Вопке Гукстра, міністр закордонних справ Нідерландів
Немає альтернативи перемозі України на полі бою, перемозі України у цій війні
24.02.2023 17:04

Після повномасштабного вторгнення росії, попри небезпеку, світові лідери продовжують приїжджати в Україну, щоб засвідчити свою підтримку.

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра в Україні був тричі. Один раз до нападу росії та двічі після. Під час одного з останніх візитів через ракетні удари йому довелося перебувати в укритті. І цей досвід він ніколи не забуде: відчуття небезпеки, крихкості цього світу та людського життя. Тим більший його захват від українців, які живуть так вже рік.

На початку тижня у Гаазі з візитом побував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який, зокрема, взяв участь у слуханнях парламенту Нідерландів про підтримку України, зустрівся з міністром закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстрою. Потім обидва міністри вирушили до Нью-Йорка, адже у штаб-квартирі ООН цього тижня багато заходів, пов’язаних з річницею російської повномасштабної війни проти України.

Україна звернулася до світу, зокрема, з проханням пришвидшити постачання зброї, захистити права людини в Україні та покарати винних у російській агресії. 

Отже, які шанси, що Україна отримає винищувачі, про які офіційно попросила Нідерланди в лютому? Чи обговорювалося це питання в Нью-Йорку? Яку допомогу надають Нідерланди Україні щодо розслідування воєнних злочинів та як покарати путіна за війну в Україні та збиття МН17?

Про все це в інтерв’ю Укрінформу розповів міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра.

НАДАННЯ ВИНИЩУВАЧІВ УКРАЇНІ – БЕЗ ТАБУ, АЛЕ ЗА ЗАЧИНЕНИМИ ДВЕРИМА

- Насамперед дякую вам дуже за те, що знайшли час для нашого інтерв’ю. Я знаю, що у вас дуже напружений графік. Давайте почнемо нашу розмову з вашого нещодавнього візиту до Нью-Йорка. Яким був ваш головний меседж та які теми обговорювалися протягом цих днів?

- Звісно, напередодні гірких роковин війни всі мої зустрічі в Нью-Йорку були відзначені тим, що сталося в Україні. путін взагалі не має права вторгатися в Україну. Ми продовжуватимемо підтримувати вас стільки, скільки буде потрібно, щоб допомогти вашій країні захистити те, що належить вам по праву: вашу територію, ваш суверенітет та вашу свободу. І ми зробимо все можливе, щоб винні постали перед судом за скоєні злочини. Я звернувся до Генеральної Асамблеї ООН та Ради Безпеки ООН, щоб наголосити на цьому, і я також говорив про важливість запобігання безкарності на заході з міжнародного права та відповідальності, який Україна організувала в Нью-Йорку.

- У січні цього року разом з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте ви були з офіційним візитом у США. У Вашингтоні відбулася зустріч з президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом, зокрема багато йшлося про війну росії в Україні. Поділіться деталями цієї зустрічі. З якими результатами ви тоді повернулися до Нідерландів? І які важливі меседжі з Америки привезли для України?

- У нас чудові та давні відносини зі США, і ця держава є нашим найважливішим союзником по НАТО. Тому, природно, що ми перебуваємо у тісному контакті зі США, коли йдеться про підтримку України, і постійно оцінюємо, що ми можемо зробити разом як партнери та союзники, щоб допомогти українським збройним силам утримати позиції на полі бою.

На момент нашого з прем’єром Рютте візиту до Білого дому США та Нідерланди вже обговорювали запит України про надання системи ППО. Оскільки ми знали, що Україна гостро потребує засоби для протиповітряного захисту країни від постійних обстрілів, ми оголосили, що Нідерланди приєднаються до США та Німеччини у наданні систем протиракетної оборони Patriot.

- У лютому Україна подала до Нідерландів запит на винищувачі F-16. Міністр оборони Нідерландів сказала, що F-16 треба обговорити з партнерами, зокрема, зі США. Чи порушували ви питання щодо винищувачів F-16 у США під час візиту? На вашу думку, які шанси, що Україна таки отримає “крила для захисту свободи” про які просив президент Зеленський?

