Битва за Україну. День триста вісімдесят п’ятий

Битва за Україну. День триста вісімдесят п’ятий

Укрінформ
Міністр оборони США сказав, що коаліція країн, які пообіцяли надати Україні танки Leopard, продовжує зростати: дев'ять країн зараз зобов'язалися надати понад 150 танків

Ми зібрали для вас інформацію про триста вісімдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  15 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

10-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» проходить сьогодні в онлайн-форматі. Очна зустріч запланована на квітень, вона пройде на німецькій авіабазі до річниці роботи контактної групи.

Міжнародна коаліція на нинішньому етапі має забезпечити Україну всіма спроможностями для подальшої боротьби. Це передбачає не лише додаткове озброєння, але також запасні частини й можливості технічного обслуговування переданої раніше техніки - Ллойд Остін, міністр оборони США. Він також підкреслив необхідність знайти нові партії боєприпасів, а також систем ППО України

Коаліція країн, які пообіцяли надати Україні танки Leopard, продовжує зростати. Дев'ять країн зараз зобов'язалися надати понад 150 танків Leopard - Ллойд Остін, міністр оборони США

***

-   Верховний суд Великобританії прийняв рішення на користь України у справі про кредит за облігаціями на 3 мільярди доларів, який взяв Янукович у 2013 році: позов тепер буде передано на повний судовий розгляд для розслідування російської агресії - Володимир Зеленський. Як зауважили в Мінфіні, рф, діючи через свою довірену особу, намагалась переконати англійський суд постановити рішення на користь росії, застосувавши скорочену процедуру. Але Верховний суд відхилив прохання росії та справедливо визнав те, що аргументи лінії захисту України щодо примусу є спроможними та мають бути належним чином вивчені з дослідженням усіх доказів.

-   Збитий російським винищувачем над Чорним морем безпілотник США досі не виявлений і, можливо, цього не вдасться зробити - Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки Білого дому. США зробили все можливе, щоб мінімізувати будь-яку розвідувальну цінність, яка може бути отримана від того, що хтось інший отримає доступ до цього безпілотника. У міністерстві оборони рф у вівторок заперечили факт контакту російського літака з безпілотником, заявивши, що винищувачі «піднялися в повітря для ідентифікації порушника» після того, як виявили його над Чорним морем, і додали, що безпілотник «перейшов у некерований політ з втратою висоти». 14 березня два російські літаки СУ-27 здійснили небезпечне та непрофесійне перехоплення безпілотного дрона MQ-9 Розвідувального управління ВПС США. Російський літак пошкодив пропелер американського безпілотника, внаслідок чого той втратив керування та впав у міжнародних водах.

-   Комітет постійних представників ЄС на рівні послів (Coreper II) розгляне сьогодні рішення щодо спільної закупівлі боєприпасів, необхідних Україні у боротьбі проти російської агресії, та шляхи прискорення їх доставки – ЗМІ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Інцидент з американським БПЛА MQ-9 Reaper, спровокований росією в Чорному морі, – це сигнал путіна про готовність до розширення зони конфлікту із втягуванням інших сторін. Тактика ва-банк – постійне підвищення ставок в умовах стратегічного програшу в надії на зміну обставин».

Кріш'яніс Каріньш, прем'єр-міністр Латвії: «Поки тривають військові дії, ніхто в НАТО не буде серйозно розглядати питання про вступ України, оскільки це негайно втягнуло б весь Альянс у війну, яку росія веде в Україні. Єдиний варіант, який гарантує, що росію можна буде стримувати, - це повне приєднання звільненої України до альянсу НАТО, разом з усіма гарантіями безпеки, які з цього випливають».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Упродовж ночі російські окупанти п'ять разів намагалися штурмувати позиції Сил оборони на Авдіївському та Шахтарському напрямках, водночас українські захисники знищили близько трьох рот ворога - Олексій Дмитрашківський, керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку

-   Під Бахмутом українські захисники збили російський військовий літак Су-24 - Андрій Єрмак, керівник ОП.

