Битва за Україну. День триста вісімдесят третій

Битва за Україну. День триста вісімдесят третій

Укрінформ
Українські військові, які приїхали до Німеччини для бойової підготовки на танку Leopard 2, завершують навчання

Ми зібрали для вас інформацію про триста вісімдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Міжнародний кримінальний суд (МКС) має намір порушити дві справи про воєнні злочини, пов’язані з російським вторгненням в Україну, і домагатиметься видачі ордерів на арешт кількох осіб. Перша справа – про викрадення українських дітей, друга – про навмисні удари рф по об’єктах цивільної інфраструктури, - The New York Times.

- Українські військові, які приїхали до Німеччини для бойової підготовки на танку Leopard 2, завершують навчання. Сьогодні вони провели бойові стрільби на полігоні Берген у Південній Саксонії, - ZDF.

- У Херсоні на площі Свободи відбулася акція, присвячена річниці спротиву російським загарбникам. Саме 13 березня минулого року тисячі херсонців зібралися на площі та пройшлися містом із синьо-жовтими прапорами. Кожен новий мітинг був великим ризиком для учасників, але все одно люди виходили та щоразу наголошували, що Херсонщина – це Україна, - пресслужба Херсонської МВА.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Членство України в ЄС і НАТО не слід сприймати як благодійність чи відкуп. Воно становить прагматичний інтерес для самої європейської спільноти. Членство України в ЄС та НАТО стане гарантією довгострокового миру та стабільності».

Василь Зварич, посол України в Польщі: «Україні уже і зараз потрібна співпраця з міжнародними партнерами в питанні відновлення зруйнованої агресором інфраструктури… В Україні живуть і працюють десятки мільйонів громадян, функціонують державні і недержавні інституції, діти навчаються в школах, ходять до дитячих садків, і задля них потрібно створювати належні умови для життя і діяльності».

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу: «Якщо путін приїде до Криму, це свідчитиме, що у нього відчайдушне становище і йому треба знову вмикати «кримський фактор» для мобілізації російського населення».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Ситуація довкола Бахмута Донецької області залишається складною – штурмові загони ПВК "Вагнер" наступають з декількох напрямків, намагаючись прорвати оборону Збройних сил України і просунутися до центральних районів міста. У ході жорстких боїв ЗСУ завдають відчутних втрат ворогу, - командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський.

- На Бахмутському напрямку бійці Держприкордонслужби відбили черговий штурм російських військ та захопили в полон найманця групи "вагнера". - Держприкордонслужба.

- Протягом доби Авіація Сил оборони України завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, - Генштаб ЗСУ.

***

- рф зменшила угрупування бойових кораблів у Середземному морі до семи, з них – три ракетоносії з 20 «Калібрами» на борту. В Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають чотири ворожих кораблі, в Азовському морі – один - Військово-морські сили ЗСУ.

***

- Вороги за добу здійснила обстріли семи областей України- зведена інформація обласних військових адміністрацій.

-  По Херсонській області ворог здійснив 56 обстрілів, випустивши 337 снарядів з важкої артилерії та «Градів»; двічі обстріляли Херсон - три снаряди влучили у житлові квартали, приватні й багатоквартирні будинки. Одна людина дістала поранення.

- російські окупанти двічі вдарили ракетами по школі в Авдіївці, є загибла. На Сумщині росіяни обстріляли селище Зноб-Новгородське, загинула одна цивільна особа, четверо поранені. - керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

- У Куцурубській громаді Миколаївської області внаслідок ранкового обстрілу військами рф дві людини загинули, четверо поранених, у тому числі семирічна дитина, - начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

- На Харківщині житель села Сніжківка підірвався на «пелюстці», залишеній російськими загарбниками. Фахівці ДСНС виявили довкола місця події ще понад 70 таких мін, - начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

- Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) станом на минулий тиждень ідентифікувала 1075 цивільних – громадян як нашої держави, так і інших країн, які були захоплені на окупованих територіях і вивезені звідти, - координатор Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Ольга Решетілова.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністерство закордонних справ категорично відкидає інсинуації грузинської влади щодо підготовки Україною державного перевороту в Грузії, - речник МЗС України Олег Ніколенко.

- Генерал-майор Віктор Ніколюк призначений командувачем підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ, а командувачем ОК "Північ" став бригадний генерал Дмитро Красильников, - Міністерство оборони України.

- У Міністерстві закордонних справ і євроінтеграції Молдови заявили, що військовослужбовець Герой України Олександр Мацієвський, кадри розстрілу якого російськими військами з’явилися у мережі, був громадянином Молдови, який захищав Україну.

- Колишнього очільника Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Валерія Безуса призначено радником віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, - пресслужба Міністерства відновлення.

- В Україні з початку повномасштабної війни з рф загалом були знешкоджені 332 030 вибухонебезпечних предметів та 2 тис. 891 кг вибухової речовини, у тому числі 2 тис. 191 од. авіаційних бомб. Обстежено територію площею близько 80 тис. 337 гектарів - пресслужба ДСНС.

- Триває розробка механізму підрахунку збитків, завданих війною екології України, який планують презентувати на форумі екологічних організацій в Києві, - радниця керівника Офісу Президента Дарія Зарівна.

***

- Національний банк України визнаний центральним банком року за підсумками цьогорічної премії Central Banking Awards, - пресслужба НБУ.