- Загалом, жодних табу для нас немає. Але цю дискусію краще проводити за зачиненими дверима і завжди в тісній співпраці з нашими союзниками.

НІДЕРЛАНДИ ПІДТРИМУВАТИМУТЬ УКРАЇНУ СТІЛЬКИ, СКІЛЬКИ ПОТРІБНО, І ЧОГО Б ЦЕ НЕ КОШТУВАЛО

- Нідерланди вже надали Україні понад один мільярд євро військової допомоги. Повідомлялося, що у 2023 році Нідерланди планують виділити на підтримку України 2,5 мільярда євро. Розкажіть, будь ласка, це йдеться про військову допомогу чи в 2,5 мільярда євро також закладено також надання гуманітарної допомоги?

- Значну суму буде виділено на військову підтримку. Як я вже сказав, дуже важливо, щоб Україна утримала свої позиції на полі бою і щоб вона, зрештою, показала росії, що неспровокована, незаконна та жорстока агресія неприпустима. Це асигнування також включає гуманітарну допомогу та якнайшвидше відновлення, щоб допомогти українцям, які зараз страждають від наслідків, наприклад, через те, що вони втратили свої домівки, або через те, що росія цілеспрямовано руйнує цивільну інфраструктуру. Таким чином, ці гроші також будуть використані для відновлення критичної інфраструктури електро- та водопостачання.

- Нідерланди оголосили, що більше не залежать від російського вугілля та нафтопродуктів. Яка ситуація з російським газом?

- Нідерланди більше не залежать від імпорту російського трубопровідного газу. На жаль, саме війна змусила нас по-справжньому усвідомити небажання залежності від росії щодо газу та невідкладність подолання цієї залежності. Тому ми вжили різні заходи, спрямовані на диверсифікацію наших джерел імпорту. Я радий, що можу сказати, що нам це вдалося.

- Повномасштабне вторгнення росії в Україну змусило швидко шукати рішення та діяти, адже війна призвела до енергетичної кризи в ЄС, зокрема через відмову від російських енергоносіїв. На вашу думку, як довго Нідерланди та ЄС готові підтримувати Україну на тлі енергетичної кризи, а також великої кількості біженців?

- Підтримка України в Нідерландах залишається високою. І наш уряд говорить про це дуже чітко, що немає альтернативи перемозі України на полі бою, перемозі України у цій війні. Ось чому ми так рішуче підтримуємо Україну. Ми будемо продовжувати стояти з вами, підтримувати вас стільки, скільки це буде потрібно, чого б це не коштувало.

ЗЛОЧИНИ РОСІЇ НЕ ЗАЛИШАТЬСЯ БЕЗКАРНИМИ

- Яку допомогу надають Нідерланди Україні щодо розслідування воєнних злочинів росії на території України?

- Україна попросила нас взяти на себе ініціативу щодо пункту 7 мирного плану Президента Зеленського із 10 пунктів, відновлення справедливості. І ми прийняли це прохання. Безкарність – не варіант. Ось чому ми підтримуємо розслідування Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо воєнних злочинів, координуємо ініціативи щодо притягнення до відповідальності та направляємо місії судово-медичних експертів для збору доказів. Ми організуємо в Гаазі Міжнародний центр з розслідування злочину агресії, а також ми готові забезпечити функціонування у себе реєстру збитків.

- МЗС рф викликало посла Нідерландів через результати розслідування спільної слідчої групи (JIT) щодо MH17, у якому йдеться про причетність путіна. Якою була ваша реакція на це?

- Ми ніколи не відмовимося від нашого прагнення правди, справедливості та відповідальності для родин та близьких жертв рейсу MH17. Ретельне розслідування, проведене Спільною слідчою групою (JIT), відіграє вирішальну роль у цьому переслідуванні. Я глибоко поважаю роботу, яку вони здійснили. За даними Спільної слідчої групи (JIT), є вагомі підстави вважати, що президент путін ухвалив рішення поставити ЗРК “Бук” так званим сепаратистам так званої ДНР. Дуже тривожне відкриття. Коли посла Нідерландів у москві викликали, він ще раз закликав росію визнати свою роль у збитті рейсу MH17 та повністю співпрацювати у встановленні всієї правди.