-   Американський Інститут вивчення війни порахував, що за місяць наступу росія захопила приблизно 234 кв. км, що еквівалентно 0,039% території України - Business Insider. За даними групи відстеження War Mapper, рф у лютому вдалося збільшити площу захоплених територій на 85 кв. км, що приблизно дорівнює 0,01% української території. росія здобула цю крихітну ділянку землі, втративши військову техніку і тисячі солдатів

-   Упродовж минулого року Сили оборони України отримали від міжнародних партнерів 117 575 одиниць сучасного озброєння і засобів ураження - Міноборони. Завдяки поставкам західного озброєння Україна здатна швидше та ефективніше звільняти території, тимчасово окуповані військами рф.

***

-   Минулої доби окупанти вбили одного жителя Донецької області, 16 людей отримали поранення – ОВА.

-   Окупанти масовано обстрілювали прикордонні населені пункти Харківського, Чугуївського та Куп'янського районів Харківської області, 2 людини загинуло і 2 отримали поранення – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Енергетичне співтовариство, куди входить більшість країн Європи, допоможе Україні у відбудові енергетичного сектору. Відповідний меморандум підписали сьогодні під час зустрічі з делегацією секретаріату Енергоспівтовариства – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

-   Другий парламентський саміт "Кримської платформи" пройде восени у столиці Чехії – Празі - Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради. Перший парламентський саміт "Кримської платформи" відбувся у жовтні минулого року в хорватському Загребі. До участі в заході були запрошені делегації з понад 50 країн та інституцій.

-   Президент Зеленський звільнив голів Луганської, Одеської і Хмельницької обласних військових адміністрацій – сайт президента. Сергія Гайдая звільнено з посади голови Луганської ОДА, Максима Марченка - Одеської ОДА, Сергія Гамалія - Хмельницької ОДА. Всіх посадовців звільнено згідно з поданими ними заявами.

-   Прокурори САП 15 березня за результатами розслідування НАБУ скерували до суду обвинувальний акт щодо 6 осіб, причетних до запровадження так званої формули «Роттердам+» - пресслужба САП. Прокурором також заявлено цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням державі на суму 19,357 млрд гривень.

-   Міністерство оборони України створило Департамент з питань запобігання та виявлення корупції у разі виявлення зловживань чи корупційних ризиків у сфері оборонних закупівель і закликає громадськість звертатися до цього органу – Міноборони.

-   Станом на ранок 15 березня українська генерація працює з резервом потужності та повністю забезпечує потреби споживачів – Міненергетики. У деяких регіонах, зокрема на Житомирщині та Київщині, можливі нетривалі відключення електроенергії, пов‘язані із ремонтами електромереж.

-   У Київській області на ділянках сімей, чиї будинки були зруйновані внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну, встановлюють збірні будинки компанії QHome – КОВА. Проєкт реалізується Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН). У межах проєкту буде встановлено 100 будинків. Першу партію будинків нададуть найбільш постраждалим від війни громадам Бучанського району.

***

-   За січень-лютий 2023 року товарообіг України становив $16,6 млрд, що на 30% менше, ніж за аналогічний період 2022 року – Держмитслужба.

-   Україна від початку роботи "зернового коридору" 1 серпня 2022 року експортувала з портів Одеської області 24,4 млн тонн продовольства до країн Азії, Європи та Африки - Олександр Кубраков, віцепрем’єр-міністр з відновлення України. У поточному маркетинговому році (з липня 2022 року по 15 березня 2023 року) Україна експортувала 34,734 мільйона тонн зернових та зернобобових.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Винищувачі МіГ-29 Києву передаватиме коаліція з кількох країн. Ці літаки можуть потрапити до України упродовж кількох тижнів - Пьотр Мюллер, речник уряду Польщі . Уряд Словаччини 15 березня почав обговорювати питання про передачу Україні своїх винищувачів МіГ-29.

-   Естонія, Литва і Польща закликали знизити граничну ціну на російську нафту цього місяця у спробі ще більше підірвати фінансування воєнної машини путіна – Bloomberg.  Три країни запропонували знизити стелю цін, яку в грудні встановили на рівні 60 доларів за барель, до 51,45 долара за барель, після чого вона буде на 5% нижчою за ринкову.