- В Україні за підтримки Європейського інвестиційного банку планують побудувати до кінця року 5 заводів із виробництва біометану, ще стільки ж наступного, що наблизить нашу державу до заміщення імпорту природного газу, -  голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

***

- Очільник МКІП Олександр Ткаченко звернувся до ЮНЕСКО та Центру всесвітньої спадщини з пропозицією публікувати матеріали на вебсторінці «War in Ukraine» не тільки офіційними мовами ЮНЕСКО, а також українською, - пресслужба МКІП.

- Юрій Макаров пішов у відставку з посади голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка. Крім того, з Комітету вийшла художниця Влада Ралко. – Нагадаємо, список переможців Національної премії України імені Тараса Шевченка не опублікували на сайті Офісу Президента 9 березня у зв’язку із запровадженням додаткових номінацій премії для митців на час воєнного стану «За внесок у перемогу». Зі слів Макарова, оголосити раніше визначених лауреатів та нових планувалося разом - 22 травня, у день перепоховання Кобзаря.

- Демонстраційний варіант національного мультипредметного тесту з історії України вже доступний для українських вступників, - міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

- Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) розпочало пошук управителів для арештованих готельно-санаторних комплексів, які планується використовувати для забезпечення житлом переселенців та військовослужбовців, - пресслужба АРМА.

***

- У Львові правоохоронці викрили незаконне виробництво неякісних глушників до зброї, які надходили на фронт та призводили до погіршення точності стрільби під час бойових дій, - Національна поліція.

- До суду направили справу ексзаступника прокурора Львівської області, якого обвинувачують у розтраті 1,2 млн грн та зловживанні службовим становищем, - НАБУ.

- У Дніпропетровській області викрили інформатора, який відправляв росіянам дані про розташування військовослужбовців ЗСУ, -  Офіс генерального прокурора.

- СБУ у ході контрдиверсійних заходів на Вінниччині затримала поплічника рф, який, за інформацією слідства, здавав бійців АТО та учасників руху опору на Херсонщині, - пресслужба СБУ.

***

-  Українські енергетики стабілізували ситуацію в енергосистемі після масованого обстрілу 9 березня. Однак у деяких регіонах ще можуть діяти обмеження через ремонти мереж. У найпроблемніших районах Харківщини заживлені всі абоненти, повністю відновлене електропостачання в Миколаївській області. На Житомирщині наразі зберігаються обмеження для деяких категорій споживачів. У деяких районах Києва та Київщини через перевантаження обладнання діяли аварійні відключення В інших регіонах станом на 13 березня обмеження енергоспоживання не застосовувалось, ліміти не доводились.

СВІТ:ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Організація Об’єднаних Націй і росія почали переговори щодо зернової угоди, - AFP.

- Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе під час зустрічі у США погодилися щодо важливості збереження стійкої та єдиної міжнародної підтримки України, – сайт британського уряду.

- Євросоюз продовжив персональні санкції проти майже 1500 фізичних та 205 юридичних осіб з Росії через загарбницьку війну проти України, - ЗМІ.

- Від Урядового агентства стратегічних резервів Польщі, Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва, благодійного проєкту Medical Life Lines Ukraine, компанії «Евітас», гуманітарної організації Direct Relief Україна отримала як гуманітарну допомогу шість автомобілів швидкої допомоги, ліки, засоби індивідуального захисту, - Міністерство охорони здоров’я.

***

- У Лос-Анджелесі журі Академії кінематографічних мистецтв і наук США оголосило переможців 95-ої церемонії однієї з найпрестижніших кінопремій світу “Оскар”. Кінострічка “Будинок зі скалок”, знята у співпраці між Україною, Данією, Швецією та Фінляндією, претендувала на отримання “Оскара” в категорії “Найкращий повнометражний документальний фільм”, однак поступилася стрічці “Навальний”. Документальний фільм про Україну вперше змагався за отримання “Оскара” за майже століття вручення нагород.

- У Нью-Йорку відбулася прем’єра авангардного джаз-мюзиклу режисера Леся Курбаса «Радіо 477», вірші до якого написав поет Сергій Жадан. Вистава, у якій передається атмосфера українського Харкова, пройшла англійською мовою в театрі La MaMa на Мангеттені.

- У Нью-Йорку у неділю виступив з концертом український рок-гурт «Бумбокс», який зібрав сотні глядачів на сцені престижного клубу Racket NYC на Мангеттені.

***

- Китай і Сполучені Штати можуть і повинні співпрацювати, оскільки лише працюючи разом, вони спроможні реалізувати свої національні інтереси, - прем’єр Держради (уряду) Китаю Лі Цян.

- У Молдові правоохоронці заявили про розкриття контрольованої росією агентурної мережі, яка намагалася послабити прозахідний уряд країни, - Spiegel.

***

- Кількість загиблих від потужних землетрусів у Туреччині перевищила 48,4 тисячі людей, з них 6,66 тисячі – іноземці, -  міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу.

ВОРОГ

- У різних районах москви почали розчищати майданчики, в тому числі вирубувати ліси в заповідних зонах, для встановлення систем протиповітряної оборони, - Insider.

- російська пропаганда намагається використати наративи «хибного пацифізму» на користь рф, посиливши інформаційну підтримку рухів європейських пацифістів, які виступають з ідеями зупинити бойові дії з міркувань гуманності, - уповноважений з безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин.

- З початку березня 2023 року ПВК «Вагнер» відкрила центри для вербування в спортивних клубах щонайменше в 40 містах по всій росії. Останніми днями вербувальники «Вагнера» в масках проводили «профорієнтаційні» бесіди в московських середніх школах, розповсюджуючи анкети під назвою «Заява молодого воїна», щоб зібрати контактні дані зацікавлених учнів, - британська розвідка.

Підготувала Інна Головко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-