- На пресконференції в Гаазі Спільна слідча група (JIT) зазначила, що доки путін має імунітет, перебуваючи на посаді глави держави, його не можна притягнути до відповідальності. А також, що наразі немає достатньо доказів для притягнення до відповідальності інших високопосадовців, таких як, зокрема, радник путіна владіслав сурков та російський міністр оборони сергій шойгу. Однак отримані дані щодо причетності рф до збиття МН17 можуть відігравати важливу роль у судових процесах, де йдеться про державну відповідальність. Як, на вашу думку, можна притягнути путіна та його коло до відповідальності за МН17 та воєнні злочини? Чи підтримують Нідерланди ініціативу, щоб спецтрибунал було створено в Гаазі?

- Зрештою лідерам, відповідальним за цю російську агресію, доведеться відповісти за свої злочини в суді. Я знаю, що цього важко досягти і це займе багато часу, але ми повинні прагнути цього досягти. Ми в боргу перед усіма безневинними жертвами цієї жахливої війни. Спеціальний трибунал для судового переслідування злочину агресії заповнив би існуючу правову прогалину. Нідерланди підтримують цю ідею та готові організувати такий орган в Гаазі. Разом з Україною та групою країн ми обговорюємо варіанти та шукаємо шляхи на майбутнє. Історичне завдання, що потребує часу та ретельної підготовки.

З 24 ЛЮТОГО 2022 РОКУ МИ ЖИВЕМО В ІНШОМУ СВІТІ

- Скільки разів ви були в Україні? Що вас вразило та шокувало найбільше?

- Я був в Україні один раз до початку війни та ще двічі після. Щоразу мене вражала стійкість, хоробрість та войовничість українського народу. Їхня сила та рішучість вищі за всяку похвалу. Я побачив на власні очі Ірпінь, як ця війна впливає на людей, на міста та будинки, в яких вони живуть. Це справило на мене велике враження. Те саме стосується жахливих історій, якими поділилися зі мною наші судово-медичні експерти про те, що вони бачили і пережили, збираючи докази. Немає слів, щоб описати звірства, з якими вони зіткнулися.

- Під час вашого візиту в Україну в листопаді минулого року разом з колегами вам довелося перебувати в укритті через атаку росіян на Київ. Що ви відчували в той момент?

- Для мене це було протверезним досвідом. Це щоденна реальність, з якою зараз доводиться жити людям в Україні. У Нідерландах більшість людей ніколи не переживали війну і не можуть собі уявити, як це, коли буденність, як-от робота, школа чи супермаркет, або спати вночі, переривається сиренами та можливістю бути ураженим ракетою. Того ж вечора я зміг повернутися додому і продовжити життя у безпеці, залишивши позаду країну, в якій це більше не гарантовано. Це дійсно змушує вас ще раз усвідомити, що мир — це те, що ми ніколи не повинні сприймати як належне.

- Яким для вас особисто було 24 лютого 2022 року? Як ви дізналися про війну?

- Мені подзвонили рано вранці, і я одразу зрозумів, що з цього моменту ми житимемо в іншому світі. Іноді трапляються речі, які, як ви знаєте, руйнують світ, яким він є, і змінять хід історії. Це точно був один із тих моментів. З того часу більша частина моєї роботи була пов'язана з тим, що сталося в Україні. Сьогодні це досі так.

- Щоб ви побажали Україні та українцям, які вже рік живуть у повномасштабній війні?

- Звичайно, що я хочу – і я вірю, що більшість людей зі мною, – щоб ця війна негайно закінчилася і російські солдати повернулися додому. Щодня триває жорстока загарбницька війна росії, це занадто. І кожен безневинний цивільний, який загинув внаслідок цього, – занадто. Я не можу передбачити майбутнє, але можу сказати, що Нідерланди підтримають Україну. Стільки, скільки це буде потрібно, залежно від того, яким чином ми можемо зробити свій внесок.

Ірина Драбок, Гаага

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-