострільність становить близько півсотні пострілів за хвилину.

Граната має розліт уламків на 15 метрів та здатна пробити 5 см сталі. Говорячи мовою військових, граната може знищити легку бронетехніку противника типу БМП-1, БМП-2, БТР або броньований джип.

Під час занять, завданням розрахунку було вразити ворожу піхоту та техніку. Хлопці кажуть, що виконали все на 99%.

Командування підрозділів додає, що українські військові, які ще рік тому взагалі не мали армійського досвіду, сьогодні є справжніми воїнами, які розуміють, як мають діяти в різних ситуаціях, та чітко усвідомлюють, що захоплені росіянами землі треба звільняти.

Ольга Кудря, Запоріжжя
Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-