-   Уряд Данії виділяє Україні новий пакет військової допомоги загальною вартістю 1 мільярд данських крон (понад 140 мільйонів доларів) - Міністерство оборони Данії. До пакета допомоги увійдуть боєприпаси для стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та ракети для ППО, 21 робот для розмінування, 15 генераторів для військових потреб, 15 тисяч комплектів одягу для захисту від дощу, 9 мобільних станцій ремонту важкої техніки та 6 ангарних наметів.

-   Польща готова розвивати енергетичну співпрацю з Україною у кількох напрямках, зокрема щодо видобутку газу у західній Україні і створення енергетичного мосту Жешув – Хмельницька АЕС - Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі. 

-   Індія закликала G20 «відійти» від війни росії проти України та зосередитися на глобальній бідності - Sky News. Індія продовжує купувати російську нафту і відмовилася звинувачувати росію у війні в Україні.

-   Європейський Союз підтримує Формулу миру, яка була запропонована Президентом Зеленським для завершення російської агресивної війни проти України, та докладає зусиль, щоб згуртувати навколо цих пропозицій міжнародне співтовариство - Шарль Мішель, Президент Європейської Ради

-   Понад 100 депутатів Європарламенту закликали керівний орган європейського футболу УЄФА виключити збірну білорусі з відбіркового турніру Євро-2024 через порушення прав людини режимом лукашенка – ЗМІ.

-   Під час пленарного засідання у Страсбурзі Європарламент більшістю голосів прийняв резолюцію, яка засуджує репресії лукашенка проти громадянського суспільства білорусі та закликає до посилення санкцій проти білоруського режиму – сайт Європарламенту.

-   Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що для безпечної роботи тимчасово захопленої росіянами Запорізької АЕС є життєздатне рішення, яке потребує міжнародної підтримки – ЗМІ. Що це за рішення Гроссі не повідомив.

-   На рівні Ради Євросоюзу створена спеціальна робоча група, яка розглядає можливість використання заморожених російських активів для відбудови України - Всеволод Ченцов, представник України при ЄС.

-   Агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) ліквідувало шпигунську мережу, яка працювала на росію й мала здійснювати підготовку до диверсійної діяльності в країні -  RMF FM.

ВОРОГ

-   Секретар ради безпеки рф патрушев заявив, що росія спробує знайти уламки американського безпілотника MQ-9 Reaper. На його думку, проліт американського безпілотника над Чорним морем нібито означає, що США беруть участь у війні – ЗМІ. Патрушев зазначив, що росія на тлі цих подій продовжить "відстоювати свій суверенітет".

-   На території нафтоперекачувальної станції "Новозибков" трубопроводу "Дружба" в Брянській області учора ввечері і сьогодні вранці нібито було виявлено вибухові пристрої в зруйнованих пластикових корпусах непромислового виробництва з вражаючою бойовою частиною у вигляді сталевих кульок – Ігор Дьомін, представник "Транснєфті".  За його словами, "організатори диверсії замислювали не руйнування об'єкта, а вбивство людей із числа цивільного персоналу, який обслуговує станцію нафтопроводу". При цьому у 2023 році НПС "Новозибків" перекачування нафти не здійснює, а резервуарний парк стоїть порожній.

-   Китай, Іран та росія розпочали морські навчання Security Bond-2023 в Оманській затоці, які триватимуть до 19 березня - Міноборони Китаю. Security Bond-2023 розробили на основі попередніх спільних навчань Китаю, Ірану та росії у 2019 та 2022 роках.

-   З 1 квітня Міністерство оборони росії  розпочне набір нових контрактників до російської армії з метою збільшення чисельності на 400 тисяч осіб – ЗМІ. Відповідатимуть за виконання плану губернатори.

-   З початку вторгнення рф в Україну російські держслужбовці підпадають під дедалі суворіші обмеження на виїзд за кордон – розвідка Британії. У зв’язку з посиленням обмежень, деяким російським чиновникам , ймовірно, довелося позбутися своїх паспортів у фсб. Співробітники, наближені до центру влади рф, стикаються із суворішими обмеженнями, а кремлівським працівникам усі міжнародні туристичні поїздки заборонені.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-